| |

Meksikolainen kvinoasalaatti ja muut evässalaatit

Nyt ollaan arjen haasteiden ytimessä. Tiedän, että en paini asian kanssa yksin, sillä luotettavan lähteen mukaan eväspulma on yksi hyvän ateriarytmin kompastuskivistä.

Tyypillinen asetelma lienee jokseenkin tällainen: edessä on pitkä työ- tai opiskelupäivä, eikä aikataulu, sijainti tai lähikuppiloiden tarjonta suo sellaista taukoa, joka vastaisi mielikuvaa täydellisestä arkilounaasta. Nostan heti käden ylös; arkipäivistä kaksi ovat minulle lounaiden ja välipalojen suhteen jokseenkin haasteellisia. Joku on luonut itselleen aikataulun, joka edellyttää lounastamista liikkuvassa autossa, ratin ja penkin välissä. Tiedetään, tiedetään! Se ei ole järkevää, mutta olen kehittänyt konseptin, joka vastaa motoriselta toiminnaltaan karkinsyöntiä, mutta on miljoona kertaa parempi vaihtoehto. Älkää silti kertoko äidilleni poliisille.

Lusikalla syötävät salaatit ovat konseptini ydin, sillä haarukoiminen on selvästi sottaisempaa ja vaatii enemmän keskittymistä. Kvinoa-, (täysjyvä)couscous- ja pastapohjaiset salaatit toimivat eväsruokana muutoinkin mainiosti niiden helppouden ja muunneltavuuden vuoksi.

Eväiden kuljettamisessa on vain muutama haasteellinen kohta. Jos eväät muistaakin tehdä, on niiden mukaan ottaminen yllättävän vaikeaa. Ruoan on myös oltava sellaista, joka ei vetisty tai menetä mehukkuuttaan päivän aikana. Myös kylmäketjusta pitää tarvittaessa muistaa huolehtia. Yksikin minigrippiin pakattu kylmäkalle tekee ihmeitä, jos jääkaappia ei ole saatavilla.

Meksikolaistyyppinen kvinoasalaatti on yksi lemppareistani evässalaatiksi. Avokado-maissi-mustapapu -yhdistelmä on todettu monta kertaa lyömättömäksi (kurkkaa vaikka tänne), eikä tämäkään salaatti tee poikkeusta. Salaattia voi halutessaan vahvistaa jollain lihaisalla tai vaihtaa kvinoan täysjyväcouscousiin. Kvinoasta syntyy helposti myös välimerellinen lounassalaatti. Silloin sekaan laitetaan kurkkua, kirsikkatomaatteja, mozzarellaa tai fetaa sekä tuoretta basilikaa ja kastikkeen limetti vaihdetaan sitruunaan.

****

Meksikolainen kvinoasalaatti
2 lounasannosta tai useammalle lisäkkeeksi

1 dl kvinoaa
2 dl kasvislientä
tilkka öljyä

2 dl maissinjyviä
2 dl mustapapuja
1 iso tai 2 pientä avokadoa
kourallinen tuoretta korianteria
kirsikkatomaatteja

kastike
1/2 dl limetin mehua (n. 2 limettiä)
1/2 dl oliivi- tai rypsiöljyä
n. 2 tl juoksevaa hunajaa
1/2 tl chilirouhetta (tai hieman tuoretta chiliä)
suolaa
mustapippuria

Huuhtele kvinoa siivilässä ja keitä paketin ohjeen mukaan (noin 15 minuuttia) kerran pari välillä sekoittaen. Huiskauta kypsän kvinoa päälle tilkka öljyä, jotta jyväset pysyvät paremmin erillään. Sekoita ja anna jäähtyä.

Valuta, huuhtele ja valuta vielä sekä mustapavut että maissit. Kuori ja kuutioi avokado(t). Silppua korianteri. Sekoita kvinoan joukkoon. Jos et ole tottunut korianterin makuun, silppua se aivan pieneksi, jotta se sekoittuu paremmin. Voit myös vähentää korianterin määrää, mutta vaihda se vain hätätilassa lehtipersiljaan. Jos salaatti lähtee evääksi, älä pieni kirsikkatomaatteja, jotta ne säilyvät napakoina.

Tee kastike sekoittamalla limetin mehuun vähitellen öljy. Mausta hunajalla, suolalla, pippurilla ja halutessasi pienellä määrällä chiliä. Maista ja säädä makeuden, hapon ja suolan tasapainoa tarvittaessa. Sekoita kastike salaatin joukkoon.

****

Kokosin lisäksi aiemmin julkaistuista resepteistä eväsvinkiksi ne, joista ajattelisin olevan eniten iloa.

”Kiireisessä arjessa säännöllinen ateriarytmi muuttuu kuin varkain säännöllisen epäsäännölliseksi naposteluksi. Kuitenkin tasainen ja riittävä energiansaati säästäisi monelta houkutukselta, heikotukselta ja suoranaiselta kiukulta. Tämänkertaisen blogikirjoituksen salaattilounaat korvaavat upeasti kaikki ne pienet ”hätävälipalat”, joita päivän mittaan tulee paremman ruuan puutteessa niin helposti napsittua.

Ajatellaanpa, että henkilö A nappaa muutaman rivin suklaata ja puolen litran colapullon lounasaikaan iskevään väsymykseensä. Hetki lounasajan jälkeen hän sieppaa kahvileipää nälkäänsä. Vähän myöhemmin henkilö A hamuaa taas vähän suklaata nostamaan romahtanutta energiatasoaan. Kuin huomaamattaan hän mutustelee muutaman täytekeksin ohimennen kahvihuoneen pöydältä, ja lopuksi töistä lähtissä, kun nälkäraivomittari huutaa jo punaisella, hän ahmaisee kiireessä kaupan kolmioleivän tai autokaistan burgerin…

Henkilö B taas jättää kaikki syömiset aamukahvista iltapalaan asti väliin, koska on niin kovin kiire, eikä kertakaikkiaan ole aikaa pysähtyä syömään. Nälän siirtämiseksi B juo pannukaupalla kahvia, ja valittaa kolleegoilleen pääkipua ja närästystä.

Toisaalla aivan yhtä kiireinen, mutta fiksu ja viitseliäs eväidentekijä, henkilö C, on lusikoinut kaiken kiireen keskellä lounaaksi maistuvan ja ruokaisan salaatin. Hän on selvinnyt työpäivän aterioinnista puolet vähemmällä energiamäärällä kuin henkilö A, ja koko työpäivän hän puskee läpi 100% paremmalla draivilla kuin henkilö B. Bonuksena C on saanut valtavan paljon enemmän terveyttä ja jaksamista edistäviä ravintoaineita kuin kumpikaan kollegoistaan.

Arvatkaapa kuka näistä henkilöistä jaksaa lähteä vielä pienen välipalan jälkeen nautiskelemaan liikunnasta?”

-Terhi

Personal trainer ja ravintovalmentaja Terhi Kukkosen kommentit tarjoaa Liikuntakeskus Hukka. 

Juttu on osa Liikuntakeskus Hukan kanssa yhteistyössä toteutettua juttusarjaa. Sarjan ensimmäisessä osassa vietettiin Halloween-juhlia. Seuraava osa julkaistaan marraskuun viimeisellä viikolla, jolloin selätetään monta haastetta samalla kertaa; luvassa on ruokaa, joka sopii yhtä lailla väli- ja iltapalaksi, kevyeksi lounaaksi tai pikkujoulujuhlien tarjottavaksi.