|

Pavlova – täydellinen leivos ja jälkiruoka

Ruoanlaitossa ja elämässä erilaiset tuntemukset täydentävät toisiaan: rapea tai kova kaipaa seurakseen samettista pehmeyttä, kuuma virkistyy viileästä, makea kaipaa kaverikseen suolaisuutta tai särmää. Vastakkaisuudet korostavat toistensa ominaisuuksia, jolloin pehmeä tuntuu entistä pehmeämmältä ja rapea rouskuvammalta.

Pavlovassa, tuossa makeiden leivonnaisten ja jälkiruokien kuningattaressa, yhdistyvät täydellisesti rapsahtava marenki, pehmeä kermavaahto ja raikkaat marjat tai hedelmät. Pavlova on klassikko, joka on yhtäaikaa haastava ja helppo. Haastavan pavlovasta tekee marenki, jonka tekeminen tosin kääntyy sekin helpoksi, kun muistaa muutaman tarkkuutta vaativat kohdan.

Pitkälle pääsee jo muistamalla, että puhtaus on puoli marenkia. Sekä kulhon että vispilöiden on oltava puhtaita, kuivia ja rasvattomia (teräskulho on muovista varmemmin puhdas). Myös valkuaisten on oltava puhtaita – keltuaista ei saa päästä vaahdotettavien valkuaisten joukkoon. Lopulta vaikein vaihe kesäisen pavlovan teossa taitaa olla kermavaahdon päälle kasattavien marjojen valinta.

****

Pavlova

marenki
4 kananmunan valkuaista
2 1/2 dl sokeria
2 tl maissi- tai perunatärkkelystä (esim. perunajauhoa)
1 tl vaaleaa etikkaa (esim. omenaviinietikka)

täyte
noin 3 dl vispikermaa
(hieman sokeria)
runsaasti marjoja 
mintunlehtiä koristeluun

Erottele kananmunista valkuaiset ja keltuaiset. Tee tämä tarkasti, keltuaista ei saa livahtaa valkuaisten joukkoon. Voit säästää keltuaiset ja käyttää ne johonkin muuhun herkkuun, pavlovaan et niitä tarvitse. Vaahdota valkuaisia voimakkaasti vatkaten. Kun vaahto pysyy kasassa, lisää pienissä erissä sokeri, johon on sekoitettu tärkkelys. Vatkaa koko ajan voimakkaasti. Vatkaa kunnes valkuaisvaahto on kiiltävää ja kovaa. Lisää lopuksi etikka ja sekoita vielä huolellisesti.

Levitä marenkivaahto leivinpaperille. Teen usein marengista pesämäisen, reunoiltaan hieman keskustaa korkeamman ja hyvin huolettoman ympyrän, jonka halkaisija on 25-30 cm. Voit tehdä tietysti myös useamman pienen marenkipesän. Jos pidät säntillisistä leipomuksista, voit myös pursottaa marenkivaahdon leivinpaperille. Paista marenkia 120 asteessa noin 1 1/2 tuntia (ei-kiertoilmauunissa lämpötila voi olla 125 astetta).

Levitä jäähtyneen marengin päälle vaahdotettu, pienellä sokerimäärällä makeutettu kerma sekä reilusti marjoja. Koristele mintunlehdillä. Tarjoa heti.

****

Pavlova on muuten erinomainen tarjottava myös juhlissa. Pohjista voi tehdä pienehköjä, jolloin kokonainan kakku tulee syötyä nopeasti. Valmiiksi tehtyjä marenkipohjia on nopea täyttää kermavaahdolla ja marjoilla aina tarpeen mukaan.