| |

Miang kham – loistava thaimaalainen sormisyötävä

Tarvitaan hieman kärsivällisyyttä silppuamiseen, tarkkuutta paahtamiseen ja hetki aikaa surauttaa kastike – niin helppoa on koota loistava thaimaalainen sormisyötävä Miang kham. Suomeksi Miang kham tarkoittaa lehteen käärittyä ruokaa, joka kertookin koko tarinan. 

Salaatinlehden sisään voi laittaa melkein mitä vain, mutta tyypillisesti tarjolla on maapähkinöitä, kookoslastuja, limettiä, kuivattuja katkarapuja, sipulisilppua sekä mausteeksi inkivääriä, chiliä ja suolaisen makeaa kastiketta. Ja kun jokainen saa koota mieleisensä nyytin, ei kompromisseja tarvitse tehdä. 

****

Miang kham – loistava thaimaalainen sormisyötävä

kastike

1dl kuorittuja, suolattomia maapähkinöitä

1/2 dl kookoslastuja tai -hiutaleita 

1/2 dl palmusokeria

1/2 dl kuivattuja katkarapuja

1/2 dl kalakastiketta (nam pla)

1/2 dl vettä

1 tl tuoretta inkivääriä

lisäksi

salaatinlehtiä (esim. keräsalaatti)

shalottisipulia

kuorittuja, suolattomia maapähkinöitä

kookoslastuja tai -hiutaleita

kuivattuja katkarapuja 

tuoretta inkivääriä

tuoretta chiliä

limettiä (osta useampi, jos syöjiä on enemmän kuin yksi)

Aloita paahtamalla kuivalla pannulla keskilämmöllä maapähkinät kunnes ne ovat saaneet kauniin värin. Varo polttamasta. Paahda myös kookoslastut/-hiutaleet kullanruskeiksi. Laita kuivatut katkaravut likoamaan kylmään veteen. Huom! Paahda ja liota samalla täytteiksi tarkoitetut pähkinät ja kookoslastut sekä kuivatut katkaravut. Kastikkeesta riittää useaan kymmeneen salaattikääröön, varaa täytteitä syöjien määrän mukaan.

Mittaa kastikkeen ainekset tehosekoittimeen tai vastaavaan, jos haluat jumpata, käytä morttelia. Aja ainekset kastikkeeksi. Maista ja säädä tarvittaessa makua. Tavoitteena on suolaisen makea kastike/tahna.

Silppua sipuli(t), chili(t) ja inkivääri. Kuori limeteistä vihreä ja valkoinen kuori, jolloin jäljelle jää vain hedelmäliha. Lohko hedelmäliha leikaten veitsellä aina kalvon vierestä. Kalvoja emme halua syödä, hedelmälihan kyllä. Silppua hedelmälihalohkot pienemmäksi.

Laita täytteet joko pieniin kippoihin tai kasoihin isolle tarjoilulautaselle. Poista salaatista kanta ja laita myös se tarjolle.

****

Tarjosin Miang khamia eilen Oulun ruokabloggaajien pikkujouluissa, ja jos oikein ymmärsin, hekin tykkäsivät. Jos haluatte nähdä, mitä muuta Aina nälkä -blogin kotipesässä järjestetyissä, hulvattomissa kemuissa syötiin, suosittelen klikkaamaan Kokkeillaan -blogiin tai Makuja kotoa -blogiin.Pastanjauhajat raportoivat varmasti pian illan jouluoluttastingista, jossa neljää jouluolutta arvioitiin sekä sanallisesti että kouluarvosanoin.

Ohjeen ainesosat lunttasin muutamilta nettisivuilta sekä Korianteria ja sitruunaruohoa -keittokirjasta, määrät säädin oman suun mukaan. Useimmat reseptit ovat yllä olevaa monimutkaisempia, mutta yksinkertaisuus on valttia (vai laiskuutta…).