|

Rapean tofun salaisuus

Rapea ja suutuntumalta miellyttävä tofu on ollut sellainen kaukainen mielikuva, miltei tavoittamaton päämäärä jo ajatuksenakin. Tofun perusongelma kun tuppaa olemaan epämiellyttävä suutuntuma, rakenne, jota ei oikein voi edes kutsua rakenteeksi. Käsi ylös, jos olet eri mieltä.

Arvasin, ei näy käsiä kohti tähtiä.

Mutta eipähän hättää. Tässä ja nyt paljastan rapean tofun salaisuuden. Se maaginen, ihmeitä tekevä temppu toimii melkein minkä tahansa ruoka-aineen kanssa. Ja se temppu on paahtaminen. Niin yksinkertaista ja helppoa.

Yksi pieni esileikki tofulle tosin täytyy tehdä ennen paahtamista. Tofu täytyy kuivata kunnolla. Usein leikkaan tofun kuutioiksi tai viipaleiksi ja kuivaan palat huolellisesti talouspaperilla reilusti painamalla useaan kertaan. Näin liika neste lähtee tofusta pois, ja tofu paahtuu, ei kiehu.

Olen kirjoittanut tofun kesyttämisestä aiemminkin. Silloin taktiikkani oli tämä: kuutiointi, kuivaus, marinointi, paistaminen ja viimeistely kastikkeella. Toimii. Mutta suosittelen kokeilemaan paistamisen sijaan paahtamista, sillä pääset paljon helpommalla. Voit myös paahtaa tofun ilman marinointi ja sekoittaa kastikkeen kuumien tofupalojen joukkoon. Kastikkeeksi käy esimerkiksi maapähkinä-vinaigrette. Kokeile rapeita tofupaloja myös thaimaalaisessa salaatissa possun sijasta.

Resepti

Rapeaksi paahdettu tofu

 

1 pkt kiinteää tofua (suosikkini on Jalotofun kylmäsavu)

hieman öljyä

(hieman suolaa)

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Leikkaa tofu viipaleiksi tai kuutioiksi. Kuivaa palat huolellisesti talouspaperilla painelemalla. Kuivaa useampaan kertaan, jotta saat tofun mahdollisimman kuivaksi. 

Sekoita öljy ja halutessasi ripaus suolaa tofupalojen joukkoon. Paahda välillä sekoittaen noin 15 minuuttia uunista riippuen eli kunnes tofut ovat saaneet väriä ja rapean pinnan. 

_____