|

Pyssykanaa


Kiinalainen ruoka on yksi suurimmista herkuista ja haasteista keittiössämme. Kiinahtavaa ruokaa teemme silloin tällöin, mutta makujen saaminen kohdalleen on hyvin vaikeaa. Periaatteessahan ruoka on yksinkertaista: pyöräytetään aineksia wokissa ja maustetaan. Mutta kun me teemme noin, on tuloksena maustettuja paistettuja kasviksia. Äh. Usein muita ruokia kokatessa onnistumme saavuttamaan tavoittelevamme maun, jos ei ensi kerralla niin ajan kanssa kuitenkin. Kiinalaisen ruuan kanssa se on ollut liki toivotonta. Tuon tuosta päätämme harjoitella, sinnikkäitä kun olemme.

Pyssykanaa maistaessamme Herra Kokki huudahti: ”Alamme lähestyä oikeita makuja!”. On kyllä todettava, että tavoitemakumaailmamme ei liene aito kiinalainen, sillä Kiinassa meistä kumpikaan ei ole (vielä) käynyt. Moni maassa vieraillut tuskailee kotiin palattuaan, ettei täkäläinen kiinalainen ruoka ole sikäläistä tavannutkaan. Niin taitaa olla monen muunkin maailman ruuan kohdalla. Pastanjauhantaa -blogin taannoisessa postauksessa ja kommenteissa oli tästäkin teemasta mukavaa keskustelua. Samaisessa postauksessa ihmeteltiin myös teollisiin makuihin tottumista ja niiden pitämistä siten aitoina ja oikeina makuina. Loistavaa pohdintaa, takuuvarmaa Pastanjauhantaa.

****
Pyssykanaa (kahdelle)

reilu puolikas kurkku
n. 300g broilerin filettä
n. 1tl suolaa
mustapippuria myllystä
1-2 kevätsipulin vihreää osaa (talvella voisis korvata purjolla)

Kastikkeeseen:
3-4 valkosipulinkynttä murskana
1-2 rkl raastettua tuoretta inkivääriä
½ tl chilikastiketta (makeaa chilikastiketta tai tulisempaa, voi korvata myös chilirouheella)
4 rkl seesamitahnaa (tahini-tahnaa)
3 rkl seesamiöljyä
3 rkl vaaleaa soijakastiketta
3 rkl riisiviinietikkaa
1 rkl sokeria
½ dl kanalientä (fondista)
mustapippuria myllystä

Suikaloi liha pieniksi suikaleiksi ja paista pannulla kypsiksi. Mausta suolalla ja halutessasi pippurilla. Sekoita kastikkeen kaikki ainekset blenderissä, tehosekoittimessa tai morttelissa. Leikkaa kurkut tikuiksi. Keitä riisiä tai nuudelia Pyssykanan kaveriksi. Laita lautaselle riisit (tai nuudelit) ja asettele kurkkutikut riisin päälle ja broilerisuikaleet kurkujen päälle. Kaada seesamikastike kanan päälle ja ripottele pinnalle kevätsipulia (tai purjoa).

****

Alkuperäinen ohje on kirjassa Löytöretki Kiinan keittiöihin (Kanaa Bang Bang, s.151). Sovelsimme ohjetta jossain määrin, sillä kaapissa ei ihan kaikkia kirjassa mainittuja aineksia ollut. Myös määriä on jonkin verran muunnettu. Alkuperäinen ohje kertoo ruuan olevan klassinen sichuanilainen kylmä herkku. Lämmin riisi ja paistetut kanat toivat meidän mielestä sopivasti lämmikettä kylmälle kastikkeelle ja kasviksille. Ohje on kirjattu siten, kun me sen teimme, hieman yksinkertaistettuna mutta maistuvana.