|

Helppo kahden juuston pasta

Postaus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä K-Supermarketin ja Indieplacen kanssa.

Ruoka ei ole vain energiaa, se on rakkautta. Kahden juuston pasta on arkirakkautta parhaimmillaan.

Minulta usein kysytään, mistä into ja palo ruoanlaittoon on syttynyt. Luulen, että suurempi ihme olisi ollut, jos ruokarakkaus ei olisi syttynyt lainkaan. 

Olen elänyt ja kasvanut paitsi rakkauden myös ruokarakkauden ympäröimänä. Tiedän olevani onnekas – ei kumpikaan rakkaus mikään itsestäänselvyys ole. Ruoanlaitto ja yhdessä syöty ruoka on aina ollut iso pala arkea ja juhlaa. Ruoka kietoutuu elämänpolkuuni sellaisella intensiteetillä, että muistan usein tapahtumat ja tunteet ruoan kautta.

Ruoan äärellä olen kasvanut ja kipuillut, iloinnut ja murehtinut, ystävystynyt ja aikuistunut. Rakastanut ja tullut rakastetuksi. Ruoka liittyy tiukasta tapaani olla ja elää. Myös vahvimpiin lapsuusmuistoihini liittyy ruoka. Mökillä paistetut muurinpohjaletut ja isän keittämä, pitkään haudutettu aamupuuro ovat herkkujani edelleen – tai jälkimmäinen ainakin nykyisin.

Helppo kahden juuston pasta on myös pala lapsuusmuistojani. Äiti tosin teki juustopastan juuri niistä juustopaloista, joita sattui olemaan jääkaapissa. Sulatejuustoa taisi aika usein olla, koska sillä sai ruokaisuutta monenlaisiin ruokiin. Minä kipitin läheiseen K-Supermarketiin, suosikkikauppaani, ja ostin varta vasten sulatejuustoa ja puskan yrttejä – jotain kovaa juustoa minulla on liki aina kaapissa. Juustopasta teki paluun arkiruokieni joukkoon!

En olisi muistanut koko juustopastaa, mutta selailin K-ruoka-sivustoa, ja neljän juuston pastan resepti herätti ruokamuiston. Juustopasta kulki meidän perheessä nimellä herkkupasta ja sellaista se juuri olikin. Tiedän kyllä, että nimen taakse kätkeytyy iso annos muutakin, vähän ehkä myös sarkasmia. Herkkupastaa syötiin meillä nimittäin aivan erityisen paljon 90-luvun laman aikana. Aikana, jolloin isän yritys taisteli rakennusalaa ravistellutta taantumaa vastaan ja äidin aikuisiällä aloittamat yliopisto-opinnot olivat kesken. Luultavasti äidin ja isän muistot herkkupastasta värittyvät vähän erilaisilla sävyillä. Onneksi molempien vanhempien taisteluilla oli onnellinen loppu.

Ruokapöytään juustopastan kanssa katetut sävyt olivat nuoren näkökulmasta silti silkkaa rakkautta. Ruokaa arvostettiin, se oli aina maukasta (vaikka aika usein vähän kummallista, sellaista jolla ei ollut nimeäja sen ympärillä viihdyttiin. Samaa hyvää mieltä haluan varjella aikuisenakin. Siksi jokainen ruokakaupasta kannettu kassi on arkirakkautta itselle ja muille.

Kannattaa muuten tsekata K-Supermarketin tarttuva ruokarakkaus-biisi. Videossa ja musiikissa kiteytyy moni asia, joita arvostan K-Supermarketeissa: laatu, lähituotanto ja arjen mahdollistaminen.

Resepti

Kahden juuston pasta

3–4 annosta

 • 300 g pastaa
 • 1 rkl öljyä
 • 1 valkosipulinkynsi
 • 2 dl kermaa (tai ruokakermaa)
 • 100 g Koskenlaskija-sulatejuustoa tai muuta sulatejuustoa
 • kourallinen pecorinoa tai parmesaania raastettuna
 • hieman mustapippuria
 • noin 1 dl pastan keitinvettä
 • ripaus suolaa tarvittaessa
 • tuoreita yrttejä

 1. Kuumenna öljy kattilassa tai pannulla. Lisää kuorittu ja hienonnettu valkosipulinkynsi. Sekoittele, että valkosipulin aromit aukeavat. 
 2. Lisää kerma ja sulatejuusto. Sekoita kunnes juusto on sulanut. Mausta mustapippurilla.
 3. Keitä pasta suolatussa vedessä. Valuta pasta mutta säästä hieman keitinvettä. Voit ohentaa kastiketta tarvittaessa vedellä.
 4. Sekoita pasta ja juustokastike. Lisää raastettu pecorino. Sekoita.
 5. Maista suola ja lisää hieman tarvittaessa.
 6. Tarjoa heti tuoreiden yrttien kanssa. Lisäksi voit paistaa halutessasi esimerkiksi sieniä.