Kesäkurpitsatahna mintulla ja jugurtilla

Julkinen murina auttoi selvästi, sillä keittiötarhasta saa jo vaikka mitä syötävää. Munakoison ensimmäiset hedelmät ovat tuota pikaa valmiita poimittavaksi, pinaatti on vallan riehaantunut ja kurkkuja on saatu sekä kasvihuoneesta että avomaalta. Muutamat jo kypsyneet tomaatit ovat olleet aivan käsittämättömän makeita. Mansikoita syömme kilpaa ampiaisten ja lintujen, salaatteja etanoiden kanssa. Mahtista!

Kesäkurpitsa tekee tänä vuonna keltaisia tuotteita, vaikka kylvin keväällä kyllä vihreää versiota. Myös viime vuonna kasvatin olevinaan vihreää kesäkurpitsaa, ihmettelin kasvutapaa ja löysin lopulta lavan takaa tämmöisen. Vaan eihän se niin justiinsa ole.

Kesäkurpitsatahnan tein suosikkisivustoni ohjetta mukaellen. Minttu sopi tahnaan huikean hyvin, mutta muitakin yrttejä voisi kokeilla. Culinary Artistry -kirjan mukaan kesäkurpitsan kanssa makuparina toimii todella moni yrtti: korianteri, tilli, rakuuna, rosmariini, oregano, timjami, salvia, persilja, basilika ja meirami. Kolmea viimeistä yrttiä suositellaan erityisesti kesäkurpitsan kaveriksi.

****

Kesäkurpitsatahna mintulla ja jugurtilla

1 (keltainen) kesäkurpitsa
2 valkosipulinkynttä
n. 3 rkl tuoretta minttua
noin 1 1/2 dl luonnonjugurttia (esim. kreikkalaista jugurttia)
n. 2 rkl sitruunamehua
suolaa
pippuria
oliiviöljyä

Poista kesäkurpitsan kanta ja leikkaa puolen sentin-sentin paksuisia siivuja. Kuumenna pannulla pieni määrä (oliivi)öljyä ja paahda kesäkurpitsasiivuja pannulla. Käännä viipaleet kun ne ovat saaneet hieman väriä ja jatka paahtamista. Näin ylimääräinen neste haihtuu pois ja maku tiivistyy. Jäähdytä kesäkurpitsaviipaleita hieman.

Mittaa kaikki ainekset tehosekoittimeen tai kulhoon, laita ensin vain vähän mausteita (minttu, suola, pippuri, sitruunamehu) ja surauta tasaiseksi. Maista ja säädä suolan, mintun ja sitruunan suhteita tarvittaessa.

****

Söimme tahnaa ensin yrttiriisin ja karitsan paahtopaistin kanssa, sitten salaatin lisänä ja leivän päällä. Tahnaan voi myös dipata kasviksia.

Jugurttina käytin kaapissa ollutta Arctic Milkin jugurttia, jota muuten nykyisin saa myös Oulun Stockalta (oujee!). Tähän asti olen kuskannut sitä Kiuruvedeltä.