|

Mausteisella riisillä täytetty kokonainen broileri

Kokonainen broileri on oikea retroherkku. Sen kulta-aika ajoittuu aikaan, jolloin viikonloppuruoka erottui arkiruoasta nykyistä selvemmin ja sunnuntaisin katettu, astetta parempi ruoka oli suorastaan pyhä asia. Nyt broilerin liha elää uutta nousukautta valikoiman monipuolistuttua.

Viime aikoina broilerista on puhuttu ja kirjoitettu paljon. On puhuttu tuotannon eettisyydestä ja sen kehittämisestä. Toisaalta on puhuttu myös hiilijalanjäljistä, joissa broileri vetää pisimmän korren lihojen keskinäisessä vertailussa. Tällä kertaa minä keskityn vain makuun. Hyvään makuun. Meheväksi paistettu kokonainen broileri on nimittäin todellista herkkua, etenkin jos selvittää ne kaksi vaihetta, joihin hommassa helposti kompastuu: maustaminen ja paistaminen. Niin, eipä siinä sitten juuri muita vaiheita olekaan.

Maustamisessa on tärkeää saada ujutettua makua nahan alle, jolloin liha, ei vain nahka, saa paistamisen aikana makua. Paistamisessa puolestaan tärkeää on saada liha pysymään mehevänä. Helpoin konsti on pitkä kypsytys matalassa lämmössä. Kun nahan ja lihan väliin hieroo ennen paistamista maustettua voita, saa liha sekä täyteläistä makua että riittävästi rasvaa pysyäkseen pitkässä kypsytyksessä sopivan kosteana. Lihan mehevyyden kannalta myös linnun täyttäminen riisillä on erinomainen konsti – riisi ikään kuin höyrystää broileria sisältäpäin. Riisiä käytetään käytetään täytteenä erityisesti Lähi-idän keittiössä, josta tämänkin reseptin makumaailma on saanut innoituksensa.

Resepti

Mausteisella riisillä täytetty kokonainen broileri
neljälle

1 kokonainen broileri (yrtti-pippurimaustettu kokonainen Jyväbroiler)
2 sipulia
4 valkosipulinkynttä
tilkka öljyä

maustevoi
50g voita
2 rkl ras el hanout -mausteseosta
1 tl suolaa
1 kourallinen lehtipersiljaa

riisitäyte
1 rkl maustevoita (ohje yllä)
3 dl pitkäjyväistä riisiä
n. 7 dl vettä (tai riisipaketin ohjeen mukaan)
1/2 tl kurkumaa
1/2 – 1 tl juustokuminaa eli jeeraa
1 tl sokeria
1 dl kuivattuja karpaloita

kourallinen tuoretta lehtipersiljaa
puoli kourallista tuoretta minttua
kourallinen granaattiomenan siemeniä
(suolaa)

lisäksi
maustamatonta jugurttia

Ota broileri huoneenlämpöön esivalmisteluiden ajaksi. Valmista maustevoi sekoittamalla kaikki ainekset yhteen. Mittaa kattilaan nokare maustevoita ja riisit. Kuullota riisejä maustevoissa, lisää kiehuvan kuuma vesi ja keitä riisit kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan.

Riisin keittyessä kuori ja silppua sipuli sekä valkosipulinkynnet ja laita ne pataan pienen öljytilkan kanssa. Jätä odottamaan. Työnnä sormi varovasti nahan ja lihan väliin sekä reisien että rintojen kohdalta ei linnun lihaisimmista kohdista ja irroittele nahkaa liikuttelemalla sormea lihan pintaa pitkin. Työnnä maustevoita nahan alle tekemiisi onkaloihin. Jätä pieni määrä voita levitettäväksi myös pinnalle.

Mausta kypsä riisi kurkumalla, jeeralla ja sokerilla. Lisää riisiseokseen kuivatut karpalot. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa tai muita makuja. Lusikoi riisiä broilerin sisus täyteen ja laita linnun jalat solmuun. Laita jäljelle jäänyt riisi heti jääkaappiin odottamaan broilerin valmistumista.

Nosta täytetty broileri sipulisilpun päälle, laita kansi päälle ja paista broileria 120-asteisessa uunissa vähintään kaksi tuntia. Ota kansi pois, nosta lämpötilaa reilusti (200 asteeseen) ja paista edelleen 20-30 minuuttia eli kunnes broileri on paahtunut pinnaltaan rapean ruskeaksi.

Kun broileri on liki valmista, kuumenna jääkaapissa olevaa riisiä pannulla. Broilerin alla olevan sipulisilpun voit lisätä riisin sekaan, se antaa täyteiläisyyttä ja lisää makua. Älä lisää riisin sekaan rasvaa, joka on valunut padan pohjalle. Nosta broileri tarjoiluvadille, lusikoi riisi ympärille ja koristele granaattiomenan siemenillä sekä tuoreella lehtipersiljalla ja mintulla. Tarjoile broilerin ja riisin kanssa maustamatonta jugurttia.

_____

Resepti on osa Blogiringin ja Jyväbroilerin yhteistyökampanjaa, jossa ruokabloggaajat kehittävät juhlaan tai juhlavampaan arkeen sopivia broilerireseptejä. Yrtti-pippurimaustettu kokonainen broileri oli minulle uusi tuttavuus. Vierastin hieman pintaan valmiiksi hierottuja mausteita, sillä valmiiksi maustettuja tuotteita meillä käytetään hyvin harvoin, mutta broileri osoittautui maukkaaksi ja meheväksi. 

www.blogirinki.fi

Yhteistyössä Jyväbroiler

One Comment

  1. Laitoin pitkájyväisen riisin tilalle arroz bomba, jonkinlainen paellariisi täällä Espanjassa. Se puurottuu, mutta miká mehevä maku, granaattiomenan siemenien tilalle laitoin pakastettua puolukkaa. Ei hassunpi, ja muutama pala omenaa. Täällä Andalusiassa granaattiomenat eivät ole vielä kypsiá. Kiitoksia reseptistási, lisää…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.