| | | |

Sitruunarisotto

Sitruunarisotto on kevään raikkain risotto. Upea yhdistelmä kermaisuutta ja raikkautta.

Risotto on mainettaan helpompi ruoka – ja se on loputtomasti varioitavissa. Sitruunarisotto on

Sitruunaisen risoton kaveriksi sopii hyvin kala tai äyriäiset. Sulata katkarapuja, paista muutama kampasimpukka tai vaikka mehevä ahvenfile. Yhtä hyvin risotolle sopii kaveriksi vaikka laadukas liha – ja voihan risoton syödä italialaisittain siltäänkin.

Valmistusvinkit

Risotto-ohje on takuuvarma, mutta muutama juttu kannattaa pitää mielessä:

  • Käytä luomusitruunaa, jos mahdollista, koska mukaan raastetaan myös sitruunan keltaista kuorta, ja juuri siinä on eniten kemikaaleja. Pese aina sitruuna huolellisesti lämpimällä vedellä.
  • Sitruunaisuutta on helppo säätää omaan suuhun sopivaksi lisäämällä tai vähentämällä sitruunamehun ja kuoriraasteen määrää.
  • Lusikallinen tai pari ranskankermaa tai smetanaa pyöristävät upeasti risoton makua – myös loraus kermaa ajaa saman asian. Parmesaanin tilalla voi käyttää myös pecorinoa, mutta silloin suolan kanssa täytyy olla erityisen tarkkana, koska pecorino on suolaista.
  • Muista sekoittaa risottoa etenkin valmistuksen alkuvaiheessa voimakkaasti, jotta saat risoton rakenteesta täydellistä.

Jos muuten sinäkin olet kaltaiseni risotonrakastaja, kurkkaa myös nämä parhaat risottoreseptit:

Sitruunarisotto

Sitruunarisotto on raikas ruoka siltään tai ihana lisäke kalalle tai lihalle
Esivalmistelu10 minutes
Kypsennys25 minutes
Valmistusaika35 minutes
Annokset: 4

Raaka-aineet

  • 4 dl risottoriisiä
  • 1 pieni sipuli
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 2 dl kuivaa valkoviiniä
  • noin 2 rkl sitruunamehua
  • noin 8 dl kasvislientä (kuumana)
  • 1/2 luomusitruunan kuori raastettuna (keltainen osa)
  • kourallinen parmesaania raastettuna
  • suolaa
  • 2 rkl ranskankermaa (voi jättää pois)

Tee näin

  • Kuumenna kasvisliemi valmiiksi toisessa kattilassa.
  • Hienonna sipuli pieneksi silpuksi.
  • Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipulia muutama minuutti.
  • Lisää risottoriisi ja pyörittele minuutti tai pari.
  • Kaada joukkoon valkoviini sekä sitruunamehu, sekoita voimakkaasti ja anna nesteen imeytyä riisiin.
  • Lisää kuumaa kasvislientä kauhallinen kerrallaan.
  • Sekoita (liki vatkaa) välillä voimakkaasti, jotta riisistä irtoaa tärkkelystä, näin rakenteesta tulee kermaisempi.
  • Anna liemen aina haihtua ennen seuraavaa kauhallista.
  • Kun risotto on liki valmista, lisää joukkoon sitruunan kuoriraaste. Sekoita.
  • Lisää parmesaani, sekoita.
  • Mausta suolalla.
  • Lisää halutessasi ranskankermaa.
  • Muista jättää risotto valuvan löysäksi.
  • Tarjoile heti esimerkiksi katkarapujen kanssa.

Seuraathan Kokkipotteja jo Pinterestissä! Löydät sieltä paljon kiinnostavia reseptejä ja ideoita.