|

Kesäinen vesimeloni-rapusalaatti

 

Tere!

Lomareissulta tarttui mukaan eestinkielinen kokkauslehti Oma Maitse. Meistä ei kumpikaan taida kieltä kahta sanaa enempää, mutta kun moni sanoista on pääteltävissä suomen kielestä ja loput voi arvata, on lehteä ollut ihan ältsin hauska lukea. Kielen kiemuroille ja hassuille sanoille hihitellessä oli pakko käydä katsomassa Vintiöiden jumppapätkä Youtubesta. Voi pojat!

Oma Maitse -lehti on merkitty monesta kohtaa hiirenkorvalla. Esimerkiksi maasikarull ja maasikavahused jäätisekoorig näyttävät ihanilta. Savustusta on hyödynnetty muutamassakin reseptissä, vaikka ei kyllä tietenkään edellä mainituissa. Savustuksen kuuluminen olennaisena osana ruokakulttuuriin näkyi selvästi paikanpäälläkin.

Ensimmäisenä toteutettiin arbuusi-krevetisalat eli vesimeloni-katkarapusalaatti (OM, juuni 2011, s.20). Katkarapujen tilalla meillä käytettiin jokiravunpyrstöjä ja korianterin sijasta persiljaa. Lisäksi muutimme hieman ainesosien suhteita lisäämällä yhden avokadon. Salatti oli kesäinen ja todella maukas. Tätä tehdään taatusti toisenkin kerran.

****

Vesimeloni-rapusalaatti
neljälle lounaaksi, kuudelle lisäkkeeksi

1 pienehkö punasipuli
1 valkosipulinkynsi
1 punainen tuore chili (meillä vihreä pieni ja ärtsy)
yhden limen mehu
1 rkl valkoviinietikkaa (hunaja- tai omenviinietikka sopivat mainiosti)
1 tl sokeria
suolaa
mustapippuria

neljännes vesimeloni
2 avokadoa (alkuperäisessä ohjeessa vain yksi)
persiljaa (tai korianteria)
200g katkarapuja tai jokiravunpyrstöjä

Tee ensin kastike. Pilko sipuli ja valkosipulinkynsi aivan pieneksi sipellykseksi. Halkaise chili ja poista siemenet, sipellä chilikin. Laita kaikki silput kippoon ja puserra päälle limen mehu. Lisää etikka, sokeri sekä hieman suolaa ja rouhittua mustapippuria.

Kuutioi vesimelonin hedelmäliha ja poista mustat siemenet. Kuori ja kuutioi avokado(t). Sulata ravut tarvittaessa ja valuta liika neste pois. Sekoita kaikki ainekset kipossa ja silppua päälle persiljaa tai korianteria.

****