| |

Korealainen tofusalaatti avokadotahnalla

Korealainen tofusalaatti

Tofu on minulle hieman haastava raaka-aine. Olen kokannut ja syönyt kymmeniä tofu-ruokia, ja usein tulos on sama: Ruoka toimisi maultaan paremmin ilman tofua, tofu on ruoassa vain välttämätön ruokaisuuden ja proteiinin tuoja. Fakta on, että siltään tofu ei koreile maullaan eikä rakenteellaan. Siitä tuskin kukaan on kanssani eri mieltä.

Tofu kaipaa tuhdisti makuja ja rakennetta – jos siis haluaa tofuruoalta muutakin kuin täyttävyyttä. Olen aloittanut operaation nimeltä tofun kesyttäminen, sillä käyttäisin tuota mainiota raaka-ainetta mielelläni enemmän, mutta ruoan mausta en todellakaan ole valmis tinkimään. Korealaisessa salaatissa kiinnitin aivan erityistä huomiota tofun valmistukseen, jotta se sekä maistuu oikeasti hyvälle että on rakenteeltaan napakka. Taktiikkani oli tämä: kuutiointi, kuivaus, marinointi, paistaminen ja viimeistely kastikkeella.

Salaatti on upea makupaletti. Soijavinaigretessa pehmennetty lehtikaali, tuhdisti maustettu paistettu savutofu ja raikas avokadotahna takaavat, että makusävyissä riittää. Porkkanalastut ja yrtit raikastavat kokonaisuuden. Salaatin eri osien maut täydentävät toisiaan, sillä jokainen palanen on maustettu omalla tavallaan. Ne toimivat paitsi yhdessä myös erikseen. Korealaisittain maustettu tofu sopii hyvin syötäväksi yrttisen riisin kanssa, ja avokadotahna on hyvää leivän päällä tai kasvisten dippinä. Lehtikaalipohjan päälle taas voi ladata vaikka tofun kanssa samalla kastikkeella maustettua flank steakia.

Korealainen tofusalaatti avokadotahnalla

Koukuttavan herkullinen aasialainen salaatti – tätä kannattaa tehdä!
Esivalmistelu15 mins
Kypsennys5 mins
marinointi1 hr
Valmistusaika1 hr 20 mins
Annokset: 4

Raaka-aineet

tofu

  • 300 g savutofua tai maustamatonta tofua (1 pkt )
  • 1 rkl gochujang-tahnaa (korealainen chilitahna)
  • 1 rkl seesamiöljyä
  • 1 1/2 rkl soijakastiketta
  • 1 1/2 rkl sokeria

avokadotahna

  • 2 kypsää avokadoa
  • 1 tl tuoretta inkivääriä raastettuna
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1–2 rkl limetin mehua
  • suolaa

salaattipohja

  • 200 g lehtikaalia
  • 2 rkl soijakastiketta
  • 1 rkl riisietikkaa
  • 1 tl hunajaa tai sokeria
  • tilkka limetin mehua

lisäksi

  • 2 keskikokoista porkkanaa
  • kurkkua
  • korianteria tai lehtipersiljaa

Tee näin

  • Kuutioi tai revi tofu ja kuivaa tofu huolellisesti talouspaperilla painellen.
  • Sekoita tofun marinadin ainekset ja kaada puolet kastikkeesta tofukuutioiden sekaan. Anna maustua vähintään tunti, mielellään pidempään. Jätä loppu kastike odottamaan.
  • Puolita avokadot ja kaavi hedelmäliha kulhoon.
  • Kuori ja hienonna inkivääri sekä valkosipulinkynsi.
  • Soseuta avokado sekä mausteet sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi.
  • Tarkista maku, ja säädä tarvittaessa suolan ja happamuuden tasapainoa.
  • Leikkaa lehtikaalinlehdistä keskiruoti pois. Hienonna lehdet aivan pieneksi silpuksi.
  • Yhdistä soijakastikkeeseen riisietikka sekä hunaja.
  • Sekoita kastike lehtikaalin joukkoon (huom! voit käyttää myös vain osan kastikkeesta ja lisätä lopun kastikkeen tarvittaessa valmiiseen salaattiin). Möyhi kastike käsin lehtikaalin joukkoon, näin lehtikaalin rakenne pehmenee.
  • Laita salaattipohja valmiiksi tarjoiluastiaan.
  • Paista maustunutta tofua kuumalla pannulla tilkassa öljyä muutama minuutti välillä käännellen.
  • Sekoita loppu maustekastike paistettujen tofupalojen joukkoon.
  • Leikkaa porkkanat ja kurkku tikuiksi tai suikaloi kuorimaveitsellä.
  • Laita salaattipohjan päälle tofu, avokadotahna sekä kasvikset ja yrtit.

31 Comments

  1. Jokunen tofukokeilu saanut välttelemään koko raaka-ainetta sillä maku ei todellakaan miellyttänyt. Ehkä pitäisi antaa uusi tilaisuus, tämä sinun ohjeesi olisi ihan minun makuuni. 🙂

  2. Mä pystyn samaistumaan tähän. Aasialaisissa ruoissa tofu on toiminut parhaiten, maustan myös runsaasti. Marinoinnin jättäminen väliin kiireessä on heikko kohtani – yleensä teen vain "pikamarinadin".

  3. Ihanan näköinen annos ja kauniit kuvat, taas!

    -Heidi
    tiskivuorenemanta.blogspot.fi/

  4. Oi vitsi miten hyvännäköistä! Tätä reseptiä voisi muuten kokeilla myös tempellä! Olen itse viime aikoina tykästynyt käyttämään sitä, vaikka tofua toki mussutan silti harva se päivä 🙂

  5. Näiden kuvien myötä minäkin voisin ottaa ensimmäiset maistiaiset tofua, näyttää niin herkulliselta!

  6. Munkin mielestä kylmäsavutofu on ainoita joka maistuu jo itsessään hyvältä, muut versiot kaipaavat kyllä työstämistä ja marinointia. Ja sitten on vielä silken tofu joka menee ihan omaan kategoriaansa. Tofun vähän kehnoa mainetta ei harmi kyllä paranna se, että ravintoloissakin tofu on usein huonosti valmistettua (etnisissä tosin harvemmin). :/

  7. Se on hyvä jippo. Viimeistelykastiketta ei tarvitse edes olla paljon, kun se tuo tofulle sen loppusilauksen.

  8. Päivän marinoiminen tekisi tofun maulle varmasti hyvää!

    Vähän samanlaista gochujang-koukkua on täälläkin havaittavissa 🙂

  9. Meillä käytetään jonkin verran tofua ja usein se marinoidaan päivää ennen paistamista. Hankalinta on sen rapean pinnan saaminen, mutta sekin onnistuu ilman marinointia ja kuumassa öljyssä. Olen muuten ihan koukussa tohon gochujang-tahnaan! Tämä salaattisi kuulostaa tosi herkulliselta!

  10. Mulla on vastaava tofuprojekti. Muuten melko samanlaisilla aseilla, mutta enpäs ole vielä kokeillut laittaa lopuksi kastiketta juuri tofuun. Kokeiluun!

  11. Kylmäsavutofu on minusta(kin) parasta tofua paljaaltaan.

    Kiitos! Avokadotahnaa tein heti uudelleen, lisäsin leivän päälle vielä seesaminsiemeniä. Nam!

  12. Yllätyksekseni meidän skidit rakastaa kylmäsavutofua! Ja minustakin se on kyllä hyvää. Pitää tätä reseptiä ihan ehdottomasti testata, niin kauniin näköinen salaatti ja ihanan kuuloinen ohje!

  13. "Tofu on aivan asiallinen lisä ruokaan", oon kikattanut tuolle vartin. Se on nimittäin usein justiinsa noin!

  14. ITSETEHTYÄTOFUA! Vau.
    Tuossa savutofussa on ehkä paras maku mitä olen tofuissa maistanut. Yritän resepteissäni käyttää helposti saatavia raaka-aineita, siksi suosin usein marketin tuotteita kuten tämä Jalotofukin on.

  15. Kiitos, Minna!
    Olisi kiva kuulla, millaista syömäsi hirmu hyvä tofu oli? Kuinka se oli laitettu ja/tai maustettu?

  16. Totta, tofun rakenne sucks 🙂 Mitä sitä kaunistelemaan. Kuivaus ja kunnon paistopinta tekevät kuutioista kiinteitä.

  17. Tofu on haastava meillekin. Rakennetta se kaipaa minustakin eniten.

  18. Hyvillä mausteilla ja kunnon paistopinnalla tofu on aivan asiallinen lisä ruokaan. Koreaa tofua on meillä seuraavalla tofukerralla!

  19. Minustakin kuvat ihania! Tofuissa on eroja, ne marketin karkearakenteiset ovat minusta kaikista ikävimpiä maultaan, eikä se rakennekaan ole minun mieleeni. Tein kesällä itse tofua, savustin ja maustoin. Tofu veti hyvin makuja itseensä. Rapea paistopinta olisi kyllä plussaa.

  20. Herkullisia kuvia. Mä olen tofu kriitikko, mutta olen syönyt hirmu hyvää tofua, joten annan sille kyllä mahdollisuuden 🙂

  21. Mä olen myös tofuskeptikko, mutta tämä kieltämättä kuulostaa (ja näyttää) hyvältä! Se on se tofun hömelö rakenne, jota vierastan. Kunnon paistopinta tekee varmasti ihmeitä tofulle(kin).

  22. Kiitos kommentistasi, Saara! Tofun kesytys on tai on ollut siis sielläkin käynnissä 🙂

    Edelleen syön kasvisvaihtoehdoista mielummin papuja, joita rakastan, kuin tofua, mutta tämä oli kyllä aidosti todella hyvää!

  23. Päätin ottaa varmanpäälle marinadin kanssa 🙂

    Makua riitti sekä tofussa että kokonaisuudessa.

  24. Kiitos kuvakehuista!
    Minä olen kyllä käyttänyt tofua, mutta jotenkin se on jäänyt aina täyterooliin. Vaan nyt ei!

  25. Onpa hyvännäköistä! 🙂 Tofusta olen ollut kanssasi ihan samaa mieltä. "Miksi tähän on edes lisätty tofua, eihän se maistu miltään?", mutta nyt oikeilla tekniikoilla (juurikin nuo mainitsemasi) olen jopa oppinut nauttimaan tofusta ja alkanut vastikään kehitellä vaikka minkälaista tofua :).

  26. No jos tuolla marinadilla ei tule makua niin ei sitten millään. Ihanan näköinen annos. Osaan kuvitella että makukin on kohdillaan.

  27. Tofu on jäänyt minullakin käyttömättöminen raaka-aineiden listalle. Kuvat ovat tästä salaatista niin kauniita joten voin kuvitella maun myös hyväksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Arvioi resepti