| | |

Tomaattirisotto

Tomaattirisotto on täyteläinen ja maultaan pehmeän intensiivinen ruoka, joka sopii syötäväksi siltään tai vaikka kalan kanssa.

Tomaattirisotto. Kuvassa tomaattirisotto on valkoisella lautasella ja risoton päällä on burrataa, basilikaa ja paahdettuja tomaatteja.

Risotolla on mainettaan helpompi ja vaivattomampi ruoka. Aikaa ruoan tekemiseen menee vain puolisen tuntia, ja jos risottoriisiä on, löytyvät ainekset aika monesta kodista usein valmiina. Riisin lisäksi tarvitaan vain hyvää kasvislientä, juustoa ja ehkä loraus viiniä. Halutessaan risottoa voi täydentää melkein millä tahansa raaka-aineella – lue risottovinkkini alempaa postauksesta.

Risotto onkin niitä ruokia, jota varten ainekset kannattaa pitää valmiina kaapissa. Näin risotto voi olla sinullekin samanlainen arjenpelastaja kuin se minulle on. Ja kun sinulla on hallussa risoton perusohje, voit varioida sitä loputtomiin.

Tomaattirisotto. Kuvassa ruoka on valkoisella lautasella. Päällä on burrataa, basilikaa ja paahdettuja tomaatteja

Tomaattirisotto on helppo tehdä, sillä riisin joukkoon lisättävä paseeratun tomaatin ja kasvisliemen yhdistelmä pitää risoton helposti kermaisen notkeana. Tomaatti tuo lisäksi ruokaan sen kaipaamaan happoa eli tomaattirisottoon ei ole välttämätöntä lisätä viiniä – toki pieni viiniloraus tekee tällekin kaunokaiselle hyvää.

Nyt laitoin risottoon punaviiniä, koska sitä sattui olemaan. Valkoviini olisi sopinut yhtä hyvin. Pakastan muuten usein viininjämiä pienissä minigrip-pusseissa juuri risottoa varten. Vaikka et tomaattirisottoon viiniä laittaisikaan, moneen muuhun risottoon se tuo kaivattua terää.

Risotonystävien kannattaa pitää mielessä myös nämä reseptit:

Valkoisella lautasella on tomaattirisottoa, jonka päällä on burrataa, basilikaa ja paahdettuja tomaattia. Burrataa ja tomaatteja on tarjolla myös pienillä lautasilla ison lautasen vieressä.

Tomaattirisotto

Tomaattirisotto on helppo tehdä! Voit syödä sen siltään tai paistaa vaikka kalaa kaveriksi.
Esivalmistelu10 minutes
Kypsennys20 minutes
Annokset: 4

Raaka-aineet

  • 5 dl kasvislientä
  • 3 dl paseerattua tomaattia
  • 1 shalottisipuli
  • 2 rkl öljyä
  • 3 dl risottoriisiä
  • 1 dl puna- tai valkoviiniä (voi korvata kasvisliemellä)
  • 1–2 kourallista raastettua pecorinoa tai parmesaania
  • suolaa maun mukaan

Lisäksi halutessasi

  • mozzarellaa tai burrataa
  • basilikaa
  • paahdettuja tomaatteja

Tee näin

  • Sekoita kasvisliemi ja paseerattu tomaatti. Kuumenna ja pidä kiehumispisteessä.
  • Hienonna kuorittu sipuli ja kuullota sipulisilppua öljyssä muutama minuutti kattilanpohjalla keskilämmöllä.
  • Lisää riisi ja sekoittele. Riisi saa muuttua hieman läpikuultavaksi.
  • Lisää puna- tai valkoviini, jos käytät viiniä. Sekoita.
  • Lisää tomaattista kasvislientä kauhallinen kerrallaan riisin joukkoon.
  • Sekoita voimakkaasti välillä erityisesti keittämisen alkuvaiheessa, jotta tärkkelys irtoaa riisistä ja risotosta tulee ”kermaista”.
  • Jatka kunnes riisi on sopivan kypsää. Jos tomaattinen kasvisliemi uhkaa loppua, keitä sitä hieman lisää. Eri riisilaadut vaativat hieman eri määrän nestettä. Myös lieden tehokkuus vaikuttaa nesteen määrään.
  • Sekoita viimeinen kauhallinen nestettä ja juustoraaste risottoon ja tarjoa ruoka heti.
  • Jos tarjoat risoton kanssa paahdettuja tomaatteja, paahda ne risoton valmistuessa 225 asteessa noin 15 minuuttia.

Seuraatko jo Kokit ja potit -ruokablogia Instagramissa?