| | |

Ramen-keitto

Ramen on täydellinen keitto juuri tähän vuodenaikaan, jolloin talvi ja kevät leikkivät hippasta. Vuorotellen on kumpikin voitolla.

Ramen-keitto on yhtä aikaa talvisen tuhti ja keväisen kepeä. Pitkään haudutettu liemi on niin maukas, että se kelpaisi kevyeksi lounaaksi ilman lisäkkeitäkin – trendikästä se ainakin olisi. Mutta nökkönen ylikypsää lihaa, keko kasviksia ja marinoidut munat tekevät ramen-keitosta täyttävän ja täydellisen. Harvoin olen saanut liemiruoasta näin paljon kehuja, vaikka yksi kokenut kulkija sanoikin keiton olevan melko erikoista lihakeitoksi.

Olen aiemmin tehnyt vain pika-ramenia eli sekoittanut kuumaan veteen soijakastiketta ja misotahnaa. Onhan keitto ihan hyvää niinkin, mutta huolella haudutettua lientä ei voita mikään.  Näiden kahden ramen-keiton vertaaminen toisiinsa on tietysti vähän epäreilua, vähän kun vertaisi einesburgeria gourmet-burgeriin. 

Inspiroiduin kälyni vinkkaamasta Laura Kaapron reseptistä ja käytin ohjetta ramen-liemen pohjana. Liemessä kypsyneen lihan lisäksi keittoon laitettiin kuuminta hottia olevia marinoituja kananmunia sekä kasviksia ja nuudelia. Tarjosin kaikki ainekset erikseen, jolloin jokainen sai koota mieleisensä keiton. Näin myös mahdollisesti ylijäävä liemi oli helppo pakastaa myöhempää käyttöä varten.

Resepti

Ramen-keitto

noin 8 annostaramen-liemi

2 rkl öljyä

1 iso sipuli 

4 valkosipulinkynttä

1–2 punaista, tuoretta chiliä

noin 1 kg porsaan luullista lapaa

2 1/2 l vettä

3 rkl tuoretta inkivääriä hienonnettuna

yksi sitruunaruoho

1 dl riisietikkaa

1 dl soijakastiketta

3/4 dl kookossokeria (tai fariinisokeria)

1 dl vaaleaa misotahnaa

(suolaa)


marinoidut momofuku-munat

4 kananmunaa

1 dl vettä

2 rkl sherryviinietikkaa

1 rkl sokeria

1 3/4 dl vähäsuolaista soijaa


lisäksi

nuudeleita

ituja

porkkanaa suikaleina

siitakesieniä tai herkkusieniä

tuoretta korianteria 

Huomaa, että marinoidut kananmuna on hyvä laittaa maustumaan edellisenä päivänä. Huomaa myös, että liemi saa keittyä noin neljä tuntia. Voit myös keittää liemen ruokailua edeltävänä päivänä ja säilyttää liemen kylmässä.

Valmista ensin marinoidut kananmunat. Laita kananmunat kiehuvaan veteen ja keitä seitsemän minuuttia. Kaada kuuma vesi pois ja laita kananmunat jääkylmään veteen. Voit laittaa veden joukkoon jääpaloja, jotta kuoret irtoavat varmasti.

Kananmunien keittyessä sekoita marinadin ainekset. Varmista, että sokeri liukenee liemeen. Laita kuoritut kananmunat liemeen.

Ota liha huoneenlämpöön noin tuntia ennen ruoanvalmistuksen aloittamista. Poista lihassa mahdollisesti oleva paksu rasvakerros. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet sekä chilit, inkivääri sekä sitruunaruohon tyviosa (noin 10 cm). Poista chileistä halutessasi siemenet ja vaaleat siemenkiinnikkeet. 

Kuumenna öljy suuressa kattilassa, kuullota sipulisilppuja muutama minuutti. Lisää liha kattilaan. Lisää kattilaan myös vesi ja muut ainekset suolaa lukuun ottamatta. Kiehauta, kuori keiton pinnalle muodostuvat vaahto ja pienennä lämpöä. Anna kiehua hiljalleen 3–4 tuntia.

Suikaloi liemen keittyessä kuoritut porkkanat. Keitä nuudelit ja huuhtele ne kylmällä vedellä, jotta ne pysyvät paremmin irtonaisina. Paista sieniä halutessasi pannulla (siitakesienille suositellaan kypsennystä).

Nosta ylikypsä liha liemestä ja siivilöi liemi. Nyhdä liha ja mausta suolalla. Voit maustaa lihaa myös esimerkiksi ripauksella sokeria ja etikkaa. Tarjoa kuuman liemen kanssa lihaa, kasviksia ja nuudelia sekä marinoituneita, halkaistuja kananmunia. Viimeistele keitto tuoreella korianterilla.

_____