|

Poro-vuohenjuustoleivät balsamicosiirapilla

Kevään ja kesän koittaessa juhlakausi alkaa taas olla kuumimmillaan. Ja mikäs se mukavampaa!

Minä tykkään aina eniten juhlapöytien suolaisista tarjottavista. Pieniä suolaisia paloja en voi useimmiten vastustaa lainkaan. Minimuonat ovat ystäviäni myös silloin, kun olen itse ruokakemujen emäntänä, sössin aikatauluttamisen ja vieraiden viihtymiseen (ja oman nälän taltuttamiseen) tarvitaan jotain, joka oli suunniteltu osaksi varsinaista juhlapöytää. Mutta jos ei kerro kenellekään ja tyrkkää drinkkilasin käteen jo ovella, ei kukaan arvaa mitään.

****

Poro-vuohenjuustoleivät balsamicosiirapilla

balsamicosiirappi
2 dl balsamicoa
n. 1/2 dl sokeria (tai tarpeen mukaan)

leipiin
tuoretta, hyvää, vaaleaa leipää (esimerkiksi ciabatta)
kylmäsavuporoa siivuina
vuohentuorejuustoa (esimerkiksi Chavroux)
tilkka kermaa tai maitoa
tuoretta timjamia

Keitä ensin balsamicosiirappi. Laita kattilaan balsamico ja sokeri. Kiehauta ja alenna sitten lämpöä ja anna poreilla hiljakseen. Keitä siirappia niin paljon kasaan, että se sakenee hieman. Älä kuitenkaan keitä sitä siirappimaiseksi, sillä balsamicosiirappi jähmettyy huomattavasti jäähtyessään. Voit tehdä siirapin valmiiksi hyvissä ajoin, se säilyy jääkaapissa ainakin pari viikkoa.

Leikkaa leivästä siivuja. Voit paahtaa leipiä kevyesti uunissa niin halutessasi, rapea pinta leivissä on aina yhtä ihana. Täytä leivät kuitenkin jäähtyneenä. Notkista pehmeä vuohenjuusto tilkalla kermaa tai maitoa. Sivele juustoa reilulla kädellä leiville. Myttää kylmäsavuporoviipale taiteellisesti juuston päälle ja huiski päälle balsamicosiirappia sekä tuoretta timjamia.

****

HUOM! Balsamicosiirappiin tarvittavan sokerin määrä on riippuvainen jossain määrin balsamicon laadusta. Vanha ja paksu balsamico on jo valmiiksi makeaa, tuore (ja halvempi) balsamico on selvästi lirumpaa, jolloin sokeria tarvitsee enemmän.