Paahdetut maa-artisokat

Törmäsin paahdettuihin maa-artisokkiin ensimmäisen kerran toista vuotta sitten Anne´s food -blogissa. Sittemmin niitä on tehnyt myös Pippurimyllyn Sanna. Sannan tapa olla kuorimatta mukuloita toimi mainiosti; sitkeän rapea kuori oli herkullinen etenkin sametinpehmeän sisuksen parina.

Olen monena vuonna aikonut alkaa maa-artisokan kasvatuspuuhiin. Se on kuulema tosi helppoa. Ensi keväänä piilotan mukulat maahan. Marttojen keskustelunurkassa kasvattamisesta oli nimittäin pari mieleenjäänyttä kommenttia: ”iso ja pierettävä” ja ”kasvatus ei vaadi taitoa, mutta tappaminen on ammattilaisten hommaa”.
Sopii mulle.

****

Paahdetut maa-artisokat

500g maa-artisokan mukuloita
(oliivi)öljyä
yrttisuolaa
mustapippuria

Laita uuni lämpiämään 175-asteeseen. Pese maa-artisokat huolellisesti juuriharjalla. Puolita mukulat, isot voi lohkoa kolmeen-neljään osaan. laita lohkot uunivuokaan, loirottele öljyä päälle. Mausta yrttisuolalla ja pippurilla. Sekoita käsin, jotta maut leviävät tasaisesti. Paista 175-asteisessa uunissa 45-60 minuuttia. Sisusta saa olla aivan pehmeä ja kuori paistuneen näköinen, hieman nahistunutkin.

****

Paahdetut maa-artisokat sopivat salaattiin tuomaan ruokaisuutta tai lisäkkeeksi vaikka lihalle. Me dippasimme lohkoja piparjuurimajoneesiin (nam). Myös sitruuna- tai valkosipulimajoneesi toimisi varmasti hyvin dippinä.

13 Comments

 1. Ruukkupuutarhaan saa kyllä vaikka ja mitä perunoista lähtien! Ähäkutti myyrille!

 2. Voi ei 🙂 No, pitää katsoa mitä keksitään 🙂 Viime kesänä en vielä jaksanut asiaan paneutua, mutta ehkä ensi keväänä ainakin voisi jo suunnitella – jos ei vielä ruukkupuutarhaa totisempiin toimiin ryhtyisikään!

 3. Nelle, maa-artisokat on kuulema myyrien herkkua 🙁 Kokeilisin kyllä kaikenlaista, porkkanaakin, kun koskaan ikinä ei tiedä mitä ne on syömättä. Valkosipulia ne ei kaiketi ainakaan syö!

 4. KElpaakohan ne mukulat myyrille? Meidän uudessa kodissa olisi tilaa pienelle kasvimaalle, mutta täällä on myyriä – niin että ainakin porkkanan viljely lienee ihan no-no 🙂

 5. Kuten Hiidenuhmakin tuossa jo kommentoi, niin samalla metodilla. En ole idätellyt, sinne vaan kasvamaan. Tähän asti on menty aina samoilla sokilla, vaikka niitä verottaakin niin sieltä puskee kyllä uutta tilalle. Meillä eivät tosin ole riesaksi asti levinneet. 🙂

 6. Kiitos, Hiidenuhma, kasvatusvinkeistä. Sulaspa lumi äkkiä-äkkiä-äkkiä.

 7. Paahdetut maa-artisokat kuulostavat todella hyvältä! Maa-artisokat ovat muutoinkin ihania!

  Maa-artisokkia ei tarvitse idättää. Laittaa muutaman maan alle, niin niitä sitten on. Kannattaa koittaa laittaa jotakin estämään leviämistä, koska minulla niitä kasvaa yksittäisiä pitkin kasvimaata, vaikka niiden paikka onki vain toisella reunalla. Käyn aina kaivamassa näitä karkureita pitkin kesää. Muista myös, että kasvavat todella korkeiksi, ettet laita varjostamaan mitään. Maa-artisokkia voi korjata talteen sekä keväällä että syksyllä. Todella helppo kasvi pl muhkuraista muotoa ja sen kuorimista.

  Ja samaa mieltä Martoista, they rule!

 8. Omenaminttu, uskon! Vaikka en ehket uskois, jos en olis ite nostanu porkkanoita joulun alla. Talven ihmeitä!

  Campasimpukka, suolaajahunalaa, Tusla, Martat rules! Tusla, idätätkö mukuloita ennen maahanlaittoa vai miten ihmeessä?

 9. Martat on niin oikeassa. Meillä maa-artisokkaan tuli kyllä joku tauti. Eihän se tosiaankaan siihen kuollut, mutta menee kyllä vaihtoon.

  Meillä minun vatsa sietää sokat mennen tullen, Miepuolisella on joskus hieman haasteellista. 🙂

 10. Marttoihin voi aina luottaa. Maa-artisokasta saadaan ainakin aina anoppilassa mahtava sato ja aika lailla vaivatta.

 11. Voisi sopia minullekin, jos tuo Martta-metodi pitää paikkaansa:))

 12. Olen niin iloinen maa-artisokista puutarhassani. Viime keväänä istutin mukuloita maahan ja niistä tuli hyvä sato. Uskotko, viime viikolla vielä kaivoin niitä lumen alta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.