Suomalaisen ruoan päivä – parhaat sipsit kasvavat kotimaisessa pellossa

Suomalaisen ruoan päivä -postaus on tehty kaupallisessa yhteistyössä Oikia sipsin kanssa.

Suomalaisen ruoan päivä on kotimaisen ruoan juhlapäivä. Mikä olisikaan ollut parempi paikka viettää juhlaa kuin kotimainen perunatila. Arjessa suomalaisen ruoan päivää voi viettää joka päivä – vaikka sipsejä syöden.

Suomalaisen ruoan päivä on 4.9. – ja jokaisena muunakin päivänä. Kuva on perunatilalta. Siinä on traktori, jonka perässä on perunannostokone. Kuvassa perunannostokonetta tyhjennetään toisen traktorin kärryssä oleviin säilytyslaatikoihin.

Kutsun itseäni sipsimuijaksi. Nimen tausta lienee helppo arvata: Rakastan sipsejä. Siksi olinkin innoissani, kun pääsin päiväksi mukaan sipsinnostoon – tai siis perunannostoon – himankalaiselle perunatilalle.

Perämeren rannalla, Pohjois-Pohjanmaan etelärajalla sijaitsevalla tilalla perunaa on kasvatettu pitkään – suku on asuttanut tiloja parisataa vuotta. Nykyisin käytännössä kaikesta tilalla kasvatettavasta perunasta tehdään Oikia sipsejä. Kotimainen sipsitehdas ostaa perunansa sopimusviljelijöiltä, ja viljelijän nimi lukee jokaisen sipsipussin takana.

Suomalaisen ruoan päivä on 4.9. Kuvassa on perunanviljelijä Risto Tilus.
Perunanviljelijä Risto Tilus vastasi kärsivällisesti kaikkiin sipsimuijan kysymyksiin ja kertoi myös sen, mitä en osannut kysyä.

Kuljetusmatka himankalaiselta tilalta Pyhännälle sipsitehtaalle on vain noin 150 km – edes maakunnan rajaa ei tarvitse matkalla ylittää. Se on yksi monista syistä valita Oikia sipsi: Perunat viljellään pohjoisessa Suomessa, lähellä tehdasta, joten perunat ovat taatusti laadukkaita ja tuoreita. Ja se me kaikki tiedetään, että laadukkaasta raaka-aineesta tulee paras ruoka – tässä tapauksessa rouskuva perunaruoka.

(Ehkä muistatkin aiemmin kertomani tarinan eräästä jo edesmenneestä sipsimummusta, joka vastasi päivä toisensa jälkeen omaisten ”Olethan syönyt?” -kysymykseen: ”Kyllä olen syönyt ihan perunaruoan!”. Myöhemmin paljastui, että perunaruoalla hän tarkoitti sipsejä. Ai että, olisimme tulleet taatusti hyvin juttuun!)

Suomalaisen ruoan päivää vietetään aina syyskuussa. Arjessa sitä voi viettää joka päivä.
Sipsimuija kävi perunatilalla tutustumassa perunanviljelyyn.

Päivä perunatilalla vahvisti entisestään sekä tietämystä ja ajatusta kotimaisen ruoantuotannon tärkeydestä ja vaativuudesta. Puhuimme paljon säästä ja säiden armolla olemisesta. Tämä kasvukausi oli, kuten arvata saattaa, säiden puolesta haastava.

Perämeren rannikolle epätyypilliset toukokuiset rankkasateet ja heinäkuun loputon kuivuus teettivät töitä ja näkyvät jossain määrin perunoiden kappalemäärässä. Kysymykseen laadusta sain onneksi vastaukseksi tyytyväisen hymyn.

Puhuimme myös siitä, miten merkityksellisiä pienet valinnat kaupassa ovat. Se, että valitsemme kotimaisen tuotteen Suomalaisen ruoan päivän lisäksi joka päivä, on pieni asia kaupassa mutta iso asia koko tuotantoketjulle.

Kurkkaa myös nämä herkulliset sipsijuttuni:

ps. Sipsimuija näki vilauksen myös ensi vuonna kasvatettavista sipseistä eli siemenperunoista. Ei siis huolta, pysymme sipseissä jatkossakin.

Seuraathan Kokkipottilaa myös Instagramissa?