| | |

Paistettu riisi thaithyyliin

Riisiä tulee usein keitettyä aivan liikaa. Joskin nykyisin keitämme sitä usein tahallaan liikaa, sillä paistettu riisi on aivan mahtava ruoka ja se tulee tehdä nimen omaan aiemmin keitetystä, jäähtyneestä riisistä.

Kaukana idässä paistettu riisi on tattitavallinen arkiruoka, johon käytetään eilisen riisin lisäksi niitä aineksia mitä saatavilla on. Se on siis hyvä tapa myös hävittää vihanneslokeron, jääkaapin tai pakastimen jämiä.

Paistettu riisi kuuluu ainakin Kiinan, Japanin, Korean, Intian ja Thaimaan keittiöihin – jokainen ruokakulttuuri maustaa paikallisen pyttiksen heille omimmilla mauillaan.  Kokkipottilassa paistettua riisiä tehdään jokseenkin thaimaalaisittain, joskin sielläkin on tapoja yhtä monta kuin kokkeja.

Hävikistä herkuksi -ruokien tarkka reseptoiminen on hippusen hankalaa, sillä hävitettävän ruuan määrä on harvoin minkään esitetyn reseptin mukainen. Tämän takia kirjasin alla olevaan reseptiin erikseen maustekastikkeen ohjeen. Kastikeannos on reseptissä esitetylle riisi-kasvismäärälle sopiva. 

Resepti

Paistettu riisi thaithyyliin

2 rkl öljyä
n. 8 dl edellisenä päivänä keitettyä riisiä (basmati)
1-2 sipulia
2-3 valkosipulinkynttä
100g (n. 1/3) varhaiskaalia
2 kananmunaa
2 tomaattia
kourallinen kevätsipulia
kourallinen katkarapuja
(limen lohkoja)


maustekastike
2 rkl vaaleaa soijaa
2 rkl kalakastiketta
2 rkl limen mehua
1-2 tl chilisilppua
1-2 tl valkosipulisilppua
hyppysellinen sokeria

Tee maustekastike: sekoita soija, kalakastike, limen mehu ja hyppysellinen sokeria kulhossa. Lisää tuoretta tai kuivattua chilisilppua sekä valkosipulisilppua. Sekoita ja jätä maustumaan.

Kuori sipulit ja valkosipulinkynnet. Leikkaa sipulit pieneksi. Suikaloi kaali, halutessasi voit leikata suikaleet lyhyemmiksi. Kuutioi valmiiksi myös tomaatit ja pieni kevätsipulit varsineen.

Kuumenna öljy wokissa tai paistinpannulla. Kuullota sipuli- ja valkosipulisilppua öljyssä hetki. Lisää kaali ja jatka kuullottamista vielä parisen minuuttia. Lisää riisi. Sekoita ja pieni lastalla tarvittaessa riisimöykyt pieniksi. Paista välillä sekoittaen 5-10 minuuttia, kunnes riisi on kuumaa. Riko kananmunat kuppiin ja riko niiden rakenne haarukalla sekoittaen. Lisää kananmunat kuuman riisin päälle, anna hyytä hetki ja ”hakkaa” paistinlastalla pieneksi. Lisää myös maustekastike. Sekoita ja anna paistua hetki. Maista ja säädä tarvittaessa makua lisäämällä maustekastikkeen aineksia.

Laita riisin päälle tomaattikuutiot, kevätsipulisilppu ja katkaravut. Koriste halutessasi limen lohkoilla.

****

Resepti on osa Kalevaan ja eteläisempiin pohjalaisiin lehtiin ilmestyvää Hävikistä herkuksi -juttua, joka ilmestyy helatorstaina 17.5.2012.