|

Paahdettua myskikurpitsaa sinappiöljyllä

Olen myskikurpitsafani. Siihen on kaksi syytä: myskikurpitsa on maultaan ihastuttava ja sen voi käyttää kuorineen. Parasta, sillä kurpitsan kuoriminen on vähän ärsyttävää hommaa.

Paahdettua myskikurpitsaa sinappiöljyllä

Tai ollaanpa tarkkoja. Kyllä syitä on enemmän. Sesonkikasviksessa hurmaa myös väri, muoto ja rakenne. Laskevan auringon värinen myskikurpitsa on kerrassa upea raaka-aine. Se on kaunis kuin veistos – usein pidänkin sitä ensin pöydällä koristeena – ja rakenteeltaan samaan aikaan napakka ja kermainen. Aika harva raaka-aine pystyy samaan.

Useimmiten valmistan myskikurpitsaa paahtamalla. Tämä ei ehkä ole kovin iso yllätys, sillä paahdan menemään aika usein. Toista itseäni toteamalla, että paahtaminen tekee parempaa melkein kaikesta. Googlasin huvikseni ”paahdettu kokit ja potit” (oikeasti, pian paahdan varmaan bloginkin), ja löysin kunnioitettavan nipun reseptejä: paahdettua persimonpuuroa, paahdettua kreikkalaista salaattia, paahdettua kukkakaalia persijaöljyllä, paahdettua hunajamysliä ja paahdettua kukkakaali-kikhernesalaattia. Noin niin kuin esimerkiksi.

Nyt maustoin paahdetut myskikurpitsaviipaleet nerokkaalla sinappiöljyllä. Sinappiöljy, ja idea koko ruokaan, on Pipsa Hurmerinnan ja Meri-Tuuli Väntsin Samassa liemessä -kirjasta. Kirjan reseptissä on lisänä paistettuja retiisejä, mutta retiisejä ei tähän aikaan vuodesta oikein ole saatavilla.

Paahdettua myskikurpitsaa sinappiöljyllä

Parasta sinappiöljyssä on ikään kuin frittisiemenet, jotka antavat paitsi mahtavan makusävyn myös hauskaa rakennetta. Sinapinsiemenet ovat kuin aikuisten nonparelleja! Nonparellien lisäksi rouheutta tuovat pistaasipähkinät.

Olen hihkunut Samassa liemessä -naisten reseptiikkaa aiemminkin. Kesällä tein (ehkä sata kertaa) fenkoli-pinaattisalaattia Nami Namasten kokkauskurssin jälkimainigeissa. Paahdettua myskikurpitsaa sinappiöljyllä kuuluu salaatin kanssa samaan sarjaan: resepti on hyvin yksinkertainen ja helppo, mutta siinä on joku pieni kierre, joka saa ruoan hehkumaan. Tässä ruoassa ne on ne nonparellit.

Resepti

Paahdettua myskikurpitsaa sinappiöljyllä

neljälle

 • noin 700 g myskikurpitsaa
 • 2 rkl öljyä
 • suolaa
 • noin 100 g pistaasipähkinöitä
 • 2 rkl sinapinsiemeniä (ruskeita tai keltaisia)
 • 5 rkl rypsiöljyä
 • tarvittaessa sormisuolaa
 1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Pese ja leikkaa myskikurpitsa pitkittäin puoliksi. Poista siemenet. Leikkaa kurpitsa viipaleiksi.
 2. Levitä kurpitsaviipaleet pellille ja hiero niihin öljyä. Mausta suolalla.
 3. Paahda uunissa noin 20 minuuttia eli kunnes kurpitsa on kypsää mutta vielä napakkaa.
 4. Mittaa paistinpannulle rypsiöljy ja sinapinsiemenet. Kuumenna vähitellen öljy todella kuumaksi.
 5. Kun sinapinsiemenet alkavat poksua, on öljy valmista.
 6. Siivilöi öljy ja laita sinapinsiemenet talouspaperin päälle valumaan.
 7. Kuori ja rouhi pistaasipähkinät
 8. Huiski sinappiöljyä myskikurpitsojen päälle.
 9. Viimeistele rapeilla sinapinsiemenillä ja pistaasipähkinöillä sekä tarvittaessa sormisuolalla.

_____

Huomasithan, että Hannan sopassakin on juuri julkaistu uusi myskikurpitsaresepti. Uunicurry kurpitsasta ja linsseistä kuulostaa ihanalta.