Ruusukaali-caesar

Valloittava ruusukaali ja yksi ihanimmista salaatinkastikkeista, caesar-kastike, sopivat yhteen taivaallisen hyvin. Ruusukaali-caesar on klassikko syntyessään!

Ruusukaali-caesar

Ruusukaaleista en vaan saa tarpeekseni. Viime viikkoina olen paahtanut pieniä kaaleja monta rasiallista, koukuttunut ruusukaalikimchiin ja näprännyt ruusukaaliburgereita. Vaimomatskuu-blogin Juulia on muuten tehnyt hampurilaisista delux-version raakamakkaralla, cheddarilla ja tryffeliöljyllä maustetulla majoneesilla – kuulostaa aivan taivaalliselta. Sama reseptinikkari kutsui minua taannoin ruusukaalikuiskaajaksi. Siitä en tiedä, mutta ruusukaali, tällä kertaa caesar-salaatin pohjana, on ihanaa!

Olen tehnyt ruusukaali-caesaria sekä uunissa paahdetuista ruusukaaleista, pannulla pyöräytetyistä kaalinpäistä että raaoista ruusukaaleista. Rakenne on valmistustavasta riippuen tietysti aina hieman erilainen mutta maku, se on aina yhtä ihana. Raa’asta ruusukaalista tehty caesar on rouskuvuudessaan upeaa. Se kestää hyvin säilytystä ja itse asiassa vain paranee hieman odottaessaan, kun kastikkeen etikka raakakypsyttää kaalia hieman. Kastiketta kannattaa raakaan kaaliin caesar-salaattia tehdessä valmistaa hieman enemmän, etenkin jos salaatin antaa tekeytyä, sillä kaali syö kastiketta. Miten muka muuten olisi selitettävissä se, että kastike hupenee salaatin tekeytyessä. Niinpä, ei mitenkään! Aivan samanlaisena syömis-ilmiö ei toistu paahdetuista kaaleista salaattia valmistettaessa.

Ruusukaali-caesar

Tykkään tehdä ruusukaali-caesarin siten, että irrottelen lehtiä kaaleista sen verran kuin niitä kohtuudella suostuu lähtemään. Loppuosan sitten aina hakkaan pieneksi silpuksi. Näin salaatissa on kaalin tavallaan kahdessa muodossa: isoina ja näyttävinä lehtinä ja pienenä sipellyksenä. Jos muistan, sekoitan kastikkeen erikseen pieneen silppuun, laitan sen tarjoiluastian pohjalle, ja kokonaiset lehdet asettelen kastikkeessa pyörittämisen jälkeen päälle. Kuvassa kaikki on tosin sopivasti sekaisin. Ei ole aivan niin nättiä mutta ihan yhtä herkkua.

Jos haluat tehdä caesar-kastikkeen kananmunattomana, kokeile viime syksynä tekemääni kastiketta tai käytä vegaanista majoneesia. Jos parmesaanin sijaan käyttää ravintohiivahiutaleita tai vegaanista parmesaanivalmistetta, saa salaatinkastikkeesta myös maidottoman.

Resepti

Ruusukaali-caesar

neljälle

 • 400 g ruusukaaleja 
 • (tilkka öljyä paahtamiseen)
 • 1 1/2 dl majoneesia
 • 2 tl dijon-sinappia
 • noin 2 rkl valkoviinietikkaa
 • 1 1/2 dl hienoksi raastettua parmesaania
 • (ripaus suolaa)
 • parmesaanilastuja
 1. Leikkaa ruusukaaleista pois kannat ja poista huonot lehdet.
 2. Irrottele ruusukaalin lehtiä. Nipsaise tarvittaessa hieman pois kantaa, jota lehdet lähtevät irti helpommin.
 3. Silppua loput ruusukaalista pieneksi. Voit myös viipaloida kokonaiset ruusukaalit lehtien irroittamisen ja silppuamisen sijaan.
 4. Paahda ruusukaaleja halutessasi noin 10 minuuttia uunissa (200 astetta) tai hetki kuumalla pannulla.
 5. Valmista kastike ja sekoita se ruusukaaleihin. Maista ja lisää tarvittaessa ripaus suolaa tai hapokkuutta.
 6. Vuole päälle parmesaanilastuja.