Kananmunaton caesar-kastike

Caesar-kastike, jossa ei ole kananmunaa eikä anjovista ei ehkä ole se autenttisin kastike caesar-salaatille. Mutta cashew-pähkinäpohjainen kastike hurmaa maullaan ja on hämmentävän samanmakuinen esikuvansa kanssa.

Kala-allergisena olen aina tehnyt kotona kastikkeen kalattomana, eikä kukaan ole koskaan valittanut. Ilman anjovistakin kastikkeesta saa erinomaista. Ravintoloissa suuni kertoo heti, onko kastike ”aitoa” vai ei – suu kutisee kyllä, jos kastikkeessa on kalaa. Kymmenien kastikekeskusteluiden jälkeen empiirinen tutkimustulos on selvä: Usein kutiseva kastike on paikan päällä valmistettua, kutisematon tulee ravintolaan valmiina.

Nyt halusin tehdä kastikkeen myös kananmunattomana. Vege-majoneesin sijaan käytin kastikkeen pohjana vedessä liotettuja cashew-pähkinöitä, joiden rakenteesta tulee liotettuna ja kastikkeeksi hienonnettuna silkkinen. Vinkkiä reseptiin hain useista englanninkielisistä nettiresepteistä, vahviten myötäilin Oh she glows -sivuston ohjetta. Kastikkeeseen voi raastaa parmesaania, mutta jos kastikkeesta haluaa myös maidottoman, tuovat ravintohiivahiutaleet kastikkeeseen juustomaista happamuutta. Molemmilla tavoilla kastikkeesta tulee erinomaista, jälkimmäisellä tavalla syntyy vegaaninen caesar-kastike.

Minun tehosekoitin ei ole mikään tykki (rakas joulupukki, olethan kuulolla), mutta silti se teki kastikkeesta riittävän tasaista. Tehokkaammalla koneella tai sauvasekoittimella viimeistelemällä lopputulos on vieläkin silkkisempi. Caesar-salaatin lisäksi kastike sopii erimaisesti dipiksi vihanneksille, kastikkeeksi lohkoperunoille tai vaikka majoneesin sijasta hampurilaisen väliin.

Resepti

Kananmunaton caesar-kastike

noin 2 1/2 dl

1 dl cashew-pähkinöitä (vettä liotukseen)
3 rkl oliivi- tai rypsiöljyä
3 rkl vettä
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
1 tl Dijon-sinappia
1–2 rkl omenaviinietikkaa
2–3 rkl parmesaaniraastetta TAI ravintohiivahiutaleita (vegaaniseen versioon)
suolaa

Liota pähkinöitä kylmässä vedessä yön yli tai vähintään neljä tuntia. Kaada vesi pois ja huuhtele pähkinät. Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi kastikkeeksi. Ohenna tarvittaessa vedellä. Maista suola. Muista, että kastikkeen tulee olla suolaista.

Tarjoa kastike caesar-salaatin kastikkeena tai esimerkiksi dippinä.

_____