|

Kylmäuutettu kahvi

Kylmäuutettu kahvi on tämän kesän trendijuoma. Kahvijuoma on tullut vastaan netissä, kadulla ja lehtijutuissa lukemattomia kertoja. Monissa jutuissa on korostettu, ettei kyseessä ole jääkahvi, joka tehdään kuumasta kahvista jäähdyttämällä. Kylmäuutettu kahvi tehdään yksinkertaisimmillaan kahdesta ainesosasta: kylmästä vedestä ja kahvinpuruista.

On varmasti totta, että eroja jääkahviin on, mutta rehellisesti sanottuna tällainen tavallisen kahvin juoja ei eroa juuri huomaa. Kylmäuutettu kahvi on aavistuksen makeaa ilman makeutustakin, hieman makeampaa kuin kuumana suodatettu kahvi kuumana tai jäähdytettynä. Muutoin makueroa ei juurikaan mielestäni ole.

Kuuman kahvin juon aina maidolla jatkettuna ilman sokeria, mutta kylmä kahvi on mielestäni parhaimmillaan reilusti makeutettuna. Useimmiten käytän makeutukseen kondensoitua maitoa hieman vietnamilaisen kahvin tyylisesti. Joskus vielä raikastan juomaa tavallisella kylmällä maidolla.

Resepti

Kylmäuutettu kahvi
2-3 annosta

3 dl kylmää vettä
3 mitallista kahvia
(mausteita yhteensä 1-2 tl: kanelia, inkivääriä, muskottipähkinää)

lisäksi
jäitä
maitoa ja/tai kondensoitua maitoa

Sekoita vesi ja kahvi sekä halutessasi mausteet.  Laita seos jääkaappiin vähintään kahdeksaksi tunniksi. Helpoiten kylmäuutettu kahvi onnistuu pressopannussa, silloin mäntä vain painetaan alas uuttamisen jälkeen. Kahvin voi suodattaa myös suodatinpussin tai harsokankaan läpi.

Laita lasiin jäitä ja kaada kahvia lasiin. Lantraa kylmäuutettu kahvi vedellä, maidolla tai maidolla ja kondensoidulla maidolla (esim. 1:1 tai 1:2).

_____