Pohjois-Italian joulumarkkinat

Pohjois-Italian joulumarkkinat ovat upeita – etelätirolilaiseen elämänmenoon on helppo rakastua.

Riemukas puheensorina, ruokakojuille kutsuvat tuoksut  ja kuumista juomista nouseva höyry valtaavat aistit. Pohjois-Italiassa joulumarkkinaperinne on vahva. Tunnelmalliset markkinat avautuvat juuri ennen adventtiaikaa ja jatkuvat usein aina loppiaiseen saakka. 

Etelätirolilaisessa tavassa elää ja nähdä maailmaa on jotain kiehtovaa: rentoon ja kepeään italialaisuuteen sekoittuu isolla lusikalla keskieurooppalaisuutta. Ja tämä sama viehko yhdistelmä näkyy myös joulun ajan toritapahtumissa. Tässä jutussa vieraillaan kolmen kaupungin joulumarkkinoilla.

Pohjois-Italian joulumarkkinat hurmaavat tunnelmallisuudellaan! Olen vieraillut Italian pohjoisosissa usempaan kertaan juuri joulumarkkinoiden aikaan, ja tutustunut kolmen kaupungin joulumarkkinoihin. En osaa, enkä halua nimetä suosikkiani, sillä jokaisen kaupungin tunnelmassa on jotain uniikkia ja eri tavalla kiehtovaa.

Bolzano, Merano ja Bressanone sijaitsevat muutaman kymmenen kilometrin päässä toisistaan. Bolzanosta, alueen pääkaupungista, pääsee huristelemaan moottoritietä sekä Meranoon että Bressanoneen, myös junalla matka taittuu nopeasti. 

Bolzanon joulumarkkinat

Kauniin kaupungin ytimeen, aivan rautatieaseman lähelle levittäytyviä Bolzanon joulumarkkinoita on mahdoton olla huomaamatta. Tunnelmallisia kojuja, kuusia, juomakojuja ja herkkupisteitä on paitsi kaupungin suurimmalla piazzalla, piazza Waltherilla, myös lähikaduilla ja sisäpihoilla. Lapsille on oma pieni joulumaailmansa, jossa karuselli pyörii. Myös pikkuruinen luistelurata on ollut keskustan puistossa. Tarjonta on runsas ja tunnelma on ihana. Kokeile ainakin terästettyä, kuumaa omenamehua!

Bolzanon keskustassa on paljon kivoja ravintoloita, joihin kannattaa suunnata syömään markkinoiden jälkeen. Valittavana on joko etelätirolilaista perinneruokaa tai italialaisen keittiön klassikoita.

Meranon joulumarkkinat

Merano on kuvankaunis pikkukaupunki puolen tunnin matkan päässä Bolzanosta. MeBo-motari, juna tai pienien kylien läpi kulkeva vanha tie, suosikkini, vievät kaikki perille. Paikalliset pitävät Meranon joulumarkkinoita yksinä alueen viehättävimmistä. Joen varressa olevilla markkinoilla onkin todella tunnelmallista. Kuumalle juomalle voi asettautua joko markkinakojun kylkeen tai viereisen ravintolan terassille. Joulumarkkinoilta saa myös parhaat tuliaiset.

Merano on tunnettu kylpyläkaupunki, joten markkinoiden jälkeen, ehkä auringon jo laskiessa voi siirtyä kuumiin lähteisiin ihastelemaan kaupungin ympärillä kohoavia vuoria.

Bressanonen joulumarkkinat

Brennerin solan ja Bolzanon puolessa välissä, muutama kymmenen kilometriä Itävallan rajalta etelään sijaitseva pieni alppikaupunki Bressanone on ehdottomasti pysähtymisen arvoinen paikka. Yli tuhat vuotta vanha kaupunki henkii historiaa. Joulumarkkinoilla on tarjolla ruokaa ja juomaa sekä paikallisia tuotteita. Strudel-kojulle oli selvästi pisimmät jonot. Klassisia omenatorttuja tehtailtiin torilla puu-uunissa, ja niitä sai ostaa uunituoreena joko siivun tai koko halon. Mikä tuoksu!

Helsingissä Tuomaan markkinoilla on samankaltaista viehkoa tunnelmaa kuin Pohjois-Italian joulumarkkinoilla. Ihmiset viihtyivät, kuljeksivat ja nauttivat tunnelmasta. Hörppäävät kupin kuumaa, ehkä jotain pientä syötävää. Ihanaa, että Suomeen on rantautumassa tämä ihana jouluun valmistautumisen ja yhdessäolon traditio.

Joko seuraat Kokkipottilaa Instagramissa? Tule mukaan!