| | |

Ruusukaalikimchi

Ruusukaalikimchi on yhdellä sanalla sanoen täydellistä. Se on myös trendikästä, sillä reseptissä yhdistyvät nosteessa oleva ruusukaali ja korealaiset maut.

Ruusukaalikimchi

Alunperin tein ruusukaalikimchin Suupaloja-kirjaan, jossa ehdotin korealaistyylisen herkun tarjoiltavan salaatinlehdeltä nyhtöpossun kanssa. Yhdistelmä toimii mainiosti – mausteinen kimchi raikastaa sopivasti tuhtia possua. Yhtä hyvin kimchiä voi tarjota munakkaan tai keitettyjen kananmunien kanssa, salaatin päällä, riisi- tai nuudeliruoan lisäkkeenä, kulhoruokien osana tai seisovan pöydän makukattauksessa. Totuus kuitenkin on, että ruusukaalikimchi on niin viettelevää, että se tulee syötyä usein ihan siltään. Suoraan purkista. 

Ruusukaalikimchissä on upea makumaailma, mutta ihan oikeaa kimchiähän tämä ei ole. Aitoa korealaista kimchiä hapatetaan vähintään parisen viikkoa, ja se valmistetaan useimmiten kiinankaalista. Hapatettu kimchi on ollut tekolistallani pitkään, sopivan reseptinkin löysin somea selatessani. Haarukkavatkaimen Mintulla on nimittäin mainio aidon kimchin ohje, josta hän instagramissa muistutti. Kannattaa tsekata resepti! Ehkä vielä tämän syksyn aikana tartun haasteeseen – siihen saakka suurkulutan ruusukaalikimchiä.

Ruusukaalikimchi

Satokausikalenteri on tänä syksynä kampanjoinut ruusukaalin arvostuksen noston puolesta. Ruusukaalivallankumous on tarpeen, sillä kaunottaren keskikulutus oli viime vuonna yhden pienen ruusukaalin verran henkeä kohden. Siis yhden ruususen verran! 

On olemassa siis valtava joukko ihmisiä, jotka eivät koskaan syö ruusukaalia, sillä en minä sentään yksin ruusukaalifanikerhoa muodosta. Laskin, että oma kulutukseni, joka ajoittuu aina vain kotimaisen ruusukaalin sesonkiin, on parisenkymmentä lootaa vuodessa. Eli noin kahdeksan kiloa. 

Suosikkireseptini ruusukaalista – ruusukaalikimchin lisäksi – ovat nämä:

Resepti

Ruusukaalikimchi

2–4 annosta

  • 400 g ruusukaalia
  • 2 rkl oliivi- tai rypsiöljyä
  • ripaus suolaa
  • 1 rkl vettä
  • 1 rkl riisietikkaa
  • 1 rkl kalakastiketta (tai soijaa)
  • 1 rkl gochujang-tahnaa eli korealaista chilitahnaa
  • 1–2 valkosipulinkynttä
  • 1 tl tuoretta inkivääriä hienonnettuna
  • 1 tl hunajaa
  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. 
  2. Leikkaa kaalista kannat ja poista tarvittaessa huonot lehdet. Leikkaa ruusukaalit puoliksi.
  3. Laita ruusukaalit leivinpaperilla, huiski päälle öljy ja mausta suolalla.
  4. Paahda 10–13 minuuttia. Ruusukaalit saavat jäädä napakaksi.
  5. Sekoita kastikkeen ainekset kulhossa.
  6. Sekoita kastikkeen sekaan paahdetutu ruusukaalit.
  7. Anna maustua vähintään tunti, mielellään seuraavaan päivään.