Pastaa salaattimaisessa muodossa

Salaatti on hassu sana. Kaiken tietävän Wikipedian mukaan ”salaatti on kasviksista tai juureksista koostuva, yleensä kylmä ruokalaji”. Heti perään kyllä muistutetaan, että sanaa käytetään myös majoneesipohjaisista lisukkeista, kuten nyt tutusta italiansalaatista. Salaatiksi kutsutaan myös erilaisia muita sekoituksia, joissa varsinaista salaattia ei välttämättä ole lainkaan. Kummallista.

Minulle uusi termi tuli vastaan jokin aika sitten Kokkeillaan -blogissa, jossa Kotiharmi oli tehnyt Hans Välimäen reseptoimaa semisalaattia. Välimäen mukaan ”se ei varsinaisesti ole salaatti, mutta koska siinä on tomaattia, on kyseessä semisalaatti”. Jutun kommenttilootassa päätettiin, että myös irtokarkeista koottua sekoitusta voi kutsua salaatiksi, karkkisalaatiksi.

Ehkä kutsun tätä pastasalaattiakin jatkossa semisalaatiksi, sillä pilkoin joukkoon tomaattia. Pastasemisalaatti toimii lisäkkeenä, lounaana tai vaikka osana noutopöytää. Me söimme pastasalaattia ruoanodotusruokana alkuviikosta ja kymmenen hengen nälkäinen poppoo söi suuren kulhollisen semisalaattia viimeistä murua myöten. Pääruokana söimme grillissä käynyttä poron ulko- ja sisäfilettä, korvasienimuhennosta, perunoita sekä hölskytyskurkkuja – liian hyvää ollakseen totta. Kiitos pääruokakokille!

****

Pastasalaatti
10-12:lle lisäkkeeksi

500g (täysjyvä)pastaa (kierrepasta, fusilli, toimii hyvin)
1 tl suolaa keitinveteen

1 iso tai 2 pienempää sipulia
2 rkl (oliivi)öljyä
1 rkl (hunaja)viinietikkaa
2 tl sokeria
½ tl suolaa

pestoa (meillä basilika– jasalviapestoa, yhteensä 8 annospalaa (n.8rkl)
2 rasiaa kirsikkatomaatteja
purkillinen artisokansydämiä (esim. yrttiöljyssä)

tuoreita yrttejä
mustapippuria
(suolaa)

Laita ensin sipulit marinoitumaan. Kuori sipulit ja siivuta ne. Tee vinegrette ja marinoi sipulisiivuja vähintään puoli tuntia, pidempääkin jos mahdollista. Huom! marinadin öljynä voit käyttää öljyä artisokkapurkista. Keitä pasta suolatussa vedessä. Jätä pasta al denteksi, sillä ylikypsä kylmä pasta on ällöttävää. Sekoita kuumaan pastaan pesto ja jäähdytä. Puolita tomaatit ja pilko artisokansydämet, sekoita pasta joukkoon. Lisää myös marinoituneet sipulit. Voit laittaa osan marinadista salaatin joukkoon niin halutessasi. Maistele ja säädä makusi mukaan. Revi tai pilko päälle tuoreita yrttejä ja rouhi hieman mustapippuria.

****