|

Islantilaiset hodarit

Täytetty leipä on mainio maailmankansalainen: Se viihtyy aamupalapöydässä mutta ei vierasta katuruokakojuja eikä rentoja juhliakaan. Se kulkee kätevästi kourassa ja kääriytyy tarvittaessa kotipakettiin. Ja mikä parasta, se muuntautuu sulavasti monenlaiseen ruokakulttuuriin – tällä kertaa hodarit täytetään islantilaisittain.

Haaveilen aidosta islantilaisesta hodarista jo toissasyksyisellä reissulla, mutta muut ruokahoukutukset veivät silloin voiton. Nyt lumen ja jään maan nakkisämpylät tulivat vastaan uudelleen, kun kuuntelin ihanan, Salamatkustaja-blogia kirjoittavan Satu Rämön vastikään ilmestynyttä Islantilainen kodinonni -kirjaa. Koukuttavasti kirjoitetussa kirjassa eletään viihdyttävästi islantilaista arkea, havainnoidaan tarkasti perhepoliittisia linjauksia ja käytäntöjä, ja sukelletaan saarelaisten tapaan elää perhe-elämää. Siellä täällä kirjassa vilahtaa myös islantilainen ruoka. Pässinkiveksiin tai maitokastikkeessa uiviin pottuihin en nyt ota kantaa, mutta hodarit kyllä kiinnostaa.

Islantilaiset syövät hodarinsa Satun mukaan aina näin: sämpylän väliin laitetaan nakin lisäksi sinappia, ketsuppia, sipulisilppua, kuivattua sipulia ja remoulade-kastiketta. Kuulosti just niin hyvälle kuin olikin. Kattaus on pöydässä hetkessä, jos sämpylät ostaa kaupasta. Remoulade kannattaa kyllä tehdä itse; se on helppo homma ja nostaa hodarit aivan uudelle tasolle.

Resepti

Islantilaiset hodarit

neljälle


remoulade-kastike

1 dl majoneesia

1/2 dl maustamatonta jogurttia tai kermaviiliä

1 tl Dijon-sinappia

2 rkl tomaattipyrettä

2–3 rkl cocktail-kurkkuja hienonnettuna

kourallinen hienonnettua lehtipersiljaa

suolaa

mustapippuria

ripaus sokeria

lisäksi

hodarisämpylöitä

nakkeja

kuivattua sipulirouhetta

hienonnettua sipulia (esim. salottisipuli)

ketsuppia

sinappia

Sekoita remouladen ainekset kulhossa ja anna maustua hetki. Grillaa tai höyrytä nakit. Hienonna sipuli pieneksi silpuksi. Laita muutkin lisukkeet tarjolle. Kokoa hodarit tai anna jokaiset tehdä se itse.

_____