Paahdetut maa-artisokat

Törmäsin paahdettuihin maa-artisokkiin ensimmäisen kerran toista vuotta sitten Anne´s food -blogissa. Sittemmin niitä on tehnyt myös Pippurimyllyn Sanna. Sannan tapa olla kuorimatta mukuloita toimi mainiosti; sitkeän rapea kuori oli herkullinen etenkin sametinpehmeän sisuksen parina.

Olen monena vuonna aikonut alkaa maa-artisokan kasvatuspuuhiin. Se on kuulema tosi helppoa. Ensi keväänä piilotan mukulat maahan. Marttojen keskustelunurkassa kasvattamisesta oli nimittäin pari mieleenjäänyttä kommenttia: ”iso ja pierettävä” ja ”kasvatus ei vaadi taitoa, mutta tappaminen on ammattilaisten hommaa”.
Sopii mulle.

****

Paahdetut maa-artisokat

500g maa-artisokan mukuloita
(oliivi)öljyä
yrttisuolaa
mustapippuria

Laita uuni lämpiämään 175-asteeseen. Pese maa-artisokat huolellisesti juuriharjalla. Puolita mukulat, isot voi lohkoa kolmeen-neljään osaan. laita lohkot uunivuokaan, loirottele öljyä päälle. Mausta yrttisuolalla ja pippurilla. Sekoita käsin, jotta maut leviävät tasaisesti. Paista 175-asteisessa uunissa 45-60 minuuttia. Sisusta saa olla aivan pehmeä ja kuori paistuneen näköinen, hieman nahistunutkin.

****

Paahdetut maa-artisokat sopivat salaattiin tuomaan ruokaisuutta tai lisäkkeeksi vaikka lihalle. Me dippasimme lohkoja piparjuurimajoneesiin (nam). Myös sitruuna- tai valkosipulimajoneesi toimisi varmasti hyvin dippinä.