|

Juustoinen perunakeitto

Nopeasti valmistuva arkiruoka, joka maistuu juustofonduelta. Kyllä kiitos!

Juustoinen perunakeitto

Paljastan teille julkisen salaisuuden: Olen aivan surkea keittämään perunoita. Se on mielestäni keittiön rakettitiedettä. Perunat menevät aina joko yli, halkeilevat ja murustuvat. Tai sitten ne jäävät liian napakoiksi. 

Ehkä juuri siksi rakastankin perunaa kaikissa muissa muodoissa. Uunissa paistettavat perunalohkot, perunamuussi, uuniperunat ja juustoisen perunakeiton kaltaiset samettiset keitot ovat perunapelastuksiani.

Tämän perunasosekeiton tekeminen on helppoa – ja perunat saavat mennä ihan luvan kanssa ylikypsiksi. Mikä helpotus! Perunat vaan paloina kattilaan ja kasvislientä reilusti päälle. Hetken päästä, kun perunat ovat kypsiä, sekaan laitetaan kahta taika-ainetta, jotka tekevät keitosta koukuttavan ihanaa. Kimpale sulatejuustoa ja loraus valkkaria saavat aikaan enemmän kuin osiensa summan. Ja totta se on, juustoinen perunakeitto maistuu hymyilyttävästi juustofonduelta. Juustofonduelta, jota saa lusikoida suoraan lautaselta.

Juustoinen perunakeitto valmistuu parhaiden arkiruokien tapaan puolessa tunnissa. Keitto sopii siis mainiosti maaliskuun ruokahaasteen aiheeseen: puolessa tunnissa valmistuvat ruoat eli #max30min. Kira  Åkerström-Kekkosen 2015 valmistunut, max 30 min, on muuten edelleen mielestäni yksi nerokkaimmista kirjan nimistä – ja kirjoista – ikinä. Kirjaa näyttäisi vielä saavan.

Merkkaa maaliskuussa puolessa tunnissa valmistuvat ruoat Instagramissa hästägillä #kuukaudenruokahaaste tai fiilistele pikana valmistuvia ruokia ihan vaan kotikeittiössäsi. Semmoinen tämä uusi kuukauden ruokahaaste on – kunhan pidetään hauskaa keittiössä!

Resepti

Juustoinen perunakeitto

neljälle

 • noin 700 g jauhoisia perunoita
 • reilu litra kasvislientä
 • noin 1 dl valkoviiniä (tai 1 rkl valkoviinietikkaa)
 • noin 150 g vahvaa sulatejuustoa (esim. Koskenlaskija)
 • suolaa
 • hieman mustapippuria
 • päälle: oliiviöljyä tai vaikka tryffelillä maustettua öljyä

 1. Kuori perunat halutessasi. Paloittele pestyt perunat kattilaan ja kaada päälle kasvisliemi. Varmista, että perunat peittyvät liemeen.
 2. Keitä kunnes perunat ovat kypsiä. 
 3. Lisää paloiteltu sulatejuusto ja valkoviini.
 4. Soseuta keitto tasaiseksi sauvasekoittimella.
 5. Lisää tarvittaessa vettä, jos keitto on liian paksua.
 6. Anna tekeytyä vielä muutaman minuutti ja mausta tarpeen mukaan suolalla. Ripaus mustapippuria tekee myös terää.
 7. Viimeistele annokset tilkalla öljyä.
 8. Tarjoa heti.
Kuvassa on linkki kaikkiin jouluresepteihin. Kuvassa on kehottava teksti ja saaristolaisleipä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.