Paahdettu parsa & munamajoneesi

Alkuvuoden odotetuin sesonki on vihdoin saapunut. Eurooppalainen parsa on on pitkän pimeän kauden jälkeen kevään esitanssi. Se on odottamisen arvoista: raikasta ja rapsahtavaa, maukasta ja melkein liian hyvää ollakseen totta.

Minusta parsa on parasta paahdettuna. Sillä ei ole väliä paahtaako parsan pannulla, uunissa vai grillissä, vain sillä on väliä, että lämpöä on riittävästi. Paahtaessa parsoihin jää hyvä, rapsakka suutuntuma. Paahtaminen tuo parsaan myös upean, no sellaisen paahteisen maun.

Rakastan parsaa ihan sellaisenaankin hyvällä oliiviöljyllä ja ripauksella suolaa maustettuna. Päälle voi myös raastaa pecorinoa tai parmesaania. Ja hei, jos löydätte italialaista tryffeli-oliiviöly-lampaanmaitojuustoa, sopii se parsan kanssa aivan ihanasti. Minä olen ostanut juustoa Kuopion kauppahallin Ykkösherkku-puodista) – yksi loistosyy lisää mennä mualimannappaan.

Juuston lisäksi kananmuna on parsan paras kaveri. Eikä parsa varsinaisesti vierasta majoneesikaan. Munamajoneesissa – hienommalta nimeltä bolzanolaisessa kastikkeessa – yhdistyvät nämä kaksi. Eikä siihen sitten juuri muuta tarvitakaan. Munamajoneesi on tyypillinen Etelä-Tirolissa parsan kanssa syötävä kastike, ja Bolzano on siis tuon Dolomiittien sylissä hehkuvan alueen pääkaupunki. Kastikkeen pariin minut johdatti paikallinen ystäväni. Italialaisiin kannattaa ruokajutuissa luottaa, aika harvoin menee silloin pieleen. Tämäkin helppo kastike on ihan järjettömän hyvää. Majoneesin voi tehdä toki itsekin, mutta minä käytän usein hyvää valmismajoneesia, koska se säilyy jääkaapissa hyvin. Jos bolzanolaisen kastikkeen lisäksi parsan kanssa haluaa juustoa, voi paahdettavien parsojen päälle ripotella jotain yllä mainituista herkkujuustoista.

Resepti

Paahdettu parsa & munamajoneesi eli bolzanolainen kastike

neljälle

500 g vihreää parsaa

1 rkl oliiviöljyä

ripaus suolaa

(hieman raastettua parmesaania tai pecorinoa)

munamajoneesi eli bolzanolainen kastike

2 kananmunaa

1 dl majoneesia

1 tl Dijon kokojyväsinappia (voi jättää pois)

ripaus suolaa

Valmista ensin kastike. Keitä kananmunat koviksi ja jäähdytä. Tilsi kuoritut munat haarukalla ja sekoita majoneesin joukkoon. Mausta pienellä määrällä suolaa ja halutessasi sinapilla.

Kuumenna uuni 225 asteeseen. Kiertoilmauunissa 200 astetta riittää. Leikkaa tai taita parsoista puumainen kanta pois. Laita parsat leivinpaperin päälle pellille tai uunivuokaan. Huiski päälle oliiviöljyä ja hieman suolaa. Paahda noin 8–10 minuuttia eli kunnes parsojen nuput ovat saaneet hieman väriä ja paahteisuutta.Tarjoa parsat munamajoneesin kanssa.