|

Kuivasta kakusta meheväksi kakkuriksi

Kuivakakku on minusta suorastaan luotaantyöntävä leivonnaisen nimi. Siitä tulee väistämättä mielleyhtymän kuivaan kakkuun. Jaks. Mutta kun kuivasta kakusta tai kuivuneesta kakusta tehdään meheviä kakkureita eli kakkutikkareita (eng. cake pops), aletaan olla makuhermojen kutituksen ytimessä. Oikeasti, kuka voi vastustaa tikun päässä keikkuvia meheviä suklaapalloja? Not me. Ne saavat hymyn naamalle ja kielen kiemuralle.

Viimeksitein kakkurit kekseistä, nyt siis kuivahtamaan päässeestä suklaakakusta. Sekä keksit että kakku toimivat mainiosti palleroiden massassa. Maustamattoman tuorejuuston sijaan voit käyttää vaniljan, sitruunan tai appelsiinin makuista tuorejuustoa. Tai kokeile massan kostuttamista vaikka smetanalla ja mausta tilkalla mehua tai likööriä.

****

Kakkurit – kakkutikkarit – cake popsit

kuivahtanutta kakkua (meillä 6 dl)
mascarponea tai muuta tuorejuustoa (meillä n. 3 rkl)
(tilkka mehua, likööriä tai konjakkia)

suklaata (meillä tummaa suklaata (50%) ja maitosuklaata, yhteensä noin 100g)
tikkaritikkuja
strösseleitä ja nonparelleja

Murenna kakku muruiksi joko haarukalla tai tehosekoittimessa. Lisää kakkumuruun tuorejuustoa sen verran, että saat aikaan muotoiltavan, kasassa pysyvän massan. Mausta massa halutessasi tilkalla mehua, likööriä tai vaikka konjakkia.

Muotoile massasta palloja. Sulata paloiteltu suklaa vesihauteessa. Dippaa tikkaritikku ensin sulaan suklaaseen ja sitten palloon. Suklaa muodostaa jähmettyessään tikkuun kauluksen, jolloin pallo ei pääse valumaan tikkua pitkin alas. Tee samoin kunnes kaikki pallot ovat saaneet tikkunsa. Laita tikkarit jääkaappin hetkeksi, jotta ”kaulus” jähmettyy.

Kuorruta kakkurit sulassa suklaassa pyöräyttämällä. Koristele nonparelleilla ja/tai strösseleillä.

****

Resepti on osa Kalevaan ja eteläisempiin pohjalaisiin lehtiin ilmestyvää Hävikistä herkuksi -juttua, joka ilmestyy helatorstaina 17.5.2012.