Nyhtöpossuleipä etikkaisilla juureksilla, wasabimajoneesilla ja avokadolla
Olisin voinut tietysti huijatakin ja kertoa, kuinka valmistauduimme tähän ateriaan puoli vuotta hoivaamalla kasvimaalla suloisia, rikkaruohottomia porkkanoita ja raitajuuria, ja kuinka possu hautui leivinuunin hellässä lämmössä yön yli levittäen kotiin valloittavaa tuoksua. Avokado olisi tietenkin käyty hakemassa varta vasten kaupasta ja juureen leivottu ruisleipä olisi itse jauhetuista jauhoista leivottua lämpimäistä.
Mutta totuus on tämä: Kaksi kourallista nyhtöpossua toissapäiväiseltä aterialta, yksi avokado, joka olisi jo pitänyt syödä, viimeviikkoisen majoneesin uusi elämä sekä jäisestä kasvimaasta kiskotut, hieman pakkasta pelästyneet juurekset, jotka joku oli laiskuuttaan jättänyt piileksimään rikkaruohojen sekaan. Kuivahtaneet ruispalat elvytettiin kastele ja paahda -menetelmällä.
Yhdistelmä oli erinomainen. Tällaisia leipiä teemme varmasti uudelleenkin. Etikkaiset juurekset, muussattu avokado ja wasabilla maustettu majoneesi sopisivat erinomaisesti myös nyhtöpossuburgerin väliin.
****
Nyhtöpossuleivät etikkaisilla juureksilla, wasabimajoneesilla ja avokadolla
etikkaiset juurekset
pari porkkanaa
pari raitajuurta
1/2 dl riisietikkaa
(1/2 dl vettä)
2 rkl sokeria
1/2 tl suolaa
wasabimajoneesi
1 kananmunan keltuainen
1 – 1 1/2 dl rypsiöljyä
suolaa
n. 1 tl wasabitahnaa
hieman riisietikkaa tai etikkajuuresten lientä
possu
tee possu esimerkiksi käyttäen esimerkiksi siideripossun ohjetta.
Me lisäsimme liemeen pari tähtianista ja kanelitankoa.
muussattu avokado
avokado + ripaus suolaa
lisäksi
ruisleipää tai vaaleaa leipää
tuoretta korianteria
riisietikkaa
Possulla pitää aloittaa, mikäli se ei ole jo valmiina. Tee possuohjeen mukaan. Etikkaiset juurekset voi myös tehdä maustumaan jääkaappiin. Kuori juurekset ja tee niistä ohuita tikkuja/lastuja. Kuumenna etikka (ja vesi, jos haluat laimeampia kasviksia) ja sekoita siihen sokeri ja suola. Jäähdytä liemeä hetki ja laita kasvikset liemeen. Anna maustua vähintään puoli tuntia, mielellään pidempään (esim. yön yli).
Tee majoneesi. Erota kananmunasta keltuainen. Valuta öljyä hyvin pienissä erin samalla voimakkaasti vatkaten keltuaisen joukkoon. Kun öljy emulgoituu munan kanssa, muodostuu paksu ja täyteläinen majoneesi. Mausta majoneesi suolalla, wasabillaja etikalla. Anna maustua hetki, maista ja säädä tarvittaessa makuja.
Kuori ja muussaa avokado, mausta suolalla.
Paahda leivät halutessasi. Levitä majoneesia ja avokadoa pohjalle. Nosta nyhtöpossua ja etikkaisia juureksia päälle. Lisää vielä korianterisilppua sekä hieman juuresten etikkalientä tai riisietikkaa.
****
Totta! Muistan, että saimme joskus lahjaksi kastiketta, joka oli juuri tällainen huumaava yhdistelmä.
Wasabi ja avokado ovat ihana yhditelmä! 🙂
Kuulostaa lupaavalta! Ja minä voin laittaa juuren postiin, jos haluat 🙂
Itseasiassa Nykissä on suomalaisten pyörittämä ruisleipäleipomo, joka toimittaa leipiään tänne asti :). Ja kyllä niitä ruisjauhojakin saa, pitää vaan kääräistä hihat ja ruveta leipomaan.
Kiitos, Marjanen!
Aivan taatusti toimii wasabimajoneesi myös paahtopaistileivissä. Aiemmin ollaan taidettu laittaa niihin vain piparjuurimajoa.
Oi miten herkullisen näköinen kuva!
Wasabimajoneesi toimii muuten oivasti paahtopaistileivissä 🙂
Niin, ja vaikka ihan tavallisen hyvää yritän. Kaikkea sitä.
Nuan vaan pakkaa priimaa tulemhan!
Nälkä on aina hyvä syy syödä!
Nyhtis, uudissanan lempinimi 🙂
Momofukun ohjeet kiinnostavat, laita ihmeessä jakoon, vaikka ilman kuvia!
Oi joi, anteeksi 😀 Kai ruisleipää sieltä jostain saa?
Olen täsmälleen samaa mieltä, Chef Jones!
Tuli nälkä!
Hah! Just eilen syötiin jämät viikonlopun nyhtiksestä salaatinlehteen kääräistynä. Mä tein viikonloppuna possun kylkeen höyrytettyjä leipäsiä Momofukun ohjeella, tuli ihan tosi hyviä. Jos kuvat onnas pistän reseptin jakoon!
Hei nam! Vitsit, että on ikävä ruisleipää 😀
Loisto settiä ja jämät hyötykäyttöön. Oikea meininki ja törkysen herkkua!