• Info
  • Suupaloja-kirja
  • Reseptit
  • TIlaa uutiskirje

Kokit ja Potit

Ruokablogi

  • Pääsiäinen
  • Arkiruoka
    • Kala- ja merenelävät
    • Kasvisruoat
    • Keitot
    • Liharuoat
    • Nuudelit
    • Pastat
    • Risotot
    • Sieniruoat
    • Yhden astian ruoat
  • Salaatit
  • Ruokakulttuurit
    • Aasialaiset ruoat
    • Italialaiset ruoat
    • Tex mex -ruoat
  • Aamupala & brunssi
  • Leivonta
    • Cookiet ja pikkuleivät
    • Kakut
    • Karkit ja makeiset
    • Leivät & sämpylät
    • Pannukakut, vohvelit & letut
    • Piirakat
  • Suupalat & naposteltavat
  • Illanistujaiset
  • Juomat
  • Jälkiruoat
    • Jäätelöt
  • Juhlat
    • Joulukalenteri
    • Kevään juhlat

Kakut Leivonta

Poke-kakku

Poken vuoksi ei tarvitse lähteä gymille tai lureihin, kyllä se keittiössäkin onnistuu.

Poke-kakku ei tosin ole saanut nimeään Pokémoneista vaan englanninkielisestä sanasta poke eli tökkiä. Sana kuvaa kakkua hyvin, sillä leipomuksen jujuna on kypsään kakkupohjaan tökityt reiät – tökitty kakku kuulostaisi sen sijaan aika tökeröltä. Reikien täyttämisessä on mielikuvitus rajana. Amerikkalaisissa ohjeissa reikiin laitetaan usein kondensoitua maitoa tai jellyksi hyytyvää mehua, joskus hilloa tai suklaakastiketta. Minä valutin koloihin soseutettua, hieman makeutettua mansikkaa. Myös vadelma sopisi täytteeksi loistavasti. Marjapyre raikastaa ja kostuttaa kakkua juuri sopivasti, kun kakku saa tekeytyä jääkaapissa muutaman tunnin.

Pohjaksi leivoin perheemme klassikon, suklaisen kakkupohjan puolikkaana annoksena. Mehevä suklaakakku sopi tarkoitukseen mainiosti – raikkaan marjan ja suklaa yhdistelmä on aina vaan yhtä lyömätön. Päälle lusikoin reilusti mascarpone-kermavaahtoa sekä pihalta poimittuja mansikoita.

Median rummuttama mansikkapula on muuten näkynyt täällä puolessa välissä Suomea lähinnä hinnoissa. Tiloilla ja toreilla marjaa on kyllä riittänyt – satohan alkoi vasta kypsyä silloin kun lehdet ja netti huusivat mansikoiden loppuvan. Edelleen torilla myydään aamulla poimittua mansikkaa laatikoittain, ja kaupat kutsuvat asiakkaita tarjoushinnoin vadelmaostosten lisäksi mansikkaostoksille.

Resepti

 

 

 

 

Poke-kakku suklaapohjalla ja mansikkatäytteellä

noin 10 annosta

pohja

3 kananmunaa

1 dl sokeria

50 g voita

100 g tummaa suklaata

1 dl vehnäjauhoja

3/4 tl leivinjauhetta

1/2 dl rypsiöljyä 

täyte

noin 5 dl mansikoita (tai 3 dl mansikkasurvosta)

tilkka sitruunamehua

hieman sokeria

päälle

2 dl vispikermaa

100 g mascarponejuustoa

noin 3 rkl sokeria

noin litra tuoreita mansikoita

Valmista ensin kakkupohja. Kuumenna uuni 180 asteeseen. Vatkaa kananmunat ja sokeri napakaksi vaahdoksi. Paloittele suklaa ja voi kattilaan, sulata pienellä lämmöllä välillä sekoittaen. Älä kuumenna liikaa, jottei suklaa kokkaroidu. Sekoita suklaaseos sokeri-munavaahtoon.

Sekoita vehnäjauhoihin leivinjauhe ja siivilöi jauhoseos taikinan joukkoon samalla käännellen. Lisää rypsiöljy ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.

Pingota leivinpaperi noin 23 cm halkaisijaltaan olevan irtopohjavuoan pohjan ja reunan väliin. Leikkaa ylimäärinen paperi pois. Voitele tarvittaessa reunat. Kaada taikina vuokaa ja paista noin 20 minuuttia tai kunnes kakku on kypsä.

Anna kakun jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Soseuta kakun jäähtyessä mansikat, mausta halutessasi sokerilla ja sitruunamehulla. 

Kun kakkupohja on jäähtynyt, töki kauhanvarrella tai sormella kakkuun reikiä noin 1–2 cm:n välein. Valuta mansikkasosetta reiät täyteen, levitä loput soseesta kakun päälle. Laita kakun päälle kelmu ja sen tekeytyä jääkaapissa pari–kolme tuntia.

Vatkaa kerma ja mascarpone vaahdoksi, mausta vaahto sokerilla ja levitä se kakun päälle. Koristele marjoilla ja tarjoa heti. Voit myös laittaa kakun kuvun alle jääkaappiin muutamaksi tunniksi.

_____

Tuplaamalla yllä olevan reseptin kakusta tulee erinomainen pohja täytekakulle. 


4 Comments

Kaipaatko nopeita arkiruokia? Klikkaa tästä arjentaklaaja-resepteihin

Tilaa Kokit ja Potit -uutiskirje. Saat tilaajalahjaksi e-kirjana loppuunmyydyn Suupaloja-kirjan parhaat palat.

Previous Post: « Mehevät pihvitacot
Next Post: Mausteinen tomaattihillo uunissa »

Reader Interactions

Comments

  1. Hannele says

    31.7.2016 at 21:13

    Mikänottei! Kuulostaa hyvälle. Ehkä tahnaa voisi ohentaa/jatkaa jollain?

    Reply
  2. Jonna/suolaa&hunajaa says

    31.7.2016 at 19:15

    Mietin toimisikohan lemon tai lime curd? Jos laittaisi vain ohuen kerroksen.

    Reply
  3. Hannele says

    31.7.2016 at 16:50

    Jään innolla odottamaan, mitä reikiin päätyy 🙂 Minä päädyin marjasoseeseen sen raikkauden vuoksi. Sitäkin mietin, että voisihan joka toiseen reikään valuttaa jotain muuta. Mutta kun kondensoitu maito kuulosti liian makealta, enkä keksinyt muutakaan, mentiin mansikalla.

    Reply
  4. Jonna/suolaa&hunajaa says

    31.7.2016 at 13:17

    Siitä asti kun näin poken Hesarissa, pää on surissut erilaisia makuyhdistelmiä. Tätä on vielä tänä kesänä tehtävä, en ole vaan vielä päättänyt, mitä sinne reikiin sujauttaisi 🙂

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Primary Sidebar

Hae reseptiä

Hannele

Tervetuloa Kokit ja Potit -ruokablogiin! Tarjolla on oivaltavia reseptejä helposti saatavista raaka-aineista sekä tunnelmia keittiötarhasta ja ruokamatkoilta. Lue lisää!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Tilaa Kokit ja Potit -uutiskirje. Saat tilaajalahjaksi e-kirjana loppuunmyydyn Suupaloja-kirjan parhaat palat.

Tietosuojaseloste

Avainsanat

aamupala|brunssi alkuruoat arjentaklaaja arkiruoka BBQ broileri Co-creation foodlover Hävikistä herkuksi joulu Joulukalenteri juhlat juomat jälkiruoat kanaruoat kastikkeet kasvisruoat keitot keittiöpuutarha kikherne leivonta liharuoat lisäkkeet makeat leivonnaiset matkailu merenelävät munakoiso muuta naposteltavaa nopeat ja helpot pasta peruna pikkuruoat ravintolat resepti ruoka salaatit sienet sisältöyhteistyö suklaa suolaiset leivonnaiset säilöntä tahnat/kastikkeet tomaatti yhden astian ruoat

Reseptiarkisto

SUOSITUIMMAT RESEPTIT

Maailman parhaat mokkapalatHelppo lammaspaisti

Helppo tortelliinivuoka

Copyright © 2021 · Divine theme by Restored 316

Tietoa Kokit ja Potit -sivuston käyttämistä evästeistä
Käytämme evästeitä, jotta käyttäjäkokemuksesi tällä sivustolla olisi mahdollisimman sujuva. Ilman näitä nk. välttämättömiä evästeitä sivustoa ei voi käyttää lainkaan. Lisäksi käytämme evästeitä kävijädatan keräämiseen sekä markkinoinnin kohdentamiseen. Hyväksy kaikki evästeet tai muokkaa evästeasetuksia. EvästeasetuksetHYVÄKSY
Tietoa evästeistä

Tietoa evästeistä

Tällä sivustolla käytetään evästeitä sujuvan ja turvallisen käyttäjäkokemuksen varmistamiseksi. Näitä välttämättömiä evästeitä säilytetään käyttämässäsi selaimessa ja ilman näitä evästeitä, tämä sivusto ei toimi.

Käytämme myös kolmansien osapuolien evästeitä analyysitietojen keräämiseen. Evästeiden avulla tutkimme mm. kuinka kauan vietät aikaa sivuillamme ja millä sivuilla vierailet. Emme pysty suoraan tunnistamaan sinua näiden tietojen avulla. Lisäksi saatamme näyttää sinulle kohdennettuja mainoksia sekä käyttää evästeitä muussa upotetussa sisällössä. Näitä evästeitä säilytetään käyttämässäsi selaimessa vain jos annat siihen luvan. Voit perua antamasi luvan koska tahansa. Luvan peruminen saattaa vaikuttaa sivuston käyttökokemukseen.
Necessary
Always Enabled

Tarvittavat evästeet ovat välttämättömiä, jotta tämä sivusto olisi käyttäjäystävällinen ja turvallinen. Välttämättömät evästeet eivät kerää henkilötietoja, eivätkä lähetä tietoja kolmansille osapuolille.

Non-necessary

Sivutollamme käytetään evästeitä, jotka eivät ole välttämättömiä sivun toiminnan kannalta, vaan niitä tarvitaan mm. analyysitietojen keräämiseen, mainosten näytämiseen ja muuhun upotettuun sisältöön. Tällaiset evästeet saattavat kerätä henkilötietoja, kuten ip-osoitteita ja laitetietoja ja sekä yksityiskohtaista tietoa sivun käyttämisestä. Sivuston käyttämisestä kerättävään tietoon ei yhdisty henkilötietoja, joita Kokit ja Potit tallentaisi tai käsittelisi. Velvollisuutemme on kysyä sinulta lupaa näiden ei-välttämättömien evästeiden käyttämiseksi.

SAVE & ACCEPT