| |

Helppo kalapata

Helppo kalapata hurmaa nopeudellaan: Kastikeainekset kaadetaan purkeista uunivuokaan ja pian perään ladotaan kalaa. Välimeren kalapadan kaverina voi tarjota vaaleaa leipää, perunoita tai vaikka riisiä.

Uunivuoassa on tomaattinen kastike, jossa on ahvenfileitä. Päällä tuoretta persiljaa ja sitruunaviipaleita

Idea tomaattiseen, uunissa valmistettavaan kalaruokaan syntyi, kuten aika monen ruoan idea: yhden pääraaka-aineen ja tutun reseptin yhdistelmästä.

Ahvenia oli uinut isän katiskoihin iso määrä, ja vaikka rakastan simppeleitä suolassa paistettuja ahvenfileitä, halusin tehdä kaloista jotain muuta. Yksi suosikkiruoistani taas on parin vuoden takainen tomaatti-fenkolivuoka fetajuustolla, joka oli tätä ruokaa suunnitellessani mielessä.

Lopulta kävi, kuten aika usein käy: ei tomaatti-fenkolivuoalla ja kalapadalla ole juuri muuta yhteistä kuin tomaattinen pohja – ja se, että kala toimii molemmissa ruoissa erinomaisesti.

Välimeren henkeä huokuva kalapata on ehkä iisein ikinä: uunivuokaan kaadetaan tomaattimurskaa ja/tai säilöttykä kirsikkatomaatteja (usein laitan purkin molempia), oliiveja, artisokansydämiä ja hieman mausteita. Kastiketta muhitetaan uunissa tovi ennen kalafileiden lisäämistä.

Lopuksi päälle laitetaan tuoreita yrttejä ja halutessasi sitruunaviipaleita. Ahvenfileiden sijasta ruokaan sopii varmasti mikä tahansa vaalea kala, vaikka pakastesei – käytä sitä mikä poppoollesi uppoaa ja mitä saatavilla on.

Samalla reseptillä voi tehdä myös kanapadan broilerin rintafileistä, tosin silloin lihan voi laittaa uuniin yhtä aikaa kastikkeen kanssa. Myös kasvispata kikherneillä on ihanaa!

Muista myös nämä yhdessä astiassa syntyvät ruoat:

Uunivuoassa on tomaattinen kastike, jossa on ahvenfileitä. Päällä tuoretta persiljaa ja sitruunaviipaleita

Helppo kalapata

Välimereltä lainatut maut maistuvat helpossa ja nopeassa kalapadassa ihanilta!
Esivalmistelu10 minutes
Kypsennys30 minutes
Annokset: 4

Raaka-aineet

  • 800 g (2 prk) tomaattimurskaa tai säilöttyjä kirsikkatomaatteja
  • 1/2 dl vettä (huuhdo tomaattipurkit)
  • 1–2 valkosipulinkynttä
  • 1 tl suolaa
  • 2 tl hunajaa tai sokeria
  • 2 rkl punaviinietikkaa tai balsamicoa
  • hieman mustapippuria myllystä
  • kourallinen oliiveja
  • 1 prk artisokansydämiä (pieni tarvittaessa)
  • 300–400 g ahvenfileitä (tai muuta vaaleaa kalaa)
  • kourallinen tuoretta lehtipersiljaa
  • sitruunaviipaleita (voi jättää pois)

Tee näin

  • Kuumenna uuni 200 asteeseen.
  • Laita uunivuokaan tomaattimurska ja/tai säilötyt kirsikkatomaatit, kuorittu ja hienonnettu valkosipulinkynsi, vesi, öljy, suola, pippuri ja hunaja. Sekoita.
  • Lisää kivettömät oliivit ja artisokat ilman lientä. Sekoita.
  • Laita uuniin ja paista 20 minuuttia.
  • Kuivaa tarvittaessa kalafileet ja ripottele niille hieman suolaa.
  • Lado kalat kastikkeen päälle ja painele osa kaloista uimaan kastikkeeseen.
  • Paista vielä noin 10 minuuttia tai kunnes kala on kypsää.
  • Lisää persiljasilppu ja halutessasi sitruunaviipaleet.
  • Tarjoa kalapata vaalean leivän, riisin tai perunoiden kanssa. Leivällä on ihana pyyhkiä lautaselle tai vuokaan jäänyt kastike.

Vinkit!

  • Artisokansydämiä myydään öljyyn ja veteen säilöttyinä. Itse suosin öljyyn säilöttyjä artisokansydämiä. Voi käyttää reseptiin myös marinoituja artisokkia. Oma suosikkini on grillatut, öljyyn säilötyt artisokansydämet.
  • Voit laittaa proteiiniksi kalan sijasta broileria tai vaikka kikherneitä. Laita broilerinfileet tai kikherneet kastikkeen sekaan heti. Voit pieniä broilerin fileitä, jotta ne saavat tasaisemmin makua.
  • Jos päätät jättää oliivit pois, lisää suolaa 1/2 tl.

Muistathan seurata Kokkipottia myös Pinterestissä!