| |

Itämainen vermiselli-rapusalaatti

Kaukokaipuu kaatuu, tai ainakin horjahtaa hetkeksi, salaatilla, jonka makumaailmassa on samanaikaisesti itäistä syvyyttä ja eteläistä keveyttä. Vaivaan auttaa myös ystävien lounaskyläily, lasillinen viiniä ja ajatus siitä, että aivan pian on yksi vuoden ihanimmista ajoista. Aika jolloin hanget heijastavat auringon pimeyden synkistämille kasvoille ja lämpötilavaihtelut tuovat hankiaiset sekä mahdollistavat lihan kuivaamisen pihalla. Aikaa kutsutaan myös sillä koolla alkavalla sanalla, jota en uskalla sanoa ääneen, sillä säiden haltija heittää muuten välittömästi naamalle lapasenkokoisia lumihiutaleita (nimim. kokemusta on).

Hyvää viikonloppua!

****

Itämainen vermiselli-rapusalaatti
2-3:lle pääruoaksi, 4-6:lle lisäkkeenä

kastike
1 1/2 tl vihreää currytahnaa
3 rkl limetin mehua
3 rkl thaimaalaista kalakastiketta
3 rkl seesamiöljyä
1/2 tl sokeria (tarvittaessa)

salaattitarvikkeet
100g vermiselliä eli aivan ohutta riisinuudelia (lasinuudelia)
n. 200g katkarapuja
1-1 1/2 paprikaa
pätkä kurkkua
1 avokado
1/2-1 punainen (mieto) chili
1-2 kourallista korianteria tai sileälehtistä persiljaa

Tee kastike sekoittamalla huolella kulhossa kaikki ainekset. Jätä se odottamaan. Huuhdo ja pilko paprika, chili ja kurkku, kuori ja siivuta avokado. Chilistä voit halutessasi poistaa siemenkiinnikkeet sieminineen. Sulata katkaravut tarvittaessa (olettaen niiden olevan valmiiksi kuorittuja). Pilko tai revi myös korianteri/persilja valmiiksi.

Keitä vesi vermiselliä varten. Ohuen ohuet riisinuudelit tarvitsevat vain hetken lämmittelyä kuumassa vedessä. Tarkista oikea aikamäärä paketista. Meillä paketti sanoi niiden tarvitsevan kaksi minuuttia, mutta hitusen yli minuutti riitti hyvin. Kun vermisellit ovat pehmenneet, valuta ne huolella. Pätki saksilla muutamaan otteeseen, jotta pitkistä huituloista tulee helpommin syötäviä ja sekoittuvia.

Laita nuudelit kulhoon ja sekoita niihin noin 1/3 kastiketta. Lisää muut ainekset, sekoita halutessasi. Lusikoi päälle kastiketta mahdollisimman tasaisesti. Voit jättää hieman (esim. 1/3) kastiketta pöydässä lisättäväksi syöjien oman maun mukaan.

****

Salaatin kanssa maistuu erinomaisesti lasillinen hitusen makeaa valkoviiniä, esimerkiksi viime vuoden valkoviiniksi valittua Kungfu Girl -rieslingiä.

10 Comments

  1. Maija, kiitos kommentistasi! Loistojuttu, jos tästä ohjeesta saat viriteltyä omaan suuhun sopivan salaatin!

  2. Voi kiitos. Joku tän tyyppinen salaatti oli mielessäni viime keväänä, mutta en mistään löytänyt mielestä ohjetta. Tämä tulee tuota pikaa kokeiluun!

  3. Samma här! Kaikki salaatin ainesosat osuvat täydellisesti makuhermoon.

  4. NUo vermisellit ovat suosikkejani ,joita on aina pakko olla kotona,ja muutenkin ainekset tuossa salaatissa just sellaiset,joista pidän:)

  5. Se on justiinsa noin. Kaksi nälkäistä haaruikoi kulhollisen hetkessä.

    Mitäs pidin Kungfutytöstä?

  6. Nämä aasialaistyyliset salaatit on aivan huippuja, ainut paha puoli on että haarukkaa ei saa laskettua kädestä ennenkuin kulho on tyhjä….

    Minäkin muuten tapasin eilen Kunfu Girlin.

  7. Kungfu Girlillä on vientiä!

    Se on eka viini ikinä, jota oon ostanu enemmän kun kaks pulloa kerrallaan varastoon. Meinaa olla aina täälläkin loppu ja kun kerran satuin kohdalle, ei ehkä muille jääny (no jäi, oikeesti!):)

  8. Vihreää currya käytetään meillä lähinnä tähän kastikkeeseen, vaikka olishan se hyvää muutenkin. Mihin sinä sitä, Minna, laitat?

  9. Tämä menee niin to-do-listoille. Tosin kauhean vaikeaa juoda sitä Kungfu Girlin kanssa, koska sitä mukaa kun sitä saadaan meidän lähi-Alkoon. Se sieltä myös loppuu. Pitäisi mennä kuulema aamupäivällä samana päivänä, kun kuorma tulee – ihan vielä en viinin takia aio ottaa vapaapäivää 😉

  10. Herkun kuuloista salaattia – ei ollakaan tehty pitkään aikaan vihreällä curryllä mitään…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.