|

Henri Alénin browniet eli #somebrowniet


Sosiaalisen median voima on huumaava. Toisaalta sen valtavaan virtaan voi hukkua hyväkin vinkki, mutta leviämään lähtevät suosikit saavuttavat hetkessä sadat ja tuhannet käyttäjät.

Ensimmäisiä pääasiassa sosiaalisen media kautta valtoimenaan levinneitä reseptejä oli Safkaa-kaksikon avokadopasta. Nyt somereseptit ovat saaneet uuden muodon, kun Henri Alén on jakanut reseptejä Twitterissä. Reseptit ovat villinneet kotikokkeja ja kaupoista on loppunut milloin se ainoa oikea tomaattimurska, jota meilläkin useimmiten käytetään, milloin uuniliha. Twitterissä julkaistavat reseptit ovat ideana mielestäni loistava; reseptin on oltava raaka-aineiltaan yksinkertainen – 140 merkkiin ei pitkää luetteloa ainesosista mahdu. Varsinaisen ohjeen Alén on jakanut useampaan tviittiin, joten ohjeet ovat selkeät ja helposti noudatettavissa.

Somebrowniet, tai siis #somebrowniet, on resepteistä viimeisin ja ainoa, jota olen kokeillut. Toistaiseksi browniet eivät ole lähteneet somemunakkaan tai muttisoosin kaltaiseen liitoon, vaikka resepti onkin helppo, Alénin mukaan mämmikourillekin sopiva. Luulen, että reseptin grammoina ilmoitetut raaka-ainemäärät ovat osaltaan hillinneet suosiota – kaikkien mämmikourien keittiövarustukseen ei vaaka kuulu. Alla olevaan reseptiin olenkin muuntanut grammat suomalaisessa leivontakulttuurissa tutuimmiksi desilitroiksi.

Browniet ovat erinomaisia sekä rakenteeltaan että maultaan. Tärkeää on, ettei brownieta paista liikaa, mutta se onkin ainoa kohta, jossa täytyy olla tarkkana. Yhden lisäyksen reseptiin kuitenkin tekisin: pieni määrä suolaa tekee aina terää makeissa leivonnaisissa.


****

Henri Alénin browniet eli #somebrownie

350g tummaa suklaata
250g voita
4 1/2 dl (400g) sokeria
6 kananmunaa
4 1/2 dl (250g) vehnäjauhoja
200g pähkinärouhetta
(1/2 tl suolaa)

Sulata paloiteltu suklaa ja voi vesihauteessa. Vatkaa sokeri ja kananmunat kevyesti. Sekoita suklaasula sokeri-kananmunaseokseen huolellisesti. Nostele joukkoon vehnäjauhot sekä halutessasi pähkinät (sekä suola). Sekoita varovasti vain sen verran kuin on välttämätöntä. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun vuokaan tai pellille ja paista 180-185 -asteisessa uunissa 20-25 minuuttia.
Älä paista liian pitkään, sillä brownie on parasta, kun se on keskeltä tahmeaa. Jäähdytä ja nauti.

****