Keittiötarhan topit ja flopit

Olen kasvattanut pihan perällä syötävää toistakymmentä vuotta, mutta joka vuosi olen silti yhtä ihmeissäni. Ihmeissäni kasvusta, ihmeissäni kasvamattomuudesta. Olen myös joka vuosi yhä enemmän kiitollinen toreilla ja kaupoissa myytävien kasvisten viljelijöille, sillä itsestäänselvää lehtikaalin, porkkanan tai tillin kasvaminen ei todellakaan ole.

Keittiötarha elää elämää, johon voin selvästikin vain osin vaikuttaa. Sen olen jo oppinut. Se mikä viime vuonna villiintyi, on tänä vuonna hädin tuskin itänyt. Ja se mitä en edes kylvänyt tänä vuonna, kasvaa kaikkein villeimmin.

Porkkanat ovat kasvaneet joka vuosi helposti ja vaivatta. Mitä nyt välillä pientä harvennusta on tarvinnut tehdä. Tänä vuonna vasta kolmas porkkanakylvö ylipäätään päätti itää. Jos syksy on leuto, saatetaan porkkanoita saada jo jouluksi! Talvivalkosipulit, jotka ovat olleet takuuvarmoja joka vuosi, päättivät myös olla nousematta muutamia varsia lukuun ottamatta. Pinaatti on sen sijaan kasvanut villinä – se kaiketi pitää viileämmästä kesästä. Kaikkein vahvinta kasvu on ollut laatikossa, johon en kylvänyt pinaattia tänä vuonna lainkaan. Muistelen, että pinaatti olisi tehnyt ennenkin taikatemppuja: Se ilmestyi itsestään hoodeille, joissa se kasvoi kaksi kautta sitten.

Tomaatit alkoivat kypsyä, heti kun kun muistin latvoa varret. Myös kurkku on vihdoin hoksannut, että kukkiminen ja kurkun tekeminen on kivaa puuhaa. Avomaankurkkuja on kuitenkin tullut tasaiseen tahtiin. Kasvihuoneessa viini tekee lehtien lisäksi myös mukavanoloisesti rypäleitä, ja basilika on viihtynyt kasvihuoneessa mainiosti. Ulos en ole uskaltanut basilikapurkkeja siirtää lainkaan.

 

Suurinta riemua on tänä kasvukautena tuottaneet lehti- ja mustakaalit. Tai kaalithan ovat tuottaneet iloa ennenkin, mutta tänä vuonna kaaleissa ei ole ollut – uskallankohan sanoa tätä edes ääneen – yhtään öttiäistä. Lehdet ovat olleet puhtaita ja reiättömiä. H ä m m e n t ä v ä ä.  En jaksanut viritellä keväällä kaalien päälle edes harsoa, kun ajattelin perhosten ja toukkien löytävän tiensä joka tapauksessa herkkuapajille. Vaan ei. Ei yhtään toukkaa tai muuta reikäkonetta. En meinaa uskoa tätä edes todeksi. 

 

 _____