|

Nopea arkiruoka: Larb-salaatti riisillä

Larb on yksinkertaisesti kaakkoisaasialaisittain maustettua jauhelihaa. Kuulostaa suorastaan tylsältä, mutta on taivaallista. Arkiruoaksi se taipuu, kun kylkeen keittää riisiä ja lautaselle kasaa hieman salaattia.

Mausteiden kanssa ei tarvitse olla ihan niin nökönuuka, vaikka sävykkyyttä ruokaan kaikki ainesosat tuovatkin. Mutta jos sitruunaruoho tai inkivääri uupuu, voi sen jättää pois. Jompaa kumpaa, inkivääriä tai sitruunaruohoa, suosittelen kuitenkin laittamaan, sillä ne raikastavat kokonaisuutta ihanasti.

Larb on muuten mainio arkiruoka sellaisen viikonlopun jälkeen, jolloin thaimaalainen ruoka on tuoksunut keittiössä. Sitruunaruohoa, inkivääriä ja tuoreita yrttejä usein jää, jolloin loput voi käyttää mainiosti arjen taklaajaan.

Jos Kaakkois-Aasian keittiö innostaa, kurkkaa myös nämä arkeenkin sopivat reseptit:

Resepti

Larb-salaatti riisillä

3–4 annosta

400 g naudan jauhelihaa

1 rkl öljyä

1 sipuli

1–2 valkosipulinkynttä

1 1/2 rkl nam pla -kalakastiketta

noin 1 rkl limetin mehua

yhden limetin raastettu kuori

1 tuore sitruunaruohon varsi

hieman chilikastiketta (tai tuoretta chiliä)

1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna

(tuoretta minttua ja/tai korianteria)

lisäksi

keitettyä riisiä

salaattia tai versoja

Keitä riisi samalla kun valmistelet jauhelihaa.

Kuori ja silppua sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota sipulia ja valkosipulia öljyssä keskilämmöllä muutama minuutti. Hienonna valmiiksi myös inkivääri ja sitruunaruoho (noin 8 cm tyvestä). Raasta ohuelti limetin kuori. Purista mehu talteen. 

Nosta lämpöä ja ruskista jauheliha. Mausta liha kalakastikkeella ja limetinmehulla, laita pannulle myös muut mausteet sekä yrtit. Maista ja lisää suolaisuutta kalakastikkeella, hapokkuutta limetin mehulla.

Tarjoa jauheliha keitetyn riisin ja salaatin kanssa.

_____