| | |

Paistettu valkohomejuusto punaviinillä, valkosipulilla ja rosmariinilla

Uunissa paistettu juusto. Voiko täydellisempää olla!

Paistettu valkohomejuusto punaviinillä, valkosipulilla ja rosmariinilla

Ystävät rakkaat! Tänään minulla on iso ilo ja valtava kunnia toivottaa tervetulleeksi Kokkipottilaan joulukalenterin toinen vieraskynäilijä: Vaimomatskuu-blogin Juulia, joka on häikäisevän upea tyyppi!

Juulia on häikäisevän upea monella tapaa. Hänessä on sellaista syvään päähän menevää paneutuvuutta asioihin ja valtavaa uuden oppimisen halua, jota ihailen aivan valtavasti. Juulia tekee asiat intohimolla ja vaivaa säästämättä mutta pirskotellen iloa ympärilleen. Edellä mainitusta tavasta olla ja elää on kehkeytynyt valtavan upeita asioita. Katsokaa nyt vaikka tätä valokuvataidetta. Ja kun sanon taidetta, tarkoitan todella sitä.

Inspiroidun aina Juulian kuvista, vaikka dark moody -tyyli ei olekaan ominta kuvaustyyliäni. Ihastelen värien ja valon käyttöä, asettelua ja harkittuja yksityiskohtia. Rrrrrakastan tuijottaa Juulian kuvia! Inspiroidun ja opin.

Kaiken taidon ja taituruuden takana on sitä paitsi aivan todella hurmaava ja valloittava ihminen, joka säteilee hyvää mieltä ja levollisuutta. Me ei olla tavattu livenä kuin aivan muutama kerta, mutta olemme yhteyksissä liki päivittäin.

Jaamme juurileivontarakkautta – tai oikeastaan minä jaan tuskallista rakkautta, jota Juulia kääntää kärsivällisesti puhtaaksi rakkaudeksi vastaamalla jokaiseen juurileivonta-kysymykseeni kärsivällisesti. Hassuttelemme randon-gifeillä ja pohdimme hinnoittelua tai bloggaamiseen liittyviä asioita kiivaasti chatissa. Mikä onni ja iloa.

Voisin jatkaa tätä loputtomiin, mutta menkää tutustumaan Juuliaan paremmin hänen omalle tontilleen. Mutta ennen sitä: ladies and playboys, Juulia Vaimomatkuu-blogista, olkaa hyvä!

Paistettu valkohomejuusto punaviinillä, valkosipulilla ja rosmariinilla

Heipä hei kaikki Kokit ja Potit –blogin lukijat! Minulla on ilo kirjoitella teidän luettavaksenne tänään elämäni ensimmäinen joulukalenteripostaus. Aikamoista! Olen nimittäin sataprosenttinen ruokahullu joka rakastaa monivaiheisia ja pitkiä kokkailuprojekteja, mutta joulun kanssa olen ollut jo vuosia aikamoinen alisuorittaja. 

Nuorempana laitoin jouluruokia hartaudella koko aaton ja usein päivänkin, valmistaen jos jonkinlaista laatikkoa, maustekalaa, salaattia sun muuta. Nykyään vaivaannun kuitenkin tekemään itse lähinnä jouluruokalempparini eli lanttulaatikon. Muuten panostamiseni jouluun, jota vietämme useimmiten laajennetun perheen kesken nyyttärimuodossa, rajoittuu mätileipätarvikkeiden ostamiseen kaupasta.

Paistettu valkohomejuusto punaviinillä, valkosipulilla ja rosmariinilla
Paistettu valkohomejuusto punaviinillä, valkosipulilla ja rosmariinilla

Joulu merkitseekin minulle nykyään lähinnä mahdollisuutta viettää aikaa rakkaiden kanssa. Jos tiedossa ei ole syystä tai toisesta perhejoulua, lähden jouluksi mieluiten vaikka matkalle – joulua onkin siksi tullut vuosien varrella vietettyä niin Japanissa kuin Meksikossakin.

Nykyisestä aikaansaamattomuudestani huolimatta, tai ehkä juuri sen takia arvostan suuresti kaikkia, jotka tekevät kotiinsa joulua hartaudella. Samaten olen jo vuosia ihaillut Hannelen joulukalenterinsa eteen näkemää vaivaa ja etukäteissuunnittelua. Niinpä on suuri ilo ja kunnia saada osallistua Kokit ja potit -joulukalenteriin!

Paistettu valkohomejuusto punaviinillä, valkosipulilla ja rosmariinilla

Olipa joulunviettotapa millainen vain, jokaiselle varmasti kelpaa nopeat ja helpot juhlatarjoiltavat.  Sen vuoksi päätin jakaa teille tänään yhden helpoimmista tietämistäni illanistujaisten ja juhlien herkuista. Tämän ihmeen nimi on paistettu valkohomejuusto!

Paistettu valkohomejuusto ei juuri vaivannäköä vaadi, mutta makua se tarjoaa senkin edestä. Omassa blogissani on tästä herkusta makea versio. Tuolle hillolla, pähkinöillä ja vaahterasiirapilla kuorrutetulle versiolle suosittelen kyytipojaksi chardonnaytä, mutta teille tarjoilen tänään punaviinillä, valkosipulilla ja rosmariinilla maustettua tuhkapintaista valkohomejuustoa!

Juustona käytin tähän versioon Helsingin Meijeriliikkeen tuhkapintaista Hanasaari 
-valkohomejuustoa, jossa on vinkeän hapan mutta täyteläinen maku. Juustoksi sopii toki myös camembert tai saman tyyppinen valkohomejuusto. Punaviiniksi valitsin luomulaatuisen pinot noirin Alsacesta, mutta mikä tahansa marjaisa, ei liian tanniininen eikä liian hapokas punaviini käy tähän viritykseen. Viiniä lorautetaan juuston kanssa uuniin sen verran vähän, että ensisijaisesti kannattaa tietysti valita viini, joka ei jyrää juuston makuja ja jota juo mielellään.

Paistettu valkohomejuusto punaviinillä, valkosipulilla ja rosmariinilla
Paistettu valkohomejuusto punaviinillä, valkosipulilla ja rosmariinilla

Resepti

 

Paistettu valkohomejuusto punaviinillä, valkosipulilla ja rosmariinilla

 neljälle

 • 1 kiekko (tuhkapintaista) valkohomejuustoa
 • 1–2 valkosipulin kynttä
 • 6–8 pientä tupsua rosmariinia
 • puolisen desiä punaviiniä
 • noin 2 rkl juoksevaa hunajaa
 • kourallinen pähkinöitä (voi jättää pois)

tarjoiluun

 • vaaleaa leipää 
 1. Kuori ja viipaloi valkosipulin kynnet. 
 2. Viillä juustokiekon pintaan pieniä koloja ja tuupi koloihin valkosipulisiivuja. Työntele juustokiekkoon myös rosmariinitupsut. Tässä auttaa kun tekee ensin hammastikulla juustoon reikiä, jotta saa rosmariinin uppoamaan kunnolla myös juuston sisään.
 3. Nosta juustokiekko pieneen uuninkestävään vuokaan, johon se mahtuu mukavasti. Täytin itse juuston ja astian väliin jäävän pienen tilan saksanpähkinöillä. 
 4. Valele valkohomejuusto punaviinillä ja hunajalla/siirapilla. Laita vuoka uuniin ja laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Näin juusto lämpeää hitaasti uunin mukana ja sen sisään tuupittu valkosipuli lähtee kypsymään, pehmenemään ja maustamaan juustoa ennen kuin pinnalta pilkistävät siivut ruskistuvat liikaa. 
 5. Paistettu valkohomejuusto on valmista tarjoiltavaksi, kun punaviini-hunajaseos kuplii, valkosipulin siivut ovat kullanruskeita ja juusto on pehmeän valuvaa.
 6. Tarjoile punaviinillä, valkosipulilla ja rosmariinilla maustettu paistettu valkohomejuusto lämpimänä rapeakuorisen leivän kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.