| | | |

Pestorisotto

Pestorisotto on juuri niin ihanaa miltä se kuulostaakin. Helppo risotto on pestopastan hieman hienostuneempi serkku, joka sopii arkeen ja osaksi juhlakattausta.

Pestorisotto on valkoisella vanhalla lautasella, jossa on reunalla kohokuvioita. Risoton päällä on paahdettuja kirsikkatomaatin puolikkaita sekä basilikanlehtiä. Kuvan ylälaidassa on pienissä kupeissa pecorino-raastetta ja em. tomaatteja.

Tähän ruokaan tarvitaan vain muutamaa raaka-ainetta: risottoriisiä, kasvislientä, pestoa sekä halutessasi hieman pecorinoa tai parmesaania ja voita. Pitkähkö kaato valkoviiniä tai viinin puuttuessa hieman sitruunamehua – mikä ettei molempiakin – tekee aina risotolle hyvää.

Olen kirjoittanut risoton valmistuksen peruspilareista aiemminkin, mutta kerrataan kaksi tärkeintä asiaa: Kasvisliemi lisätään risottoon kauhallinen kerrallaan kuumana. Pidä siis toisessa kattilassa liemi pienellä lämmöllä ja kauho lientä risoton joukkoon, kun edellinen neste on imeytynyt riisiin.

Toinen tärkeä asia on risoton rakenteen onnistumisen kannalta olennainen. Risottoa ei vain sekoitella vaan ajoittain, etenkin kypsennyksen alkuvaiheessa, sitä suorastaan vatkataan (tai ainakin sekoitetaan vauhdikkaasti). Tämä pieni mutta tärkeä asia tekee risotosta kermaista ilman kermaa. Minä käytän risoton teossa usein pientä pallovispilää, joka ei kiedo risottoa itseensä kuten kierrevispilä saattaa tehdä.

Kun risotto on liki kypsää, lisätään pesto, hieman pecorinoa (maista suola ennen suolaisen juuston lisäämistä) sekä nokare voita.

Kokkipottilasta löydät ison nipun ihania risottoja. Alla niistä muutama suosikkini. Pestorisotto pääsee ehdottomasti suosikkien listalle.

Pestorisottoon sain inspiraation Hannalta, jonka reseptiarkisto saa aina veden kielelle.

Pestorisotto on valkoisella vanhalla lautasella, jossa on reunalla kohokuvioita. Risoton päällä on paahdettuja kirsikkatomaatin puolikkaita sekä basilikanlehtiä. Kuvan ylälaidassa on pienissä kupeissa pecorino-raastetta ja em. tomaatteja.

Pestorisotto

Pestorisotto on pestopastan hienostuneempi serkku. Helppo ruoka on valmista noin puolessa tunnissa.
Esivalmistelu10 mins
Kypsennys25 mins
Valmistusaika35 mins
Annokset: 4 annosta

Raaka-aineet

  • 1 shalottisipuli
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 4 dl risottoriisiä (esim. Arborio)
  • 2–3 dl valkoviiniä
  • noin 1 litra kasvislientä
  • noin 1 dl pestoa
  • kourallinen pecorinoraastetta
  • nokare voita (voi jättää pois)

Tee näin

  • Kuori ja hienonna sipuli.
  • Kuumenna kattilassa öljy ja kuullota sipulia muutamia minuutteja keskilämmöllä.
  • Lisää riisi ja sekoittele pari minuuttia.
  • Lisää valkoviini. Anna viinin imeytyä riisiin. Sekoita välillä.
  • Lisää kuumaa kasvislientä kauhallinen kerrallaan risoton joukkoon. Laita seuraava kauhallinen vasta kun neste on imeytynyt riisiin.
  • Sekoita risottoa etenkin kypsentämisen alkuvaiheessa voimakkaasti. Näin rakenteesta tulee ”kermainen”.
  • Kun risottoriisi on liki kypsää, lisää pesto.
  • Lisää myös pecorino, mutta maista risoton suolaisuus ennen suolaisen juuston lisäämistä, jotta osaan säädellä tarvittaessa määrää.
  • Risotto saa upean kiillon nokareella voita.
  • Tarjoa esimerkiksi paahdettujen kirsikkatomaattien ja tuoreen basilikan kanssa.

Vinkit!

  • Pestoksi sopii hyvin valmispesto. Kokeile mainiota Lidlin tuorepestoa.

Joko seuraat Kokkipottilaa Instagramissa? Tule mukaan!

Similar Posts

One Comment

  1. Ei vispausta kyllä tarvita. Kermaisuus tulee oikeasta riisistä, riittävästä liemestä (ts. ei kuivaa), parmesanista ja voista, jotka lisätään riittävän myöhään – ja riittävästi 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Recipe Rating