Punajuurihummus – värin ja maun huumaa

Yhdellekään Kokkipottilan touhuja tovin seuranneelle ei ole yllätys, että kikhernepohjainen tahna on keittiömme vakiovieras. Hummusmaista tahnaa syödään leivän päällä ja sisällä, lisäkkeenä, dippinä ja sellaisenaan. Kipollinen hummusta on myös koti(toimisto)päivän pelastus. Nälkä pysyy loitolla pitkään – usko minua, olen testannut konseptin toimivuuden kymmeniä kertoja.

Tavallinen hummus on meidän muunnoksien perusjalka. Täydellisen samettinen avokadohummus on yksinkertaisesti ihanaa ja punajuurihummus on huumaavaa sekä silmille, suulle että sielulle. Hieman makea, uunissa hautunut punajuuri sopii tahnaan erinomaisesti. Suolan ja sitruunan määrä kannattaa, kuten aina, säätää omille makuhermoille sopivaksi. Luota makuusi, suu kertoo kyllä.

****

Punajuurihummus

200g punajuurta (yksi iso, pari pienempää)
1 prk kikherneitä (esim. 380/230g)
1 valkosipulinkynsi
2-3 rkl sitruunamehua
suolaa
1-2 rkl oliiviöljyä

Kypsennä punajuuret joko kuorineen keittämällä tai uunissa. Jäähdytä, kuori ja pilko tehosekoittimeen tai kulhoon. Valuta, huuhtele ja valuta kikherneet. Kuori ja pieni valkosipulinkynsi. Laitan kaikki ainekset punajuurilohkojen joukkoon ja surauta tahnaksi.

****

Punajuurihummus sopii hyvin pikkujoulupöytään, jolloin esimerkiksi varrasnäkkäri on tahnalle oiva syöntialusta. Rohkeimmat vaihtavat joulupöydän rosollin hiljaa punajuurihummukseen.  Olisiko moinen rajojen ravistelu teidän joulupöydässänne sallittua tai suotavaa?