Paahtopaistia ja piparjuurimajoneesia

Tee paahtopaistileipäsi ihan just niin kuin haluat, mutta sinuna minä laittasin leivälle ainakin piparjuurimajoneesia ja kapriksia. Oli nimittäin hyvää!

****

Paahtopaisti

paistia (meillä 700g hirven vasan jokupaisti, kai*)
suolaa (laitoin myllystäyrttisuolaa)
pippuria
2 dl punaviiniä

Kuumenna paistinpannu kuumaksi ja käytä paistia pannulla siten, että se ruskistuu joka puolelta. Suolaa ja pippuroi paisti. Laita liha uunivuokaan ja kaada vuokaan myös punaviiniä. Pikkupaistille pari desiä riitti hyvin.

Paista paistia 125-asteisessa uunissa tunti per kilo. Meidän kinkku huutaa -lihalämpömittari on reissun päällä, mutta jos hän olisi ollut kotona, olisin laittanut sen lihan paksuimpaan kohtaan ja uskonut mittaria. 65-asteisena paahtopaisti on hyvä, niin minulle on kerrottu.

Ota liha uunista ja kääri se vetäytymään. Folio käy hyvin, mutta kun foliota ei ollut käärin lihan voipaperiin ja muutamaan sanomalehden sivuun. Anna vetäytyä rauhassa tunti pari.

(Punaviinistä voit värkkäillä kastikkeen.)

****

*Pakkasessa olleessa lihakimpaleessa ei lukenut mitään, mutta joku herra Kokin isän metsästämän hirven vasan osa se oli. Kiitos metsästäjälle!

****

Piparjuurimajoneesi

2 kananmunan keltuaista
suolaa
pippuria
1 rkl Dijon-sinappia (laitoin noin 1/2 rkl)
2 dl rypsiöljyä
1 rkl valkoviinietikkaa (meillä omenaviinietikka, kunhan on valkosta)
raastettua piparjuurta (tai piparjuuritahnaa)

Laita kulhoon keltuaiset, suolaa ja pippuria sekä sinappi. Öljyn sekoittaminen hoituu kätevästi sähkövatkaimella. Kaada öljyä vähitellen tai liruta ohuena nauhana samalla sekoittaen. Lisää lopuksi etikka ja raastettua piparjuurta makusi mukaan. Sekoita.

****

Majoneesin resepti on Nicolas Thieulonin (Muru!) käsialaa.