|

Trooppiset vaahtokarkit

Minä en tykkää vaahtokarkeista. Mikä loistava lähtökohta vaahtisten tekemiselle!

Tavoitteita oli kaksi: saada vaahtikset maistumaan hedelmäiseltä ja saada aikaan suussa hieman vastetta antava rakenne, joka ei ole liian höttönen muttei kumimainenkaan.

Tavoitteista ensimmäinen täyttyi kerrassa hienosti, toisen kanssa täytyy vielä vähän puuhastella. Vaahtisten rakenne oli sopivan ilmava, mutta suuvaste olisi saanut olla parempi. Saattaa olla, että sinnikkäämmällä vatkaamisella rakenne paranisi.

Reseptejä oli lähtötilanteessa käytössä neljä, joista puolet hävisi ennen kuin ehdin kaivaa kippoja kaapeista (minä ja loistavat koneenkäyttötaitoni). Toisesta jäljelle jääneestä käytin makumaailman ja toisesta varsinaisen reseptiikan, melkein ainakin. Massan värjäys- ja kuutioiden puuterointitavan toteutin nimittäin taas ensimmäisen ohjeen mukaan.

****

Trooppiset vaahtokarkit

1 dl passionhedelmistä siilattua mehua (oli kolme passionhedelmää, täydensin lorauksella appelsiinimehua)
1,2 dl sokeria
1 munanvalkuainen
15 g liivatejauhoa (tai neljä liivatelehteä)
noin 1/2 dl vettä (OHO*! alkuperäisessä ohjeessa 3 desiä)
pari tippaa keltaista elintarvikeväriä

tilkka rypsiöljyä
maissijauhoja (tai tomusokeria)

Käyttäessäsi liivatelehtiä laita ne kylmään veteen pehmiämään. Puolita passionhedelmät, rapsuta sisältö siivilään ja paseeraa mehu talteen. Täydennä tarvittaessa esimerkiksi appelsiinimehulla, jotta saat desin verran mehua.

Vatkaa valkuainen puhtaassa kulhossa kovaksi vaahdoksi. Mittaa kattilaan sokeri ja mehu. Kuumenna 110-asteiseksi. Kaada sokeri-mehuseos valkuaisvaahdon joukkoon ohuena nauhana samalla voimakkaasti vatkaten. Lisää tippa tai pari keltaista elintarvikeväriä.

Liuota liivatelehdet tai jauhe pieneen määrään kuumaa vettä. Liruta nesteeksi muuttunut liivate  massan joukkoonsamalla koko ajan vatkaten. Jatka voimakasta vatkaamista vähintään kymmenen minuuttia, jotta vaahtismassasta tulee jämäkkää.

Vuoraa suorakaiteen mallinen vuoka kelmulla. Öljyä kelmu hyvin ohuelti. Kaada massa vuokaan ja levitä noin puolitoista-pari senttiä paksuksi levyksi. Öljytty veitsi tai lasta auttaa levityksessä.

Laita jähmettymään jääkaappiin muutamaksi tunniksi. Leikkaa kuutioiksi ja pyörittele joko maissijauhossa tai tomusokerissa. Säilytä ilmatiiviissä rasiassa.

****

* OHO! En muistanut laittaa ohjeen mukaista määrää nestettä. Luulen, että alkuperäistä ohjetta noudattamalla massasta olisi tullut liian löysää. Täytynee etsiä netin uumenista ne kaksi ohjetaa, jotka katosivat.

Kaikesta reseptien katoamisista ja yhdistelemisistä sekä osin jälkikäteenkin havaituista suhelluksista huolimatta ensimmäinen vaahtikokeilu oli kannustava. Maissijauhoissa pyörittely toi hieman turhan jauhoisen pinnan, tomusokeri sopisi varmasti rakenteeltaan paremmin, mutta lisämakua vaahtokarkit eivät kyllä kaivanneet. Kaikkiaan maku oli hyvä, rakennetta (ja reseptiä) täytyy vielä kehitellä.

27.12. Oho 2! Tekstiin oli livahtanut luvattoman paljon kirjoitusvirheitä. Suokaa anteeksi. Korjasin ainakin kolme lauserauniota ja saman verran puuttuvia tai vääriä kirjaimia. Selitys virhemäärälle on minusta kyllä aika hyvä: olen oikeasti tropiikissa ja päähän tippuvat kookospähkinät ja mangot saavat silmät harittamaan.

6 Comments

 1. Kotiharmi, Hula-Hula vaan! Pitäs vissiin älytä olla kirjoittamatta mitään ja keskittyä kookospähkinöiden kiinniottoon.

  Suolaajahunajaa, hedelmien maku tuli yllättävän hyvin esiin karkeissa. Raikkaita ovat!

 2. Nämä näyttää noin sata kertaa raikkaammilta kuvissakin kuin tavan vaahtokarkit, ja nekin minusta menee parin kappaleen erissä pari kertaa vuodessa.

 3. Hula hula! Juujuu, huomattiin kyllä että siellä ollaan hellehuuruissa ja kookospähkinä päässä kirjoitettu vaahtokaramelleista :)) Jatkakaa samaa rataa!

  ps: Täällä niin kamala pyrymyrsky, ettei tokmannin lipuista näy häivähdystäkään. Että eri tunnelma on.

  ps2: Ai niin ne vaahtokarkit. Minen kans tykkää niistä, mutta tuo resepti on piinaavan houkutteleva.

 4. Campasimpukka, vaahtikset kuuluu samaan sarjaan baileysin kanssa: kiva kokeilla, vaikka kaupan tavarassa ei olekaan mitään vikaa (siis jos tykkää vaahtokarkeista).

  ps. Niin onkii.

  Marja, et ehket ole ainoa sokeriähkyissäsi. Onneksi se on häviä luonnonilmiö.

  ps. Jee!

 5. Mielenkiintoinen kokeilu :). Nyt vaan on sellainen sokeriähky ettei ihan heti tee mieli kokeilla :).

  p.s. ostin tänään lentoliput 🙂

 6. Vaahtokarkkeja ei ole koskaan tullut mieleeni valmistaa:) Näin kyllä kerran telkkarissa, kuinka (taisi olla) James Martin niitä teki.

  ps. kiva kun ihmisiä alkaa palailla blogimaailmaan joulun jälkeen:)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.