| | |

Veriappelsiinirisotto

Veriappelsiinirisotto on talven ihanin yhden astian ruoka. Risotto on herkullista siltään ja vaikka kalan kanssa tarjottuna. Tällä ohjeella onnistut!

Veriappelsiinirisotto on kauden ihanin yhden astian ruoka. Risotto on vaalealla lautasella, jossa on kukkakuvioita reunalla.

Risoton valmistus on helppoa, kun muistat muutaman tärkeän asian: valitse laadukas risottoriisi, maukas kasvisliemi ja muista sekoittaa valmistusvaiheessa risottoa ajoittain voimakkaasti, liki vatkaten, jotta rakenteesta tulee hyvä.

Yllä mainituilla kolmella jutulla risoton saa helposti onnistumaan. Lisäksi on tärkeä säätää suolaisuuden ja hapokkuuden tasapaino kohdilleen. Veriappelsiinirisotossa on hentoisesti makeutta, sillä risottoon laitetaan tuorepuristettua veriappelsiinimehua. Hapokkuutta eli tietynlaista ryhdikkyyttä ruokaan tulee appelsiinin lisäksi valkoviinistä. Suolan määrän saa kohdalleen maistamalla – tarkkoja määriä on liki mahdoton antaa.

Veriappelsiinien sesonki ajoittuu vuoden ensimmäisiin kuukausiin. Silloin tämäkin ruoka on sesongissa. Veriappelsiinisesongin ulkopuolella voit tehdä risoton tavallisista appelsiineista. Suosittelen myös kokeilemaan aivan ihanaa sitruunarisottoa:

Super makeat ja koukuttavan herkulliset veriappelsiinit ovat ihania siltäänkin, mutta niitä kannattaa käyttää myös kokkailussa. Kun veriappelsiinirisotto on otettu haltuu, kokeile lisäksi ainakin näitä herkkuja:

Veriappelsiinirisotto on sesongin ihanin yhden astian ruoka. Risotto on valkoisella, kukkareunaisella lautasella. Vaalenoranssin risoton päällä on hieman raastettua parmesaania.

Veriappelsiinirisotto

Veriappelsiinirisotto on herkullinen sesonkiruoka – veriappelsiinisesongin ulkopuolella voit tehdä risoton tavallisista appelsiineista.
Esivalmistelu10 minutes
Kypsennys25 minutes
Annokset: 4

Raaka-aineet

  • 4 dl risottoriisiä
  • 1 pieni sipuli
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 2 dl kuivaa valkoviiniä
  • noin 8 dl kasvislientä (kuumana)
  • 1 veriappelsiinin kuori ohuelti raastettuna (vain orassi osa)
  • 1 veriappelsiinista puristettu mehu
  • kourallinen parmesaania raastettuna
  • hieman mustapippuria
  • suolaa

Tee näin

  • Kuumenna kasvisliemi valmiiksi toisessa kattilassa.
  • Hienonna sipuli.
  • Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipulia muutama minuutti.
  • Lisää risottoriisi ja kuullota parisen minuuttia.
  • Kaada joukkoon valkoviini, sekoita hyvin voimakkaasti ja anna nesteen imeytyä riisiin. Usein käytän sekoittamiseen pallovispilää.
  • Lisää kuumaa kasvislientä kauhallinen kerrallaan.
  • Sekoita välillä voimakkaasti, jotta riisistä irtoaa tärkkelystä, näin rakenteesta tulee kermaisempi.
  • Anna liemen aina haihtua ennen seuraavaa kauhallista.
  • Kun risotto on liki valmista, lisää joukkoon veriappelsiinin kuoriraaste sekä veriappelsiinin mehu. Sekoita.
  • Lisää parmesaani, sekoita.
  • Mausta suolalla.
  • Muista jättää risotto valuvan löysäksi.
  • Tarjoile heti siltään tai paistetun kalan kanssa.

Vinkit!

  • Jos toiveenasi on vegaaninen risotto, jätä parmesaani pois. Risoton päälle voit halutessasi raastaa vegeparmesaania.

Joko Kokkipottilan Instagram on seurannassa?