| |

Mansikka-jogurttijäätelöt

Syvin syke mansikka-jogurttijäätelöiden tulee paahdetuista mansikoista. Kun mansikoita paahtaa uunissa, ne karamellisoituvat ja saavat syviä makusävyjä. Mansikat parhaat aromit tiivistyvät, ja samalla mansikoista haihtuu vettä, jolloin mehujäistä ei tule niin hileisiä. Paahtaminen parantaa siis sekä makua että rakennetta.

Taitaa olla niin, että paahtaminen tekee hyvää kaikelle ruoalle. Tuoreet vihannekset ja hedelmät ovat huikean hyviä, ja vasta maasta, puusta tai puskasta poimittuina aina parhaimmillaan, tietenkin. Mutta paahtamalla saavat ne melkein siivet alleen. Ajatelkaapa vaikka uuniomenahilloa, paahdettua brokkoliinisalaattia, uunista lisämakua saanuttatomaattikeittoa tai paahdettuja ruusukaaleja karamellisoidulla sipulilla. Ja hei, ne koukuttavat hyvät paahdetut perunanachot! Kaikki tyrmäävän hyviä.

Olen suunnitellut tekeväni jogurttisia jätskejä koko kesän. Kesäkuun lopussa Hannan soppa -blogintaituri, ihana Hanna teki mansikka-raparperimehujäitä ja aloitti kesän kunniaksi mehujäähaasteen (#mehujäähaaste) Popsicle Weekin innoittamana. Hanna on tehnyt myös kiivi-chiajätskejä – testiin menee.

Ajattelin, että osallistun haasteeseen h e t i.  Ja kas näin, melkein heti, vain kuukauden viiveellä ja heinäkuun viimeisinä päivinä olenkin mukana haasteessa. Kun olin saanut jätskipuikot pakastimeen, huomasin tehneeni melko samantapaisia jäätelöitä kuin Hannan haastejätskit. Ilmeisesti idea oli jäänyt muhimaan alitajuntaan. Tosin nämä jäätelöt eivät ole Hannan jäätelöiden tapaan vegaanisia, vaan mansikan parina on hunajalla maustettua turkkilaista jogurttia.

Resepti

 

 

Mansikka-jogurttijäätelöt

noin 8 kpl

1 litra tuoreita mansikoita
(1–2 rkl balsamicoa)
2 dl turkkilaista jogurttia
noin 1 dl sokeria tai hunajaa

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Poista mansikoista kannat ja laita ne leivinpaperin päälle uunivuokaan. Pirskottele päälle halutessasi balsamicoa. Paahda mansikoita 15–20 minuuttia eli kunnes ne ovat pehmenneet ja saaneet hieman väriä. Jäähdytä.

Soseuta mansikat ja makeuta sose hunajalla tai sokerilla. Makeuta myös jogurtti. Muista, että pakkanen ”syö” osan makeudesta, joten seokset saavat olla selvästi makeita.

Kaada mansikkasosetta ja jogurttia vuorotellen jäätelömuotteihin. Sekoita hieman lusikalla, jotta jäätelöihin muodostuu kauniita kuvioita. Pakasta vähintään neljä tuntia, mielellään yön yli.

_____