|

Koskea laskeva lihapata ja uunijuurekset

Talven mittaan leivinuunissa on pöhissyt tuli keskimäärin pari kolme kertaa viikossa. Nyt keväämmällä tahti on hiipunut ilmojen hieman lämmettyä, ”kun on niin lämmin”. Tämäntyyppisillä keleillä syksyllä uuninlämmitys kuuluu kyllä itsestäänselvyyksiin. Mielialalaji, sanoisin.

Tänään piipusta kuitenkin tuprusi savu ja uuniin pääsi muhimaan juustoinen lihapata sekä hunajaiset juurekset. Viimeisiä talviruokia ennen kun parsat ja muut uuden kauden herkut valtaavat pöydän. Kesä pyyhältää  nimittäin paikalle tuossa tuokiossa; kasvihuoneessa mehiläisvaha nosti jo tänään luukkuja auki ja lämpötila kipusi hellelukemiin. Laitoin oven kiinni ja istuin tyhjässä lasikopissa hetken teepaitasillaan fiilistellen (silmät kiinni ettei lumikasat näkyneet). Jippii. Kohta esikasvatukset pääsee valohoitoon.

Lihapata joutui hieman odottelemaan syöjiä ja vaikka lisäsin pataan olevinaan aika reilustikin välillä nestettä, pääsi lihat kuivumaan tarkoitettua enemmän. Ei se mitään, liha oli mureaa ja kastikkeen köhnäke tosi maukasta.

****

Juustoinen lihapata (noin neljälle)

700-800g lihaa (meillä naudan ulkopaistia ja sian kinkkua)
voita pannulle/pataan
5-6 dl vettä
1 rkl häränlihafondia
1/2 pakettia (voimakasta) koskenlaskijajuustoa
2-3 laakerinlehteä
mustapippuria myllystä

1/2 dl hillosipulien nestettä
(hillosipuleita)
tarvittaessa vettä ja suolaa

Laita uuni lämpiämään noin 150-180 asteeseen. Ota lihoihin väri ja pinta nopsasti padassa tai pannulla. Laita lihat uunipataan ja kaada kuumaa vettä päälle sen verran, että lihat peittyvät. Lisää fondi sekä sulatejuusto pieninä nokareina ja sekoita. Rouhi pataan hieman pippuria ja heitä sinne muutama laakerinlehti.

Laita kansi padan päälle ja hauduta uunissa pitkään, vähintään pari tuntia, mielellään kolmekin. Noin puolessa välissä uuniaikaa kurkkaa pataan, lisää puolisen desiä hillosipuleiden nestettä sekä halutessasi hillosipuleita (ne voi toki tarjota kylminäkin). Lisää tarvittaessa myös vettä. Maista ja säädä suola. Tarjoa uunijuuresten tai vaikka perunamuussin kanssa.

****

Hunajaiset uunijuurekset

porkkanoita ja nauriita tai muita juureksia
suolaa
öljyä
juoksevaa hunajaa
(mustapippuria myllystä, yrttejä)

Kuori sopiva määrä juureksia ja pilko ne melko kookkaiksi paloiksi. Levitä pellille tai laakeaan vuokaan juurespalat ja lurauta päälle (oliivi)öljyä. Ripottele päälle suolaa ja luruttele juoksevaa hunajaa. Sekoita.

Jos hunaja ei juokse, sekoita se pieneen määrään kuumaa vettä. Määrien kanssa ei tarvitse olla nökönuuka. Kunhan suolaa ei laita liikaa, hyvä tulee. Meillä noin viiden keskikokoisen porkkanan ja neljän kaskinauriin sekaan laitettiin hunajaa ehkä pari reilua ruokalusikallista, suolaa puolisen teelusikkaa ja öljyä pari kolme ruokalusikkaa.

Paista uunissa 40-60 minuuttia riippuen uunin lämpötilasta ja juurespalojen koosta. Jos laitat juurekset samaan uuniin lihapadan kanssa, voivat ne olla siellä tunteroisen säilyen vielä mukavan al dentenä.

****