|

Mozartin suklaafudge

 

Mitä sinulle tulee ensimmäisenä mieleen Mozartista? Minulle mieleen tulee jokaisella kuuntelukerralla sykähdyttävä Pieni yösoitto, Itävallan valloittavat vuoret sekä Mozartin kultaiset kuulat. Mozartin kuulat ovat kotoisin Salzburgista, jossa valmistetaan myös säveltäjän innoittamaa, erinomaista suklaalikööriä, Mozart Goldia. Likööri on suklaasta, kermasta ja sokeriruokotisleestä valmistettu juoma, jonka mausteena ovat vanilja ja kaakao.

Mozart Gold likööri on mainio juhlajuoma ja jälkiruoka sellaisenaankin mutta se sopii erinomaisesti myös leivontaan ja jälkiruokiin. Mozart Gold pyysikin bloggaajia kehittämään reseptin, jossa likööriä käytettäisiin leivonnassa tai ruoanlaitossa. Meidän keittiössämme syntyi helppo ja täyteläinen Mozartin suklaafudge, johon suklaalikööri antoi syvyyttä ja särmää tasapainottaen fudgen makeutta. Fudge sopii juhlapöydän pikkumakeaksi, lomailijan lukunurkan herkuksi tai lahjaksi suklaasielulle. 

****

Mozartin suklaafudge

200g (1 1/2 dl) kondensoitua maitoa
400g tummaa suklaata
1/2 dl Mozart Gold suklaalikööriä
50g voita
pähkinöitä ja/tai manteleita

Etsi ensin sopivat välineet valmiiksi: kattila, teräskulho (tai pienempi kattila), vuoka (n. 15x20cm), leivinpaperi ja lusikka. Vuoraa vuoka leivinpaperilla. Kätevä tapa on hieman rytätä paperia ensin ja oikoa sitä samalla kun asettelee sitä myötäilemään vuoan reunoja. Näin paperi asettuu vuokaan helposti.

Laita (isomman) kattilan pohjalle muutama sentti vettä. Kiehuta. Mittaa teräskulhoon kaikki ainekset. Suklaa on hyvä paloitella sulamisen nopeuttamiseksi. Laita kulho kattilan päälle, alemman kattilan vesi ei saa koskea ylempää astiaa. Höyry antaa riittävästi lämpöä, jotta suklaa ja voi sulavat. Sekoita välillä. Kun suklaa ja voi ovat sulaneet, sekoita seos tasaiseksi massaksi. Tarvittaessa voi käyttää sähkövatkainta. Kaada massa vuokaan, tasoita pinta ja painele pähkinöitä tai pähkinärouhetta fudgen pinnalle. Laita jääkaappiin jähmettymään muutamaksi tunniksi. Leikkaa jähmettyneestä fudgesta pieniä paloja. Säilytä joko jääkaapissa tai rasiassa huoneenlämmössä.

HUOM! Jos teet fudgen ylläolevan ohjeen mukaan, ei massa kuumu siinä määrin, että alkoholi haihtuisi likööristä. Mikäli aiot tarjota fudgeja myös lapsille, kiehuta likööriä tai liköörin ja kondensoidun maidon sekoitusta hetki, jäähdytä hieman ja lisää suklaa ja voi seokseen.

****

Katso myös muiden bloggaajien suklaaliköörireseptit:

suolaa&hunajaa: Klassikko jouluasussa – viikunatiramisu
Pullahiiren leivontanurkka: Suklaaliköörikakku
Chez Jasu: Wolfgang jäätelöä ja Amadeus-krokanttia
Sillä sipuli: Suklainen kultaliköörijuustokakku

Reseptin tarjoaa Mozart Gold

Blogirinki kokoaa Suomen huippublogit yhteen! Blogirinki suunnittelee ja toteuttaa blogien ja yritysten välisiä yhteistyökampanjoita. Blogiringissä on mukana jo yli 60 suosittua ruoka, leivonta- ja mammablogia. Lue lisää osoitteessa www.blogirinki.fi.

14 Comments

 1. Pullo on kieltämättä melko houkutteleva prinsessaikäiselle. Onneksi se oli pilaantunutta, ettet enempäänsä lipittänyt 🙂

 2. Lapsuudestani muistan, että meillä oli isän viinakaapissa Mozart likööripullo. Joskus vuosien päästä se tyhjeni ja olin ehkä viisi vuotias, kun tutkein pulloa ja nuoleskelin sieltä liköörin tippoja. Muistan ajatelleeni että maku on tosi paha, tämän täytyy olla pilaantunutta. 😀

 3. Joo, pidä fudge mielessä. Ja kun seuraavan kerran pohdit fraseerauksia, laita pala Mozart-fudgea suuhun. Tulee taatusti hyvät fraseeraukset!

 4. Eikä! Surullista. Sanoilla on niin valtava voima moneen suuntaan.

  Hihii, koulut on niin kummallisia paikkoja:)

 5. Meillä opettaja huusi saksan tunnilla (aivan syyttä suotta) eräälle kiltille tytölle hermostuttuaan muiden riehumiseen jotta "sinäkin istut siinä kuin auton yliajama lehmäntatti!" Tyttö muistanee lauseen lopunikäänsä kun minullekin jäi se niin karmeana mieleen.

  Meillä outoja tapahtui taas ruotsin tunnilla, mutta ei niistä sen enempää.

 6. Nam nam nam! Ja yksi vielä: nam!

  Ekana tulee mieleen fraseerausten pohdinnot. Vaihdan mielikuvan mieluusti tähän fudgeen!

 7. Minä kiikutin juuri tien toiseen päähän fudgea parille sielukkaalle. Tämän fudgen valmistus on kyllä ylihelppoa, kun ei tartte säätää lämpömittareiden kanssa.

 8. Tunnen pari suklaasielua… Meillä on karkkitehdas pystyssä loppuviikosta, taidan tietää, mihin pullonpohja tyhjenee…

 9. Likööri oli just passeli tähän(kin)! Mozartin kuulat ne minullakin tuli heti mieleen, vaikka ei ne edes ole minun herkkua. Siltin vietin kuulakaupassa kesällä puolituntisen 😉

 10. Miksi saksantunneilla on aina tapahtunut kaikkea kummaa? Me päästiin yläasteella aina kaksoistunnin ensimmäisen tunnin jälkeen pois, koska sanottiin katsovamme telkusta vuoristolääkäriä. Toimi joka viikko. Vähän ihmettelen näin jälkikäteen, että miten se saksa ei kuitenkaan ole tämän paremmin hallussa?

 11. Salzburg ON ihana! Viime kesänä meillä oli Mozartin kanssa siellä lounastreffit, mutta herralla taisi olla joku jousivirtuoosi kesken, kun tuli viime hetken peruutus. Sazburgissa jos jossain on ihan kiva syödä yksinkin.

 12. Minulle tulee tosiaankin mieleen ne Mozart kugel-suklaat joten loistavasti tuo likööri varmaankin sopii just tällaiseen:)

 13. Eine kleine nachtmusik, se soi aina saksantunnin alussa! Ei huono, mutta paremmin nämä mootsarttifudget kirvoittaisivat kielenkantoja 🙂

 14. Salzburg on ihan lempparikaupunkini, sieltä jo 90-luvun alussa ostin ekat mozartinkuulani, ei niitä tainnut silloin juuri Suomesta saada:) Kaikki postaukset tähän aiheeseen liittyen ovat tuoneet veden kielelle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.