Tyrnipannacotta

Tyrni on upea marja sekä väriltään että maultaan. Suuri omena-, sitruuna- ja viinihappopitoisuus tekee marjasta silmiäsiristävän happaman, joten se kaipaa kaverikseen lempeitä makuja ja makeutta. Jos makeutta marjasta puuttuukin, on se täynnä muita huikeita ominaisuuksia. Pohjolan goji sisältää liki kaikki tärkeimmät vitamiinit ja hivenaineet.

Tyrnin avulla kerman ja sokerin pyhän liitonkin, pannacotan, terveysominaisuudet pompsahtavat komeasti plussalle. Pannacotta muuttuu superfoodiksi! Joulun jälkiruoaksikin sopiva tyrnipannacotta sai raikastusta paitsi tyrnistä myös jugurtista, joka toimi mainiona happamuusparina tyrnille ja lempeysparina kermalle. Lopputulos oli raikas ja täyteläinen, makea ja sopivan kirpeä, erinomainen.

**** 
Tyrnipannacotta
2-4 annosta

1 dl vispi- tai kuohukermaa
1/2 dl tyrnitäysmehua (makeuttamaton)
3/4 dl sokeria
1 liivatelehti
1 dl turkkilaista jugurttia

tilkka tyrnimehua
(hunajaa)
jotain rapeaa

Laita liivalehti likoamaan kylmään veteen. Mittaa kattilaan kerma, tyrnimehu ja sokeri. Kiehauta ja anna poreilla hiljalleen kunnes sokeri on sulanut. Kun liivatelehti on pehmeä, purista sitä nyrkissä liika vesi pois ja laita se kuumaan seokseen samalla voimakkaasti vispilällä sekoittaen. Lisää jugurtti ja sekoita tasaiseksi. Kaada kahteen, kolmeen tai neljään jälkiruokamaljaan, peitä tuorekelmulla ja laita jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi tai yön yli.

Juuri ennen tarjoilua voi koristella pannacotan tilkalla tyrnimehua (makeuta halutessasi esim. hunajalla). Tarjoa pannacotan kanssa jotain rapeaa: pähkinärouhetta, suklaalastuja tai esimerkiksi kaurakeksi – rapea lisäke tuo mukavaa tasapainoa pehmeälle jälkkärille.

****

Tyrniä on käytetty meillä aiemminkin jälkiruoissa. Molempien muistan olleen tyrmäävän hyviä: