Sitruunarisotto
Sitruunarisotto on kevään raikkain risotto. Upea yhdistelmä kermaisuutta ja raikkautta, keveyttä ja puhtia antavaa voimaruokaa.

Olen ennenkin todennut, että risotot kuuluvat niiden ruokien joukkoon, jotka päätyvät lautaselle usein silloin, kun en keksi mitään muuta kokattavaa. Kaikkein useimmiten teen suppilovahverorisottoa, sillä kuivattuja suppilovahveroita on aina purkissa hyllyn päällä. Myös sitruunarisotto on suosikkini; sen helppous hurmaa.
Sitruunaisen risoton kaveriksi sopii hyvin kala tai äyriäiset. Sulata katkarapuja, paista muutama kampasimpukka tai vaikka mehevä ahvenfile. Yhtä hyvin risotolle sopii kaveriksi vaikka laadukas liha – ja voihan risoton syödä italialaisittain siltäänkin.


Risotto-ohje toimii parhaiten, kun muistaa muutaman jutun: Käytä luomusitruunaa, koska mukaan raastetaan myös sitruunan keltaista kuorta, ja juuri siinä on eniten kemikaaleja ja mitä kaikkea. Sitruunaisuus on helppo säätää omaan suuhun sopivaksi lisäämällä tai vähentämällä sitruunamehun ja kuoriraasteen määrää.
Lusikallinen tai pari ranskankermaa tai smetanaa pyöristävät upeasti risoton makua – myös loraus kermaa ajaa saman asian. Parmesaanin tilalla voi käyttää myös pecorinoa, mutta silloin suolan kanssa täytyy olla erityisen tarkkana, koska pecorino on (ihanan överin) suolaista.
Jos muuten sinäkin olet kaltaiseni risotto-lover, kurkkaa myös nämä risottoreseptini:

Sitruunarisotto
Raaka-aineet
- 4 dl risottoriisiä
- 1 pieni sipuli
- 2 rkl oliiviöljyä
- 2 dl kuivaa valkoviiniä
- noin 2 rkl sitruunamehua
- noin 8 dl kasvislientä (kuumana)
- 1/2 luomusitruunan kuori raastettuna (keltainen osa)
- kourallinen parmesaania raastettuna
- suolaa
- 2 rkl ranskankermaa
Tee näin
- Kuumenna kasvisliemi valmiiksi toisessa kattilassa.
- Hienonna sipuli pieneksi silpuksi.
- Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipulia muutama minuutti.
- Lisää risottoriisi ja pyörittele minuutti tai pari.
- Kaada joukkoon valkoviini sekä sitruunamehu, sekoita voimakkaasti ja anna nesteen imeytyä riisiin.
- Lisää kuumaa kasvislientä kauhallinen kerrallaan.
- Sekoita (liki vatkaa) välillä voimakkaasti, jotta riisistä irtoaa tärkkelystä, näin rakenteesta tulee kermaisempi.
- Anna liemen aina haihtua ennen seuraavaa kauhallista.
- Kun risotto on liki valmista, lisää joukkoon sitruunan kuoriraaste. Sekoita.
- Lisää parmesaani, sekoita.
- Mausta suolalla.
- Lisää halutessasi ranskankermaa.
- Muista jättää risotto valuvan löysäksi.
- Tarjoile heti esimerkiksi katkarapujen kanssa.
Seuraathan Kokkipotteja jo Pinterestissä! Löydät sieltä paljon kiinnostavia reseptejä ja ideoita.