Paahdettu kreikkalainen salaatti

Kalenteri näyttää kevättä! Lautaselle lastasin kalenterin antaman kevätinnostuksen huumassa värejä ja raikkautta – ainakin jälkimmäistä onkin ulkona nyt riittänyt. 

Pakkaskelit pakottivat kreikkalaisen salaatin uuniin lämmittelemään. Olisi itse tehnyt mieli mennä perässä, enkä usko että olen ainoa. Eilinen kolmenkympin pakkanen sentään lauhtui tänään viiteentoista asteeseen. Huoltoasemalla kokousta pitäneet varttuneemmat kulkijat vitsailivat, että alkaa olla teepaitakelit. Kaikki on suhteellista.

Paahdettu kreikkalainen salaatti on aivan tajuttoman hyvää. Olen paahtanut tomaatteja ja fetaa salaattiin ennenkin, eikä mitään ole muuttunut: paahtaminen tekee yksinkertaisesti melkein kaikesta parempaa. Myös oliivit tykkäävät paahtamisesta, sillä ne nahistuvat hieman ja saavat rakenteeseensa sopivasti napakkuutta. Kastikkeeksi riittää hyvä oliiviöljy ja salaatin päälle pirskoteltu balsamico, tietysti myös tsatziki sopii tähän erinomaisesti.

Resepti

Paahdettu kreikkainen salaatti

2–4 annosta

1 pkt aitoa fetaa 

noin 200 g kirsikkatomaatteja

kourallinen oliiveja

2 rkl oliiviöljyä

rouhaisu mustapippuria

(tuoretta oreganoa)

vihreää salaattia

kurkkua

kastikkeeksi 

balsamicoa ja oliiviöljyä

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Öljyä uunivuoka ja laita vuokaan tomaatit, feta ja oliivit. Lorauta fetan ja tomaattien päälle myös hieman öljyä ja rouhaise mustapippuria mausteeksi. Paahda noin 15 minuuttia eli kunnes feta on saanut hieman väriä.

Kokoa salaatti. Nosta lämmin feta, tomaatit ja oliivit vihreän salaattipedin päälle. Lisää kurkkua ja tuoretta oreganoa. Tarjoa salaatti balsamicon ja oliiviöljyn tai tsatzikin kanssa.

_____