|

Raparperinen onnittelujuoma

Pian juhlitaan tuhansissa kodeissa ammattiin valmistuneita, ylioppilaita ja kesälomalaisia. Huumaavan herkullinen raparperinen onnenmalja on omiaan juhlistamaan elämän tähtihetkiä.

Ja kyllä sihijuoma sopii  nostaa ilman suuria juhliakin. Pieniä kemun aiheita on elämä täynnä: tulppaanit kukkii, kesän ensimmäiset muurinpohjaletut maistuvat mahtavilta, aurinko paistaa, kesälomaan on enää kuukausi, tänäänkin on ihan hyvä päivä ja kynsien alla on multaa. Elämä, kesä!

Juoman valmistaminen on helppoa. Ensin tehdään raparperisiirappi (ylin kuva), joka sopii onnittelujuoman monen muunkin juoman makuliemeksi, kermavaahdon makeuttajaksi ja vaikka jäätelön kastikkeeksi. Siirapin voi tehdä hyvissä ajoin ennen juhlia, sillä se säilyy jääkaapissa pitkään.

****

Raparperisiirappi

1 litra raparperin paloja (noin 4 vartta, mielummin enemmän kuin vähemmän)
2 1/2 dl sokeria
2 1/2 dl vettä

Huuhdo raparperin varret ja pilko ne noin senttisiksi paloiksi. Mittaa kattilaan kaikki ainekset ja kiehauta. Hiljennä lämpöä ja anna kiehua hiljalleen puolisen tuntia. Siivilöi siirappi joko siivilän läpi (mukaan tulee pieniä haituvia, ei ne kyllä haittaa) tai harson läpi (saat siirapista kirkkaampaa). Jäähdytä siirappi ja säilytä se jääkaapissa.

Voit tehdä raparperisiirapista sihijuoman joko kuplaveteen tai kuohuviiniin. Molemmissa vaihtoehdoissa siirappia kaadetaan lasin pohjalle parisen senttiä ja täytetään lasi kuplivalla.

Seuraavaksi aion tehdä siirapista raparperimojitoa.

10 Comments

  1. Jonna, hävikkiin? hyi sinua 🙂

    Kotiharmi, kyllä me osamme saadaan, älä huoli. Hyvä, että sato tulee käyttöön. Sieltä sitä puskee uutta ennen kun ehdin entisillekään tehdä mitään. Mitä teit varsista?

    Sauvajyvänen, ole hyvä! Mökille mars!

    Akvamarin, kiva kun kommentoit 🙂 Meillä raksa-aikaan pihasta löydetty ja sinne tänne siirrelty jakotaimi tuotti ensin satoa syksyllä. Älysi sitten kuitenkin siirtyi normaaliin raparperin vuosirytmiin.

    Jokihaka, mojitoa testaan het kun olen samassa paikassa siirapin kanssa. Pysy linjoilla!

  2. Kiitos vinkistä! Raikkaan näköinen kesäjuoma houkuttelee kokeilemaan, jahka äskettäin saatu raparperin jakopaakku lähtee kasvuun.

  3. Tätä on kyllä pakko tehdä, jahka vaan pääsen mökin raparpereja hakemaan. Kiitos taas hyvästä ohjeesta.

  4. Jäihän niitä raparpereja teillekin, huh, säikyin jo että annoit meille liikaa. Kiitämme mitä kauneimmin!

  5. Olisinpa hoksannut tämän reseptin, ennen kuin nakkasin raparperin varret hävikkiin. Näyttää todella hyvältä!

  6. Pilkkuvesi on kuopuksen lanseeraama sana, hän 3-vuotiaana Romaniassa tai Bulgariassa kauhealla helteellä autossa pyysi juotavaa ja toki sen piti olla pullovettä vatsataudin pelossa, ojensin hänelle pullon ja poika otti kunnon kulauksen. Sen juotuaan hän katsoi minua kirkkain silmin ja sanoi: Äiti, tämähän oli pilkkuvettä! Sain sitä vadelmasiirappia ystävältäni, en ole sitä itse keittänyt koskaan, juuri siitä syystä, että vadelmia ei useinkaan ole paljon saatavilla.

  7. Campasimpukka, vadelmasiirappi kuulostaa huikealta (jos vaan raatsisi tehdä vatuista siirappia). Pilkkuvesi on kiva nimi! Meidän suvussa on käytössä nimi tsih-tsihvesi 🙂

    Virpi, Mansikka ja raparperi on mahtava parivaljakko! Ja mojito – aah! Minulla on ollut toista vuotta luonnoksissa "Mojiton monet maut" teksti, ehkä raparperimojito pääsee samaan syssyyn.

    Hyvää ryöstöreissua!

  8. Ooh! Raparperimojito kuulostaa taivaalliselta. Ja ei tässäkään juomavinkissä ole vikaa.

    Minä oon tehnyt mansikka-raparperimehua ja siitä sitten kaunista drinksua kuplivan kanssa.

    Täytyy toivoa, että ens viikolle suunniteltu reissu siskon luokse toteutuu ja pääsen ryöväämään raparperia mukaan kotiin.

  9. Juomavinkit ovat kivoja! Meillä oli esikoisen rippijuhlissa tervetulomaljana vadelmasiirapilla maustettu "pilkkuvesi" ja siellä oli pohjalla jäinen kaunis vadelma. En kyllä muista nousiko se kellumaan juomaan:) Olin hieman täpinöissäni.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.