Lammasburger – local food, global world
Lammasburgerin idea kiteytyy sanontaan ”local food, global world”. Hampurilaiset ovat maailmankansalaisia, mutta lammasburgerin raaka-aineet ovat lähiruokaa ja täynnä tuttuja, juurevia makuja.
Sämpylä ja pihvi saavat kavereikseen oman maan kaskinauriista ja porkkanoista valmistettua salaattia, joka on maustettu pohjolan chilillä, piparjuurella, sekä tilliaiolilla. Karamellisoitu sipuli tuo burgeriin suloista makeutta. Kun lisäkkeeksi paistetaan rouheat perunalastut sekä kaadetaan lasillinen hyvää punaviiniä, on ateria valmis. Hampurilaisateria ei ole koskaan maistunut näin hyvältä.
Kokit ja Potit osallistuu Local food, global world – lammasburgerilla Cono Surin järjestämään kilpailuun, jonka voittaja lennähtää matkalle Chileen. Huikeaa! Voittaja valitaan kuuden finalistin joukosta, joka koostuu kahdesta suomalaisesta bloggaajasta sekä kahdesta bloggaajasta Ruotsista ja Norjasta. Vaikuta Suomen finalisteihin ja äänestä. Äänestäjien kesken arvotaan kirjapalkintoja.
****
Lammasburgeri – Local food, global world
sämpylät
3 dl maitoa
50g tuorehiivaa
7g suolaa
1 rkl pellavansiemenrouhetta
1 rkl kuivattua puolukkarouhetta
n. 7dl vehnäjauhoja
2 rkl öljyä
lammaspihvit
karitsan jauhelihaa
suolaa
pippuria
nauris-porkkanaslaw
2 porkkanaa (n. 100g)
2 kaskinaurista (n. 150g)
2 tl piparjuurta
tilliaiolia (ks. ohje alla)
hieman valkoviinietikkaa
mustapippuria
tarvittaessa suolaa
tilliaioli
1 kananmunankeltuainen
2 tl dijon-sinappia
1 1/2 dl rypsiöljyä
2 rkl tuoretta tilliä
1 (pieni) valkosipulinkynsi
suolaa
mustapippuria
karamellisoitu sipuli
4 sipulia
2 rkl voita
1/2 dl sokeria
1/2 dl valkoviinietikkaa
Sekoita sämpylätaikinan nesteseen hiiva, suola, pellavansiemenrouhe, puolukarouhe ja öljy. Sekoita ja lisää vähitellen jauhoja samalla voimakkaasti vatkaten. Vaivaa taikinaa yleiskoneella 10 minuuttia, käsin noin 20 minuuttia. Jätä lepäämään noin puoleksi tunniksi. Vaivaa taikinaa vielä hetki ja pyörittele sämpylät, kohota huolella ja paista noin 200 asteessa. Jäähdytä.
Kuori nauriit ja porkkanat. Leikkaa veitsellä tai mandoliinilla ohuita tikkuja. Voit myös raastaa juurekset karkeaksi raasteeksi. Kuori pala piparjuurta ja raasta se hyvin hienoksi raasteeksi. Sekoita raasteet ja jätä odottamaan.
Aloita tilliaiolin teko erottamalla kananmunasta keltuainen. Sekoita keltuaisen joukkoon sinappi ja valuta öljyä hyvin pienissä erin samalla voimakkaasti vatkaten. Kun öljy emulgoituu munan kanssa, muodostuu paksu ja täyteläinen majoneesi. Mausta majoneesi hienoksi hakatulla tillillä, suolalla, etikalla ja valkosipulisilpulla. Anna maustua vähintään puoli tuntia, maista ja säädä tarvittaessa makuja.
Kuori ja puolita sipulit ja leikkaa ne ohuiksi siivuiksi. Kuumenna pannulla voi, kuullota sipuleita siinä muutama minuutti. Vähennä lämpöä ja lisää nesteet. Hauduttele pienellä lämmöllä kunnes neste on liki haihtunut.
Viipaloi pestyt perunat hyvin ohuiksi siivuiksi, kuivaa siivut talouspaperilla. Kuumenna öljy kattilassa 180 asteeseen ja paista perunalastuja kunnes lastut ovat saaneet hieman väriä. Nosta reikäkauhalla talouspaperin päälle ja anna liian rasvan imeytyä paperiin. Suolaa lastut makusi mukaan.
Sekoita noin 2/3 tilliaiolista raasteiden joukkoon, lisää hieman etikkaa ja tarvittaessa suolaa. Tarjoa loppu aioli perunalastujen kaverina.
Muotoile jauhelihasta pihvit ja paista ne kuumalla pannulla pienessä voimäärässä molemmin puolin. Pihvit saavat jäädä mediumiksi.
Kokoa hampurilainen: halkaise sämpylät, paahda ne halutessasi ja laita väliin hampurilainen raastesalaatilla, pihvillä ja karamellisoidulla sipulilla. Tarjoa burgeri perunalastujen sekä Cono Sur Bicicleta Pinot Noir – viinin kanssa.
****
Kiitos, Nanna! Peukkuja sinnekin!
Peukkuja!
Burgerit ovat kyllä parhaimmillaan ihan parhautta. Täytyy laittaa korvan taaksi tuo Teurastamon hampurilainen.
Ihanan näköistä! Olen isekin ollut ihan hampurilaisfiilareissa kun kävin torstaina Teurastamon Portissa, Helsingissä lounaalla ja siellä oli aivan mahtavat purilaiset. Lammasburgereita en muuten muista koskaan itse tehneeni, pitääpä laittaa listalle!
Kiitos! Ja samoin, onnea kisaan 🙂
Vau, hieno kisa-annos täälläkin 🙂 onnea kisaan!
Kiitos, Annaleena! Ihana kuulla!
Näyttää hyvältä! Onnea kisaan 🙂
Minä oon hihitelly meidän samankaltaisille reseptiajatuksille pitkin päivää 😀 Hämmentävää ja kivaa! Naurisslaw oli huippuhyvää. Tilliaioli sopi siihen erinomaisesti ja piparjuuri piristi sopivasti.
Kiitos! Kuvaan olen, kerrankin, suht tyytyväinen itsekin.
Kiitos, Andalusiana!
Tämä on taas ihan superkuva. Naurattaa, miten samoilla ajatuksilla olemme olleet eri puolilla Suomea. Mutta komea on lopputulos, nauris on minusta ihan huippuoivallus.
ihan käsittämättömän kaunis kuva ja hyvän kuuloinen resepti! tsemppiä kisaan!
Kiitos, Janna! Burgerit oli kyllä hitsin hyviä. Toivottavasti äänestäjät ja/tai tuomari ymmärtää sen 😉
Onpas upean kuuloinen ohje ja mahtava kuva! Onnea kisaan!