• Info
  • Suupaloja-kirja
  • Reseptit

Kokit ja Potit

Ruokablogi

  • Ruokakulttuurit
    • Aasialaiset ruoat
    • Italialaiset ruoat
    • Tex mex -ruoat
  • Arkiruoka
    • Kala- ja merenelävät
    • Kasvisruoat
    • Keitot
    • Liharuoat
    • Nuudelit
    • Pastat
    • Risotot
    • Sieniruoat
    • Yhden astian ruoat
  • Leivonta
    • Cookiet ja pikkuleivät
    • Kakut
    • Karkit ja makeiset
    • Leivät & sämpylät
    • Pannukakut, vohvelit & letut
    • Piirakat
  • Suupalat & naposteltavat
  • Illanistujaiset
  • Juomat
  • Salaatit
  • Aamupala & brunssi
  • Jälkiruoat
    • Jäätelöt
  • Juhlat
    • Joulukalenteri
    • Kevään juhlat
    • Pääsiäinen

Lisäkkeet Säilöntä

Idätys – helppo homma

Idättäminen on kuin kevään ihme pienoiskoossa. Pavut tai siemenet heräävät eloon muutamassa päivässä, intoutuvat kasvusta ja keräävät itsensä täyteen voimaa.

Itäessä papujen ja siementen vitamiinien ja hivenaineiden määrä kasvaa ja ravintoaineet muuttuvat helpommin sulavaan muotoon. Siksi idut sopivat usein myös heille, joille pavut muuten aiheuttavat vatsavaivoja.

Me syömme ituja siltään välipalana, salaatin joukossa ja leivän päällä. Idut toimivat myös raaka-aineena maukkaissa ruoissa – pysy kuulolla, palaan asiaan pian.

 

 

Mungpapujen idätys pähkinänkuoressa

  • Liota mungpapuja 6–12 tuntia. Laita pavut kuumaan (yli 60 astetta) veteen, jotta mahdolliset haitalliset bakteerit tuhoutuvat.
  • Huuhtele pavut huolellisesti siivilässä juoksevan veden alla.
  • Laita pavut lasipurkkiin, ja laita purkin suulle harso tai harva kangas. Kumilenkki tai naru pitää kankaan paikallaan. Voit käyttää myös idätysastiaa.
  • Laita purkki ylösalaisin noin 45 asteen kulmaan mieluiten pimeään paikkaan. Näin vesi valuu purkista pois ja pavut saavat ilmaa. Kuivauskaappi on luonteva paikka idätykseen. Meillä kuivauskaappia ei ole, joten laitan purkin toisen lasipurkin päälle ja heitän keittiöpyyhkeen päälle. Pimeässä pavut itävät nopeammin.
  • Huuhtele papuja 2–3 kertaa vuorokaudessa.
  • Mungpavut itävät noin kolmessa vuorokaudessa.
  • Anna valmiiden itujen olla valossa muutama tunti. Valossa itujen väri kirkastuu.
  • Huuhtele valmiit idut ja säilytä ne rasiassa jääkaapissa. Idut säilyvät hyvinä 3–4 päivää.

Samalla kaavalla onnistuu muidenkin papujen ja siementen idätys. Tarkista idätysaika esimerkiksi tästä idätystaulukosta.

_____


2 Comments

Kaipaatko nopeita arkiruokia? Klikkaa tästä arjentaklaaja-resepteihin

Tilaa Kokit ja Potit -uutiskirje. Saat tilaajalahjaksi e-kirjana loppuunmyydyn Suupaloja-kirjan parhaat palat.

Previous Post: « Thaimaalainen nuudeli-possusalaatti
Next Post: Korealainen itusalaatti »

Reader Interactions

Comments

  1. Hannele says

    21.4.2016 at 20:38

    Sama juttu. Jossain vaiheessa 80-lukua oli meidänkin kuivauskaapissa liki aina itupurkkeja rivissä.

    Reply
  2. Selina says

    20.4.2016 at 11:50

    Idättäminen on tosiaan helppoa ja hauskaa puuhaa. Itselleni tulee idätyspuuhista aina myös nostalginen olo, koska meillä syötiin lapsuudessani, 1980-luvun alussa, paljon ituja.

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Primary Sidebar

Hae reseptiä

Hannele

Tervetuloa Kokit ja Potit -ruokablogiin! Tarjolla on oivaltavia reseptejä helposti saatavista raaka-aineista sekä tunnelmia keittiötarhasta ja ruokamatkoilta. Lue lisää!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Tilaa Kokit ja Potit -uutiskirje. Saat tilaajalahjaksi e-kirjana loppuunmyydyn Suupaloja-kirjan parhaat palat.

Tietosuojaseloste

Avainsanat

Aamupala & brunssi Aasialaiset ruoat Arkiruoka Cookiet ja pikkuleivät Grillaus Illanistujaiset Italialaiset ruoat Joulu Joulukalenteri Juhlat Juomat Jälkiruoat Jäätelöt Kakut Kala- ja merenelävät Karkit ja makeiset Kastikkeet ja tahnat Kasvisruoat Keitot Keittiöpuutarha Kesäruoka Kevään juhlat Leivonta Leivät & sämpylät Liharuoat Lisäkkeet Nuudelit Pannukakut, vohvelit & letut Pastat Piirakat Pääsiäinen Ravintolat Risotot Ruokakulttuurit Ruokamatkat Salaatit Sieniruoat Suupalat & naposteltavat Säilöntä Tex mex -ruoat Yhden astian ruoat Yleinen

Reseptiarkisto

SUOSITUIMMAT RESEPTIT

Maailman parhaat mokkapalatHelppo gnocchivuoka

Copyright © 2021 · Divine theme by Restored 316

Tietoa Kokit ja Potit -sivuston käyttämistä evästeistä
Käytämme evästeitä, jotta käyttäjäkokemuksesi tällä sivustolla olisi mahdollisimman sujuva. Ilman näitä nk. välttämättömiä evästeitä sivustoa ei voi käyttää lainkaan. Lisäksi käytämme evästeitä kävijädatan keräämiseen sekä markkinoinnin kohdentamiseen. Hyväksy kaikki evästeet tai muokkaa evästeasetuksia. EvästeasetuksetHYVÄKSY
Tietoa evästeistä

Tietoa evästeistä

Tällä sivustolla käytetään evästeitä sujuvan ja turvallisen käyttäjäkokemuksen varmistamiseksi. Näitä välttämättömiä evästeitä säilytetään käyttämässäsi selaimessa ja ilman näitä evästeitä, tämä sivusto ei toimi.

Käytämme myös kolmansien osapuolien evästeitä analyysitietojen keräämiseen. Evästeiden avulla tutkimme mm. kuinka kauan vietät aikaa sivuillamme ja millä sivuilla vierailet. Emme pysty suoraan tunnistamaan sinua näiden tietojen avulla. Lisäksi saatamme näyttää sinulle kohdennettuja mainoksia sekä käyttää evästeitä muussa upotetussa sisällössä. Näitä evästeitä säilytetään käyttämässäsi selaimessa vain jos annat siihen luvan. Voit perua antamasi luvan koska tahansa. Luvan peruminen saattaa vaikuttaa sivuston käyttökokemukseen.
Necessary
Always Enabled

Tarvittavat evästeet ovat välttämättömiä, jotta tämä sivusto olisi käyttäjäystävällinen ja turvallinen. Välttämättömät evästeet eivät kerää henkilötietoja, eivätkä lähetä tietoja kolmansille osapuolille.

Non-necessary

Sivutollamme käytetään evästeitä, jotka eivät ole välttämättömiä sivun toiminnan kannalta, vaan niitä tarvitaan mm. analyysitietojen keräämiseen, mainosten näytämiseen ja muuhun upotettuun sisältöön. Tällaiset evästeet saattavat kerätä henkilötietoja, kuten ip-osoitteita ja laitetietoja ja sekä yksityiskohtaista tietoa sivun käyttämisestä. Sivuston käyttämisestä kerättävään tietoon ei yhdisty henkilötietoja, joita Kokit ja Potit tallentaisi tai käsittelisi. Velvollisuutemme on kysyä sinulta lupaa näiden ei-välttämättömien evästeiden käyttämiseksi.