|

Paahdettu parsa-fetasalaatti

Menee vain viitisentoista minuuttia ja täydellinen parsa-fetasalaatti on valmis. Sillä aikaa kun parsa, feta ja ilmakuivattu kinkku paahtuvat uunissa ja kananmunat keittyvät, on sopiva hetki valmistella salaattipeti pinaatista ja ravistaa kastike kannellisessa purkissa. Juuri tällaista helppoa ruoanlaittoa rakastan ehkä kaikkein eniten.

Tämä on niin sanottu all in -salaatti. Samalle lautaselle kun kasataan vain kaikkein nautinnollisimpia aineksia. Paahtaminen tuo lisää makua sekä parsaan että fetaan, ja ilmakuivattu kinkku rapeutuu samalla uunissa niin rapeaksi, että sen voi murentaa nyrkissä muruiksi. Rapeat murut tuovat ihan mahtavan lisän salaatin rakenteeseen. Yhtä lailla ilmakuivatun kinkun sijasta voisi paistaa rapsakaksi pekonia.

Paahdettu parsa-fetasalaatti on loistava ruoka missä tahansa kevään buffajuhlassa tai vappupiknikillä. Keski- ja Etelä-Euroopan parsakausi on ollut hiukka myöhässä, mutta nyt parsakausi on kiihkeimmillään. Jos muuten et ole vielä kokeillut paahdettua parsaa bolzanolaisella kastikkeella, laita se listalle (ruoan nimi on linkki reseptiin). Se on kaikessa yksinkertaisuudessaan ihana, ihan ruoka.

Resepti

Paahdettu parsa-fetasalaatti

4 annosta, muun ruoan kanssa 6–8 annosta

500 g vihreää parsaa

150 g fetajuustoa 

4–6 siivua ilmakuivattua kinkkua

1 rkl oliiviöljyä tai rypsiöljyä

4 kananmunaa

noin 100 g tuoretta pinaattia (tai muuta salaattia)

kastike

4 rkl oliiviöljyä tai rypsiöljyä

2 rkl sitruunamehua

1–2 tl kokojyväsinappia (Dijon)

noin 2–3 tl sokeria tai hunajaa

noin 1/2 tl suolaa

rouhaisu mustapippuria

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Leikkaa parsoista pois puumaiset kannat. Kuori parsat vain, jos kuoret ovat hyvin paksuja. Jaa feta muutamaan osaan, näin se paahtuu hieman nopeammin. 

Laita leivinpaperin päälle pellille tai uunivuokaan parsat, kinkkuviipaleet ja feta. Huiluttele parsojen ja fetan päälle hieman öljyä. Paahda noin 8 minuuttia (uunien teho vaihtelee 6–10 minuuttia lienee hyvä aikahaarukka) eli kunnes kinkut ovat rapeita ja parsat napakan kypsiä. 

Keitä kananmunat makusi mukaan löysiksi tai puolikoviksi.

Huuhtele ja kuivaa tarvittaessa pinaatti. Ja levitä se tarjoiluvadille. 

Ravista kastike kannellisessa purkissa. Maista ja säädä makua tarvittaessa.

Nosta parsat ja feta kokonaisina tai pienempinä paloina pinaatin päälle. Murentele kinkku. Leikkaa kuoritut kananmunat puoliksi ja laita salaatin päälle.

Tarjoa salaatti kastikkeen kanssa.